Ik ging naar de bibliotheek voor een spoedcursus Graphic Novels

Sinds ik afgelopen week begon aan Bella van Joost Vandecasteele, had ik opeens heel veel zin om naar de bibliotheek te gaan. Met Bella ging er namelijk een heel nieuwe wereld voor me open: de wereld van de beeldroman. Jarenlang heb ik volgehouden dat ik niet van strips hield, en dus ook niet van Graphic Novels. Bella wist me van mijn eigen ongelijk te overtuigen met als gevolg dat ik naar de bibliotheek ging voor een stapeltje beeldromans.

Bibliotheek haul

Uiteindelijk nam ik zes boeken mee naar huis, terwijl er thuis nog 73 ongelezen boeken op me wachten. Maar ja, de verleiding van de bibliotheek is nou eenmaal moeilijk te weerstaan. En zouden Graphic Novels niet perfect zijn om tussendoor te lezen?!

Boeken over boeken

Om bij de afdeling Strips en Graphic Novels te komen, moest ik langs een hoop verleidelijke boekenrekken wandelen. De romans, de fantasy en de science fiction en zelfs de Engelse boeken wist ik te weerstaan. Maar toen kwam daar het rek ‘Letterkunde’ en kon ik mezelf niet langer inhouden. Ik nam twee boeken mee die over lezen gaan, namelijk Waarom ik lees (Tim Parks) en Wat we zien als we lezen (Peter Mendelsund).

Zetelkat

Zetelkat van Josse De Pauw las ik vorige zomer als nominatielezer voor De Kleine Cervantes, maar ik wil dit ontroerende verhaal heel graag nog een keer lezen. Vorige keer deed ik er slechts een uurtje over, maar het was wel een ontzettend mooi uur – afgesloten met een heerlijk potje huilen. Ik denk overigens niet dat dit boek perse onder het genre Graphic Novels valt, maar het is wel een geïllustreerd verhaal. Dus.

Ergens waar je niet wil zijn

De Vlaamse illustrator Brecht Evens werd me getipt door een collega. Zijn tekeningen zijn echt super mooi en ik heb al eventjes de eerste pagina’s bekeken: het verhaal van Ergens waar je niet wil  zijn lijkt me naast kleurrijk ook heel grappig. Ik ben benieuwd!

De Aanslag en Ben X

Tot slot vond ik op de afdeling Graphic Novels twee verhalen, waarmee ik al op een andere manier in aanraking ben gekomen. De Aanslag (Harry Mulisch) las ik op de middelbare school voor mijn literatuurlijst en als Mulisch-fan ben ik heel benieuwd naar het beeldverhaal, getekend door Milan Hulsing. Het verhaal van Ben X ken ik van de film van Nic Balthazar. Nu is het afwachten of de stripversie van nDurlie me net zo erg zal kunnen raken.

Lees jij graag Graphic Novels?

Advertenties

14 gedachtes over “Ik ging naar de bibliotheek voor een spoedcursus Graphic Novels

 1. readinge zegt:

  Wat gaaf dat er van een literair boek als De Aanslag ook een Graphic Novel is verschenen! Ben benieuwd of dat ook gelezen mag worden voor de leeslijst, want dan kan het mijn broertje op de Havo misschien wel helpen zijn concentratie te behouden bij het lezen voor de lijst.

  • Marcia zegt:

   Dat zou inderdaad echt tof zijn, als deze literaire strips ook op de literatuurlijst terechtkwamen. Op mijn middelbare school waren ze vroeger heel streng, maar misschien heeft je broertje meer geluk! Er zijn overigens echt veel literaire boeken in stripvorm, oa. De Avonden, Kaas, Turks Fruit, De vliegeraar, Het proces, …

 2. Evelyne zegt:

  “Ergens waar je niet wil zijn” is gewoon prachtig. Daarna ook zeker “Panter” van hem lezen. :-)

  Oh, je hebt nog zoveel moois te ontdekken, leuk dat je aan deze leesreis begonnen bent!

 3. zwartraafje zegt:

  Ik moet eigenlijk nog eens gaan kijken of de collectie bij onze plaatselijk bibliotheek al wat groter is geworden. Vorig jaar las ik voor het eerst een graphic novel én die kwam uiteindelijk in mijn favorietenlijstje van 2016 terecht. De boeken van Craig Thompson (vooral Habibi en Deken van sneeuw) vond ik erg mooi.

 4. Nancy zegt:

  Craig Thompson is een absolute held in graphic novels. De boeken die Liesbet noemt, zijn goed, maar ik heb ook enorm genoten van zijn scifi graphic novel: Ruimtekruimels. Die past precies bij je blog!
  Shaun Tan is ook een meester in beeldromans. Volgens mij gebruikt hij zelfs geen tekst bij zijn beelden.De aankomst is echt een pareltje.
  Nog aanraders: Maus; De Beeldhouwerd (Scott McCloud), Zwart gat (Charles Burns) en de serie Bone (Jeff Smith).

  Ik krijg soms leeslijsten in mijn bibliotheek waar er ook enkele graphic novels opstaan. Maus en Zwart gat staan er bijna altijd op.

  • Marcia zegt:

   Bedankt voor de tips! Ik zag ruimtekruimels laatst in de bibliotheek en toen moest ik al aan jou denken. Misschien dat ik hem volgende keer dan toch maar mee naar huis neem ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s