Real Humans Season 1

Real Humans verkent de grens tussen mens en robot

Voor mijn 25e verjaardag kreeg ik de Zweedse tv-serie Real Humans, maar aangezien de eerste aflevering me de stuipen op het lijf wist te jagen, keek ik nooit verder. Maar nu, met een sterke man als Jimi aan mijn zijde, besloot ik dat het eindelijk tijd was om deze serie te kijken. Echt eng bleek het helemaal niet te zijn, eerder een verhaal dat je aan het denken zet over de plaats van robots in onze maatschappij en de definitie van menselijkheid. Want wat maakt een mens eigenlijk een mens? Ik kijk al uit naar seizoen twee!

real_humans_1

Een hele rij hubots. © Lumière Home Entertainment, 2012.

In Real Humans krijgen menselijk uitziende robots, de zogenaamde hubots, een steeds grotere plaats in het dagelijks leven. Ze doen het huishouden, helpen de kinderen met hun huiswerk of werken in fabrieken. Ondertussen proberen de ‘echte mensen’ zo goed mogelijk om te gaan met de veranderingen in de maatschappij die de hubots met zich meebrengen. Terwijl sommigen deze nieuwe ontwikkeling omarmen, zijn anderen bang om vervangen te worden als werkkrachten, familie of zelfs minnaars. En dan zijn er ook nog eens de ‘vrije hubots’ ontworpen door David Eischer die hun eigen weg lijken te gaan.

Het verhaal begint met de moord op een bejaard echtpaar – de bewuste enge scène die ervoor zorgde dat ik twee jaar wachtte met het kijken van deze serie. Tegelijkertijd maken we kennis met het gezin van Hans en Inger. Vader Hans besluit een zorghubot te kopen voor de grootvader van het gezin en krijgt er op de koop toe de beeldschone hubot Anita bij cadeau. Anita zorgt ervoor dat de gezinsdynamiek op de kopt komt te staan. Maar de serie richt zich niet alleen op dit perfecte Zweedse gezin, ook hun buurman Roger speelt een belangrijke rol in het verhaal. Hij heeft een grote hekel aan hubots en maakt onderdeel uit de van de groepering ‘Echte mensen‘, die vechten voor een maatschappij zonder hubots. Dan heb je nog de groep ‘vrije hubots’, een tweetal vrouwen die beide en relatie begonnen met een hubot, de baas van een hubotwinkel en een groepje mannen die hubots tegen betaling ombouwen.

Real Humans kent zoals het een goede serie betaamt een groot aantal verschillende personages, die allemaal verschillende verhaallijnen met zich meebrengen. De afleveringen duren vijftig tot zestig minuten, waardoor er voldoende tijd is alle personages van een gedegen achtergrondverhaal te voorzien. Dit in combinatie met de fantastische acteerprestaties zorgt ervoor dat alle personages zeer realistisch overkomen. Niet altijd is het verschil tussen mens en hubot direct zichtbaar, maar dat maakt het verhaal des te spannender.  Door middel van flashbacks kom je overigens steeds meer te weten over de personages en hun rol in het verhaal.

Ondanks de lengte van de afleveringen is het verhaal nergens traag, omdat er voortdurend een onheilspellend sfeertje in de lucht hangt. Je weet dat er een strijd aan zit te komen, een strijd die niet enkel tussen mens en hubot gestreden zal worden. Sommige mensen vinden namelijk dat hubots dezelfde rechten als mensen verdienen, terwijl anderen de hubots blijven vergelijken met broodroosters en stofzuigers. Maar ook de hubots onderling streven niet allemaal hetzelfde doel na. Doorheen de reeks word je voortdurend op het verkeerde been gezet, waardoor het spannend blijft van begin tot eind. Wie is er te vertrouwen en wie niet? En aan welke kant zou jij jezelf positioneren in dit conflict?

AKTA-MANNISKOR

Het gezin haalt de Hubot uit de verpakking © Lumière Home Entertainment, 2012.

Real Humans speelt zich af in een parallel van onze huidige samenleving. Naast de ontwikkeling van hubots is er weinig veranderd aan het dagelijks leven. Daarom denk ik dat deze serie ook uitermate geschikt is voor mensen die geen fan zijn van science fiction. Hoewel actie en spanning de boventoon voeren, zit er in iedere aflevering wel een humoristische scène verstopt en is er ook aandacht voor romantiek.

Real Humans speelt met een actueel thema: de invloed van robots op de huidige maatschappij en stelt de vraag wat maakt ons mensen tot mens? Dit idee stemt tot nadenken, terwijl de reeks je tegelijkertijd op het puntje van je stoel doet zitten van de spanning. Een onheilspellende sfeer en het oplopen van de gemoederen van de verschillende kampen maakt dit een serie vol actie. Het verschil tussen mens en robot is soms minimaal en het spannende einde zet alles wat je weet opnieuw op z’n kop. Ik kan niet wachten om seizoen twee te kijken.

Real Humans Season 1

Titel: Real Humans | Seizoen: 1| Acteurs: Lisette Pagler, Pia Halvorsen, Johan Paulsen | Jaar: 2012 – 2014 | Beoordeling: ★★★★★

Advertenties

5 gedachtes over “Real Humans verkent de grens tussen mens en robot

 1. Evelyne zegt:

  Real humans is echt een fantastische serie :) Seizoen twee staat echter al een paar jaar onaangeroerd in mijn kast, ik weet niet waarom ik mezelf er niet toe kan brengen om er naar te kijken.

  Van de Engelse remake Humans heb ik wél al de twee seizoenen gezien. Het eerste seizoen komt redelijk overeen met de Zweedse serie, over het tweede kan ik dus (nog) niet oordelen… Maar ik vond het Engelse tweede seizoen alvast nog beter dan het eerste. Hopelijk is dat met het Zweedse ook zo! :)

  • Marcia zegt:

   Ik heb ondertussen al één aflevering van het tweede seizoen gekeken en het begint direct goed. Ik kan niet wachten om verder te kijken, al vind ik het soms wel wat heftig om te kijken na een lange werkdag – dan ben ik soms niet alert genoeg.. dus ik ga trager door de serie heen dan ik zou willen.

 2. Karlijn zegt:

  Deze serie staat al tijden op mijn lijst om een keer te kijken, maar het komt er telkens maar niet van. Maar goed, Black Mirror stond eeuwen op mijn lijstje en dat heb ik afgelopen zomer ook allemaal gekeken, dus dit wordt het volgende project ;)

 3. Bart zegt:

  Kijken het is fascinerend, en het zet je aan het denken. Want wie zijn wij om hubots te misbruiken als slaven? De volgende generatie hubots zet ons aan het werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s