Het ontdekken van nieuwe boeken

Een tijdje geleden kreeg ik via Goodreads een berichtje van Roos met – naast een aantal super lieve complimentjes over mijn blog! – de vraag hoe ik nieuwe boeken ontdek om te gaan lezen. Graag beantwoord ik deze vraag uitgebreid in een blogpost.

The Long Way To A Small Angry Planet

Boekenblogs

Vroeger zou mijn eerste antwoord direct ‘boekenblogs’ geweest zijn, maar de laatste tijd is dat helaas niet meer het geval. Hoewel er meer boekenblogs dan ooit tevoren zijn, haal ik hier minder en minder inspiratie vandaan. Enerzijds omdat ik zelf minder Young Adult lees, maar ook omdat ik het gevoel heb dat vele blogs dezelfde boeken behandelen. Op deze manier zie je heel goed welke boeken populair zijn – of welke uitgeverijen er gewoon veel recensie-exemplaren uitsturen – maar ontdek je steeds minder verborgen pareltjes. Een aantal blogs die bij mij nog wel altijd garant staan voor goede tips zijn oa.: Lalagè Leest, Hoofdstuk 12 en Boekboetiek. (Er zijn er natuurlijk nog een aantal, maar deze kwamen als eerste in mijn hoofd op.)

Catalogi van uitgeverijen

Als blogger ontvang ik van verschillende uitgeverijen meermaals per jaar hun aanbiedingsfolders. Hoewel ik niet iemand ben die in grote getale recensie-exemplaren aanvraagt – ik heb immers een fulltime baan naast het bloggen en wil ook graag aandacht geven aan oudere boeken – doe ik hier enorm veel inspiratie uit op. Bovendien is het leuk om op de hoogte te zijn van het aanbod: welke nieuwe boeken komen uit? Hebben die auteurs al andere boeken geschreven die mij aanspreken? En welke onderwerpen zijn populair?

Een aantal uitgeverijen die ik als science fiction liefhebber nauwlettend in het oog houd zijn Lebowski Publishers, Karakter Uitgevers, LS Fantasy en Uitgeverij Q.

Een seconde later

Auteurs in de gaten houden

Naast uitgeverijen houd ik ook een aantal auteurs in het oog. Zo kon ik niet wachten om Artemis van Andy Weir te lezen en ben ik na het lezen van de Imperial Radch trilogie enorm nieuwsgierig naar Provenance van Ann Leckie. Een aantal Nederlandse auteurs die op mijn watch-list staan zijn Hanna Bervoets, Auke Hulst, Joost Vandecasteele en Stefan Brijs.

Wat ik tegenwoordig ook veel doe is wanneer ik een boek gelezen heb dat ik erg goed vond, ik meteen de hele bibliografie van de desbetreffende auteur op zoek. Welke van zijn/haar eerdere boeken spreken me aan? Die belanden direct op mijn verlanglijstje of mijn lijstje voor de bibliotheek.

Goodreads & Hebban

Websites als Goodreads en Hebban zijn ook heel handig om nieuwe boeken te ontdekken. Ik kan uren scrollen en van het ene boek naar het andere klikken. Een echte tactiek heb ik niet, maar vaak kom ik vanzelf wel boeken tegen die ik graag wil lezen. Al heb ik laatst ook heel mijn TBR op Goodreads opgeruimd omdat er onrealistisch veel boeken op stonden.

Literaire prijzen

Ik ben ook altijd op de hoogte welke boeken op shortlists voor literaire prijzen zoals de ECI literatuurprijs en de Fintro literatuurprijs staan. Lees ik ze allemaal? Nee dat niet, maar ik kies welke me interessant lijken en verdiep me verder in de auteurs. Misschien dat het genomineerde boek van auteur A me qua thematiek niet aanspreekt, maar wie weet heeft de auteur een breder oeuvre en zit er daar wel iets voor me bij.

Stefan Brijs

Lang leve de bibliotheek

Ik vind het heel leuk om ook ‘oudere’ boeken te lezen en niet enkel bezig te zijn met het nieuwste van het nieuwste. In de bibliotheek loop ik daarom vaak naar een random rek en laat ik me verrassen door het aanbod. Zo wist ik Weerwater op te duikelen uit de bibliotheek van Ledeberg en dit boek was een zeer aangename verrassing.

Daarnaast kun je op de sites van veel bibliotheken ook op trefwoord zoeken. Als ik een boek heb gelezen dat ik erg goed vond, kijk ik weleens op de site van de bibliotheek welke trefwoorden ze gebruiken en klik ik door om meer boeken zoals deze te vinden. Ondertussen maakte ik op de website van de bibliotheek Gent een lijst van meer dan 50 science fiction boeken die ik nog wil ontlenen en ongeveer hetzelfde aantal staat op mijn lijst met literatuur, dus ja: inspiratie genoeg.

Evenementen

Ook literaire evenementen hebben enorm veel invloed op de boeken die ik lees. Voor boekvinder.be maak ik iedere maand een kalender van de evenementen in Vlaanderen, welke auteurs komen er spreken of hun boek voorstellen? Het komt maar al te vaak voor dat ik na zo’n evenement met een nieuw boek naar huis ga of mijn lijstje voor de bibliotheek heb aangevuld. Momenteel op mijn lijstje naar aanleiding van evenementen:

 • Nooit ziek geweest – Nico Dijkshoorn
 • Rafelen – Sanne Huysmans
 • Peachez – Ilja Leonard Pfeijffer
 • Cocaine – Aleksandr Skorobogatov
 • Lenin in de trein – Catherine Merridale

Ook een goede tip: vaak zijn de sprekers die een boekpresentatie inleiden of het interview doen ook actief in de literaire wereld. Google hen dus altijd om te ontdekken of ze iets naar jouw smaak geschreven hebben. Op deze manier ontdekte ik Roderik Six, panellid bij Uitgelezen oktober, en ondertussen staat zijn boek Vloed erg hoog op mijn verlanglijstje.

Boekwinkel

Tot slot kun je natuurlijk ook altijd gewoon een boekwinkel inlopen en je laten verrassen. Maar, doordat ik op bovenstaande manieren behoorlijk op de hoogte ben van wat er allemaal speelt in boekenland, lukt dat me niet meer altijd. Gelukkig heb je dan nog de medewerkers van de boekhandel, die je vaak van een tip op maat kunnen voorzien als je ze deelgenoot maakt van je leesvoorkeuren. Mogelijkheden genoeg dus.

Hoe ontdek jij nieuwe boeken om te lezen?

Cook & Book Brussel

Advertenties

11 gedachtes over “Het ontdekken van nieuwe boeken

 1. Lalagè zegt:

  De jacht op mooie boeken houdt nooit op :) Ik herken jouw aanpak wel, al merk ik bij literaire prijzen vaak wel dat mijn smaak anders is dan die van de jury of het grote publiek. Dus dan lees ik toch het liefst een blog van iemand die van dezelfde soort boeken houdt.
  Inderdaad is het nog het leukst om zelf een pareltje te ontdekken dat relatief onbekend is, om vervolgens alles van die schrijver te willen lezen. Ik heb dat bijvoorbeeld met de Finse schrijver Riikka Pulkkinen, maar ook Nederlandse debutanten lees ik graag om ze dan in hun hele carrière te kunnen volgen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Anne Eekhout, Marijn Sikken en Eva Kelder. Hoe spannend is het als een volgend boek van hun uitkomt en ik stilletjes hoop dat ze deze keer zullen doorbreken bij het grote publiek…

  • Marcia zegt:

   Ik las lang geleden De Grens van Riikkaa Pulkkinen en wil dat boek heel graag herlezen + kennismaken met de rest van haar oeuvre :)
   Daarnaast heb ik de laatste tijd veel Vlaamse debutanten gelezen. Sommige heel goed, sommige wat minder, maar wel interessant om te kijken hoe ze gaan groeien naar hun tweede boek toe en of ze inderdaad zullen doorbreken bij het grote publiek.

 2. Karlijn zegt:

  Ik heb een beetje dezelfde aanpak, vaak krijg ik ook tips vanuit mijn vriendenkring. Mijn vrienden zijn beter op de hoogte van wat leuk is om te lezen dan ik meestal ben haha. Verder doe ik vrijwilligerswerk bij een boekenwinkel en zo hoor je ook nog wel eens tips!

 3. Kiki (De Bookgeek) zegt:

  Ik ontdek vaak nieuwe (en oude) boeken door YouTube (nou ja, BookTube, dan), maar daar merk ik vaak dat als je bijvoorbeeld twee verschillende book hauls van dezelfde maand ziet, meer dan de helft met elkaar overeenkomt (wat zoals jij zei inderdaad ook goed te zien is met boekenblogs).
  Verder gebruik ik meestal Hebban om de Nederlandse boekindustrie bij te houden, maar ik moet toegeven dat ik dat al een lange tijd niet meer heb gedaan…
  En inderdaad, boekwinkels verrassen nauwelijks meer. Bijna ieder boek die je daar ziet is al ergens langsgekomen op het internet. De bibliotheek bij mij trouwens ook. Vroeger kon ik er gewoon heen zonder enig idee te hebben waar ieder boek over ging… :(

 4. Annelies zegt:

  Tof artikel! Ik haal ook veel inspiratie bij andere boekbloggers (bedankt voor de vermelding trouwens!) en in de catalogi van uitgeverijen. De genomineerden voor grote literaire prijzen zijn dikwijls niet zo mijn ding. Goodreads is dan wel weer heel gevaarlijk voor de lengte van mijn leeslijst. Ik klik er maar wat op los en voor ik het weet staan er tien boeken bij op mijn lijstje.

 5. daenelia zegt:

  Heel vaak lees ik gewoon de blurb tekst, in een boekwinkel. Soms komt een recensie in een krant (online) voorbij. Zo ontdekte ik Andy Weir: een paar woorden in een recensie spraken me aan en daardoor dacht ik dat The Martian echt wat voor mij was (en dat klopte).
  Het gaat ook wel eens mis… zo dacht ik dat Sarah J Maas een leuke aanwinst zou zijn, en ddat boek heb ik zsm de prullenbak in gegooit. Ik loop altijd het risico dat eem blurb toch niet weergeeft hoe slecht iemand’s schrijftstijl is. Ook al zijn bookstagrammers er nog zo enthousiast over (en ik neem nu dus ook nooit meer aanbeveningen via Instagram aan…)

 6. zwartraafje zegt:

  Vroeger ontdekte ik nieuw leesvoer vooral door mijn vrijwilligerswerk voor de plaatselijke bibliotheek. Ik plastificeerde toen immers de nieuw binnengekomen boeken en kreeg die daardoor heel snel te zien. De laatste jaren is het een combinatie van catalogi van uitgeverijen, boekbloggers, Goodreads en sites als What Should I Read Next. Ook boekenwebshops die steeds doorverwijzen naar andere boeken die je misschien ook graag zal lezen zijn een ramp op dat gebied. Soms ga ik ook gewoon doelgericht op zoek naar bijvoorbeeld hervertellingen van een favoriet sprookje. Elke maand afspreken met een vriendin die net als ik super graag leest zorgt er ook voor dat mijn tbr blijft groeien.

 7. katrienw zegt:

  Merci voor de tips, ik kan er wel een paar gebruiken. Ik lees vaak boeken van vaste auteurs of ik neus rond in de boekenwinkel. Op de Boekenbeurs doe ik ook altijd wat ontdekkingen door gewoon rond te kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s