100 jaar Arthur C. Clarke: drie leestips

Vandaag is het honderd jaar geleden dat Arthur C. Clarke werd geboren, de schrijver die voornamelijk bekend werd met 2001: A Space Odyssey. Samen met Robert Heinlein en Isaac Asimov werd hij gerekend tot de grote drie van de Science Fiction. Vandaag tip ik je drie van zijn beste (en misschien minder bekende) boeken!

Childhood-s-end  The-City-and-the-Stars  A-Fall-of-Moondust

Childhood’s End (1953)

Zonder waarschuwing verschijnen er grote zilveren ruimteschepen boven elke grote stad ter wereld, bemand door Overlords. In vijftig jaar tijd worden op aarde onwetendheid, armoede en ziekte uitgeroeid. Nu is het tijdstip aangekomen dat de mensheid volwassen moet worden. Dit spannende verhaal verscheen in het Nederlands als Het einde van het begin.

The City and the Stars (1956)

Hoe ziet de menselijke beschaving er over een miljard jaar uit? Arthur C. Clarke onderzoekt het in The City and the Stars, in het Nederlands verschenen met de titel Stad onder de sterren. Het verhaal speelt zich af op twee locaties: in de stad Diaspar, waar de inwoners leven in een oneindige illusie en in de Arcadische samenleving Lyz waar de bewoners op telepathische wijze met elkaar communiceren. Beide beschavingen zijn de eindfase van een periode waarin de mens de sterrenwerelden verkende maar uit dit universum werd verdreven door Invaders.

A Fall of Moondust (1961)

A Fall of Moondust (Nederlands: Scheepsramp op de maan) speelt zich af op de maan. Een ‘rondvaartboot’ op de maan maakt met toeristen aan boord haar gewone tocht. To er een ongeluk gebeurt en het schip spoorloos verdwijnt in een verzakking vol stof. Reddingspogingen worden op poten gezet, maar blijken niet altijd even succesvol. Als lezer volg je zowel de reddingwerkers als de passagiers aan boord van de boot. En natuurlijk zijn er naast dappere mensen ook bange mensen aan boord. Kunnen ze elkaar redden of is het ieder voor zich?

Heb jij al eens een boek van Arthur C. Clarke gelezen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s