De kortverhalen van Andy Weir

Een tijdje geleden maakte ik een lijstje van auteurs van wie ik meer boeken zou willen lezen en Andy Weir was een daarvan. Toen ik de auteur van The Martian opzocht op Goodreads, ontdekte ik dat hij ook een aantal kortverhalen geschreven heeft die online te lezen zijn. Ik liet me meevoeren naar onbekende werelden en genoot.

The-Martian-prequel   The-Egg

Diary of an AssCan: A Mark Watney Short Story

Ik maakte een vreugdedansje toen ik ontdekte dat er een prequel bij The Martian bestond. Hoewel het al behoorlijk lang geleden is dat ik het oorspronkelijke boek las, nam het kortverhaal me meteen mee terug naar de wereld van Mark Watney. Het verhaal vertelt over het moment dat Watney ontdekt dat hij uitverkoren is om naar Mars te mogen gaan. Ook ontmoet hij de andere astronauten voor het eerst. Deze prequel heeft me direct zin gegeven om The Martian zelf te herlezen, dus het verhaal slaagt denk ik heel hard in de opzet om mensen nieuwsgierig te maken naar het boek. Maar, als je het boek al gelezen hebt, dan is dit kleine stukje leuk maar veel te kort om echt een bijdrage te leveren aan het verhaal – we slechts drie dagboek verhaaltjes van Mark Watney te lezen. | Diary of an AssCan

The Egg

In minder dan 1000 woorden weet Andy Weir in The Egg een bijzondere wereld te schetsen. Hoewel het verhaal voor het overgrote deel uit dialoog bestaat, kun je het toch voor je zien – omdat één van de personages duidelijk niet weet waar hij beland is, wordt het hem uitgelegd. Toch wordt het verhaal nergens te uitleggerig, omdat je als lezer met dezelfde vragen zit.

Weir begint direct met een sterke beginzin: “You were on your way home when you died.” Hij maakt nieuwsgierig en weet te landen met een onverwacht einde. Hoewel het verhaal een boodschap in zich meedraagt en een wonderlijke setting heeft, zien we ook de humor terug die we van Weir kennen uit The Martin, met zinnen als: “Seriously? You’re asking me for the meaning of life? Isn’t that a little stereotypical?” The Egg is een verhaal waar je weinig over kunt zeggen zonder het te verklappen, dus ik heb maar één advies; lees het! | The Egg

Bored World

Van alle drie de verhalen die ik las is Bored World het moeilijkst om over te schrijven, zonder ook maar iets weg te geven. Het verhaal speelt zich af op aarde, maar ook weer niet. Opnieuw is het grootste gedeelte van het verhaal een dialoog tussen twee personages. Het idee achter dit verhaal is interessant, maar het wist me niet te raken zoals The Egg dat wel deed. Ik zie dit meer als een schrijfoefening voor Andy Weir en een toffe vertelling, maar als kortverhaal mist er toch nog iets. Het verhaal lijkt een minder diepe laag te hebben, dan het voorgaande verhaal. Desalniettemin is het wel een tof gedachte-experiment. | Bored World

De drie kortverhalen van Andy Weir smaken absoluut naar meer. Binnenkort op mijn leeslijstje: AccessAntihypoxiantTwarrior en Meeting Sarah. En dat allemaal in afwachting van Artemis natuurlijk, het nieuwste boek van Andy Weir dat volgende week verschijnt!

Heb jij al iets van Andy Weir gelezen?

Advertenties

4 gedachtes over “De kortverhalen van Andy Weir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s