7 boeken die nodig naar het Nederlands vertaald moeten worden

Ik lees ontzettend graag Engelstalige boeken, maar ik weet dat er genoeg mensen zijn die liever een Nederlandse vertaling afwachten. Maar helaas: niet ieder boek wordt vertaald. Vandaag noem ik een aantal boeken/series waarvan ik naarstig op een vertaling hoop, zodat deze fantastische verhalen ook in Nederland en België bekender zullen worden.

The Long Way To A Small Angry Planet

The Long Way To A Small Angry Planet – Becky Chambers

Dit feelgood verhaal in de ruimte vertelt over de bemanning van ruimteschip Wayfarer. Het verhaal zit vol fantastische aliens én mensen, die gezamenlijk een bijzondere reis maken. Het is vooral de reis die belangrijk is, in plaats van de bestemming. De personages en hun achtergrondverhalen zijn fantastisch en de groepsdynamiek aan boord van de Wayfareris ontroerend mooi.

Only Ever Yours

Only Ever Yours – Louise O’Neill

Only Ever Yours schetst een toekomstige wereld waarin vrouwen niet langer op de natuurlijke wijze ter wereld komen, maar op scholen gefokt en getraind worden totdat ze klaar zijn voor de buitenwereld. Hun doel: mannen plezieren en zoons voortbrengen. frieda en isabel zijn hun hele leven al beste vriendinnen. De twee zestienjarige dames / ook wel eves genoemd – zitten in het laatste jaar van de School, waar ze worden voorbereid op hun leven als Companion, de echtgenote die de kinderen mag baren, of als Concubine, om de seksuele lusten van de mannen te bevredigen. Ieder jaar worden er namelijk drie keer zoveel vrouwen gemaakt dan er zonen geboren zijn, zodat die wat te kiezen hebben. Aan het eind van het schooljaar maken de zonen hun keuze, dus de spanning tussen de dames onderling neemt steeds verder toe.

Fuse-1

Pure – Julianna Baggott

Pure onderscheidt zich van vele andere Young Adult dystopieën door middel van een heel rauwe en gedetailleerde world building. Personages zijn alles behalve perfect, de wretches – mensen die buiten de dome leven – hebben allemaal een misvorming. Er zijn mensen met afgehakte lichaamsdelen, mensen die aan elkaar vastgegroeid zitten en bij het hoofdpersonage Pressia zit bijvoorbeeld een poppenhoofdje aan haar hand vast. Een steengoede trilogie, waarvan alleen het laatste deel misschien een klein beetje tegenvalt.

The Call - Peadar O'Guilin

The Call – Peadar O’Guilin

The Call gaat over Nessa, een Ierse tiener, die – net als alle andere tieners in het land – ieder moment opgeroepen kan worden naar het land van de Sidhe (The Grey Land). Drie minuten lang wordt je weggerukt uit de ‘echte’ wereld en moet je zien te overleven in de wereld van de Sidhe. Waar die drie minuten overigens een volledige dag duren, terwijl de Sidhe er alles aan doen om je op te jagen, te achtervolgen en te vermoorden, want deze gruwelijke wezens kennen geen genade. Slechts 1 op de 10 jongeren overleeft deze jacht, ondanks het feit dat ze allemaal lessen volgen aan een speciaal overlevingscollege. Nessa is vastberaden haar Call te overleven, maar ze heeft een extra handicap: met haar kreupele benen zal het niet gemakkelijk zijn om de Sidhe te ontlopen.

Illuminae-5

Illuminae – Amie Kaufman & Jay Kristof

Illuminae is een bijzonder ruimteverhaal, voornamelijk door de vertelwijze die Amie Kaufman en Jay Kristoff gebruiken. Het verhaal wordt verteld aan de hand van dossiers, emails, chatberichten, … etc. Het kost misschien even moeite om in het verhaal te komen, maar daarna zit je in een fantastische rollercoaster. De romantiek is misschien niet de belangrijkste focus van het verhaal, maar de combinatie met actie en avontuur was voor mij precies goed. Ik heb al eens van een uitgeverij gehoord dat het te duur was om dit boek te vertalen – door de vele tekeningen en illustraties in het verhaal – maar in Denemarken zag ik hem wel in het Deens. Dus het kan wel..

The-System-3

The Killables – Gemma Malley

The Killables trilogie gaat over een samenleving waarin een computersysteem regeert en iedere inwoner een status toekent op basis van zijn/haar waarde voor de samenleving en de kans dat deze persoon beïnvloed wordt door het kwaad. De status van A is behoorlijk uniek en betekent dat je een modelburger bent. De status van B is gemiddeld en C is onder het gemiddelde. Maar voor de status van D moet je zeker uitkijken, wat dan heeft het kwaad grote kans om jou te beïnvloeden tot slechte daden. En dan is er nog de mysterieuze status K. Deze trilogie kan gezien worden als kritiek op onze huidige samenleving. Er wordt veel aandacht gegeven aan watchers en likes. In de wereld van Frankie tel je pas mee als je een groot aantal watchers hebt weten te verzamelen. Maar ben je wel echt zo gelukkig als je zegt te zijn op social media? En telt je leven alleen als je voortdurend (online) met anderen deelt wat je doet?

Fractured-1

Slated – Teri Terry

De wereld van de Slated, Fractured en Shattered is heel interessant. Criminelen onder de zestien jaar krijgen een wel heel bijzondere straf: hun geheugen wordt gewist en op deze manier krijgen de delinquenten een nieuwe kans in het leven. Om te controleren dat ze op het goede pad blijven dragen alle Slateds een Levo– een apparaatje dat hun emoties controleert. Maar wat blijkt: niet iedere Slated was in zijn/haar vorige leven een crimineel.. En is het eigenlijk wel zo ethisch verantwoord om mensen op deze manier van hun herinneringen te ontdoen?

Welk boek moet volgens jou naar het Nederlands vertaald worden?

Advertenties

6 gedachtes over “7 boeken die nodig naar het Nederlands vertaald moeten worden

  1. Annemieke zegt:

    Helemaal eens met Becky Chambers. The Call moet ik echt nog eens gaan lezen, haha.
    Hmm maar ze hebben toch ook boeken zoals de Wonderlingen of wonderkabinet (hoe die ook heet) vertaald en die is toch ook half illustraties, half verhaal. Dus op zich zou je denken dat het wel haalbaar is. De prijs voor die was ook echt niet buitensporig hoog ofzo.

  2. zwartraafje zegt:

    The Call heb ik op mijn kerst-wenslijstje staan. Ik heb eerder deze week een heel deel titels zitten noteren vermits ik opnieuw mee doe aan de Secret Santa van Kwante in Wonderland. Ik zou het wel leuk vinden mochten meer mensen die Kate Daniels-serie van Ilona Andrews of de Alien-reeks van Gini Koch ontdekken. Er zijn er ongetwijfeld nog meer maar deze twee springen me zo meteen te binnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s