Mijn favoriete space operas

Als het zou kunnen, zou ik direct aan boord van een ruimteschip stappen om een rondreis door ons melkwegstelsel te maken. Ik vind het dan ook heerlijk om mezelf te verliezen in verhalen die zich afspelen in outer space. Vandaag deel ik mijn zeven favoriete space operas met je.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams

Op een donderdag rond lunchtijd wordt de aarde vernietigd, om ruimte te maken voor een nieuwe snelweg door de ruimte. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is een hilarische science fiction cult klassieker die zich afspeelt in outer space. Samen met earthling Arthur Dent ontdek je het Melkwegstelsel op een heel andere manier en leer je wat het eigenlijke nut is van planeet aarde. En vergeet niet dat dit boek het antwoord heeft op het leven, het universum en alles!

The Long Way To A Small Angry Planet

The Long Way to a Small Angry Planet – Becky Chambers

Rosemary Harper gaat aan boord van de Wayfarer, een ‘Tunneling’-schip dat een soort van wegen door de ruimte creëert. Haar job: administratieve ondersteuning bieden aan kapitein Ashby. De ideale manier voor Rosemary om haar roerige verleden ver achter zich te laten. Het schip is misschien niet in opperbeste staat, maar de uiteenlopende crew (lees: bestaande uit verschillende rassen buitenaardse wezens en mensen)  ontvangt haar met open armen. Dan krijgt de Wayfarer een belangrijke, maar ook gevaarlijke opdracht: ze moeten een tunnel in de ruimte maken naar een afgelegen planeet. Algauw blijkt dat Rosemary niet de enige aan boord van het schip is, die een geheim met zich meedraagt. The Long Way To A Small Angry Planet is absoluut een geweldig boek. Het verhaal zit vol fantastische aliens én mensen, die gezamenlijk een bijzondere reis maken. Het is vooral deze reis die belangrijk is, in plaats van de bestemming. De personages en hun achtergrondverhalen zijn fantastisch en de groepsdynamiek aan boord van de Wayfareris ontroerend mooi.

De genade van de radch

Het Recht van de Radch – Ann Leckie

De Imperial Radch trilogie staat garant voor een spannend, maar vooral origineel verhaal in outer space. Het is bijna niet onder woorden te brengen hoe geniaal deze trilogie, beginnend met Het Recht van de Radch, eigenlijk is. Een ruimteschip als hoofdpersoon die ook nog eens gevoelens blijkt te hebben?! En dan moet onze Breq ook nog eens strijden tegen de gemene Heer van de Radch – maar gelukkig heeft ze een hele schare trouwe vrienden om zich heen verzameld. De trilogie zit bomvol actie, maar Ann Leckie geeft haar personages desondanks de tijd om de beste versie van zichzelf te worden. Een verhaal zoals ik nog nooit eerder gelezen heb. Dit is gewoon perfectie.

The Martian – Andy Weir

Andy Weir wist met The Martian vanaf pagina één mijn aandacht te trekken en liet me daarna niet meer los. Dagen na het uitlezen van het boek, was ik er in mijn hoofd nog altijd mee bezig. Hoe zou het zijn om door de ruimte te reizen? Zal het landschap van Mars echt zo mooi zijn? En zou ik in mijn eentje kunnen overleven op een andere planeet? (het antwoord hierop is: nee). Hoewel het hoofdpersonage Mark Watney gestrand is op Mars na een ongeval tijdens zijn missie, geeft hij nooit de moed op en kijkt hij met een enorm hoopvolle en vooral humoristische blik naar de wereld. Ook de verfilming vond ik overigens erg goed – en ik kan niet wachten om het nieuwste boek van Andy Weir, Artemis, te lezen.

172-Hours-On-The-Moon

172 Hours on the Moon – Johan Harstad

In 172 Hours on the Moon hebben drie tieners – Mia, Antoine en Midori – een trip naar de maan gewonnen, ter ere van het feit dat het al meer dan 40 jaar geleden is dat de eerste man op de maan stond. Het boek begint als een tof science fiction verhaal met verschillende POVS, maar verandert steeds meer in een horror verhaal.. Dit is met recht één van de spannendste boeken die ik ooit las. Ik wil dit boek al erg lang herlezen, maar stiekem durf ik niet. Het verhaal is origineel, maar vooral ook super creepy.

Gemina

Illuminae – Amie Kaufman en Jay Kristoff

Illuminae en Gemina zijn hele bijzondere ruimteverhalen, door de vertelwijze die Amie Kaufman en Jay Kristoff gebruiken. Beide boeken worden verteld aan de hand van dossiers, emails, chatberichten, … etc. Het kost misschien even moeite om in het verhaal te komen, maar daarna zit je in een fantastische rollercoaster. Gemina heb ik tot mijn spijt nog altijd niet gelezen, maar ik kan niet wachten om me opnieuw in dit bijzondere universum te begeven!

Morgenster

Rood – Pierce Brown

Ik denk dat ik voor altijd een haat-liefde verhouding ga hebben met de Mars trilogie van Pierce Brown. Het eerste deel, Rood, wist niet aan mijn hoge verwachtingen te voldoen. Wat mij betreft was het niet science fiction genoeg – dit verhaal kon zich in eender welke fantasywereld afspelen – en ik vond het hier en daar wat langdradig. Hoewel ik zowel Gouden Zoon als Morgenster met lichte tegenzin las, wiste beide boeken me te raken met hun einde. Nu ik achteraf terugkijk op het complete verhaal, vind ik het oprecht heel mooi en goed in elkaar zitten. Maar of ik de serie ooit nog eens opnieuw zal lezen? Dat weet ik niet.

Kun jij me nog toffe space operas tippen?

Advertenties

5 gedachtes over “Mijn favoriete space operas

  1. zwartraafje zegt:

    The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy staat nog steeds op mijn lijst met boeken die ik graag een keer wil lezen. Het lijkt me echt heel leuk om daar in weg te duiken. Bij de reeks van Pierce Brown ben ik gestopt na het tweede boek. Het voelde te veel aan als een opdracht om me er doorheen te worstelen. Vlak na het einde van Gouden Zoon was ik nog wel nieuwsgierig naar de ontknoping maar nu heb ik er geen zin meer in. Het zal wel deels door die leesdip komen. Dan ga je natuurlijk niet snel aan een boek beginnen waarvan je al vooraf weet dat je jezelf soms moet dwingen om voort te lezen.

    • Marcia zegt:

      Ik heb mezelf ook moeten dwingen om Morgenster uit te lezen, maar tegen het einde was ik wel in tranen. Dus uiteindelijk was ik wel blij dat ik het toch gelezen had!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s