7 series over dodelijke ziektes

Dit klinkt behoorlijk luguber, maar ik heb veel interesse in verhalen over wereldwijde epidemieën. Zo genoot ik enorm van De oversteek trilogie en Station Elf. Ook voor series is dit een dankbaar thema. Vandaag tip ik je zeven series waarin de uitbraak van een dodelijke ziekte het startpunt vormt voor een spannend verhaal.

cordon-still

De cast van Cordon. © Eyeworks Film & TV Drama.

In Cordon breekt er een mysterieuze, maar dodelijke ziekte uit in Antwerpen. Het ministerie weet niet hoe snel ze moet ingrijpen en plaatst een gedeelte van de stad in quarantaine – het zogenoemde Cordon. Terwijl de mensen in het cordon er alles aan doen om te overleven, is de regering vooral gefocust op het binnenhouden van de mensen en dus de ziekte. Dit virus mag niet in de buitenwereld terechtkomen! Maar ondertussen worden de omstandigheden binnen het Cordon er alsmaar slechter op..

12-monkeys-s1  Helix-s1  The-Day-of-the-Triffids-s1

Met behulp van een gevaarlijke en niet-geteste methode van tijdreizen reist een man in 12 Monkeys van de post-apocalyptische toekomst naar vandaag met een belangrijke missie. Zijn doel is om de bron van een dodelijke ziekte, die de mensheid bijna uitroeit, te vinden en te vernietigen. Als snel voelt hij echter de effecten van tijdreizen en dreigt de laatste hoop van de mensheid verloren te gaan.

Helix gaat over een groep wetenschappers van de Centers for Disease Control die naar een hightech onderzoekslab op de Noordpool gaan om de mogelijke uitbraak van een ziekte te onderzoeken. Ze raken verwikkeld in een strijd op leven en dood waarbij het voortbestaan van de mens op het spel staat.

Triffids zijn genetisch gemanipuleerde planten die op grote schaal gekweekt worden omdat deze planten een nieuw soort olie produceren die gebruikt kan worden als brandstof. Maar dat is niet het enige, de planten lijken te communiceren met elkaar. Bill Masen is de eerste die deze eigenschap ontdekt bij de Triffids. Terwijl hij in het ziekenhuis verblijft, herstellend van een oogoperatie, is de hele wereld getuige van een prachtig kosmisch verschijnsel: een meteorenzwerm scheert rakelings langs de aarde. De volgende morgen blijkt iedereen die het schouwspel bewonderde blind te zijn. De wereld vervalt in chaos en paniek. The Day of the Triffids is gebaseerd op de gelijknamige klassieker  van John Wyndham.

The-Strain-s1  The-Last-Ship  The_Stand

In The Strain doodt een vreemd virus alle passagiers van een vliegtuig,  op vier na. Ephraim Goodweather, hoofd van het ‘Canary Team’ van het Center for Disease Control, wordt onmiddellijk ter plaatse geroepen. Met de hulp van mysterieuze holocaust overlever Setrakian ontdekken Ephraim en zijn collega Nora een verband tussen de uitbraak van de ziekte en vampirisme. De enige manier om te voorkomen dat deze angstaanjagende ziekte de hele mensheid van de aarde veegt, is de bron aanpakken: ‘The Master’, een duister, bovennatuurlijk wezen.

The Last Ship speelt zich grotendeels af aan boord van een torpedojager van de Amerikaanse marine. Na een globale catastrofe, de uitbraak van een wereldwijde epidemie, krijgt de bemanning de taak om een vaccinatie en een geneesmiddel te vinden.

De miniserie The Stand uit 1994 is gebaseerd op een boek van Stephen King. Een supergriep maakt een einde aan het leven van het grootste deel van de aarde. Toch blijkt ook een behoorlijk deel immuun te zijn voor deze griep. Zij krijgen last van dromen en visioenen.

Bonus: Check zeker ook de miniserie The Andromeda Strain.

Ben jij ook zo gefascineerd door verhalen over epidemieën?

Advertenties

Een gedachte over “7 series over dodelijke ziektes

  1. Annemieke zegt:

    Ik vind het zeker erg interessant maar dan moet ik ook echt worden gepakt door de personages en dat wil nog wel eens niet gebeuren. Ik heb dat ook een beetje met 12 monkeys maar toch gaan we verder kijken. Het heeft zeker wat. The Last Ship trekt mij dan echt niet vanwege het erge militaire, maar mijn man heeft het wel graag gekeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s