Ik heb mijn boekenkast opgeruimd

Met het einde van 2017 in zicht besloot ik vorig weekend mijn boekenkast op te ruimen. Al tijden was ik ontevreden met de indeling en overspoelden vele boeken mijn planken. Tijd voor een nieuwe indeling en een eerlijke sorteersessie: welke boeken mogen op zoek naar een ander huisje?

Het plan was gemakkelijk: Mijn favoriete Nederlandstalige science fiction boeken kregen een plaatsje in de boekenkast in de woonkamer, zodat er in mijn boekenkast in de studeerkamer meer ruimte was voor literatuur. De Engelstalige (YA) boeken in de woonkamerkast moesten een beetje inschikken en klaar was kees. In een uurtje of twee zag mijn boekenkast er weer een stuk netter uit, maakte ik een aantal stapels van boeken die ik niet meer hoefde te hebben en was alles weer blinkend schoon. Op naar het nieuwe jaar!

Boekenkast opruiming 1Boekenkast opruiming 2

De Engelstalige boeken die op zoek gaan naar een nieuw baasje zijn Take Back the Skies (Lucy Saxon), Icons (Margaret Stohl), Arclight (Josin L. McQuein), Origin (Jessica Kouhry), The Other Side of Dark (Sarah Smith) en The amazing crystal (Gérald Lizée). Hiervan is enkel het eerste boek ongelezen, wat toch een minibeetje meespeelt in mijn ‘project boekenkastopruiming‘ – al weet ik ondertussen wel dat het niet maar gaat lukken dit jaar om onder de 40 ongelezen boeken in mijn kast te raken. De andere boeken vond ik allemaal redelijk tot prima, maar het zijn geen verhalen die ik nog eens wil lezen. Dus opruimen maar!

Boekenkast opruiming 3

Nederlandse YA’s die mijn kast mogen verlaten zijn 13 minuten (Sarah Pinborough), Verdwenen (Tara Altebrando), Eerste Leven (Gena Showalter), Een fakkel tegen het duister (Sabaa Tahir) en Virus (Mirjam Mous). Alle boeken zijn gelezen maar bleken niet heel hard binnen mijn leesvoorkeuren te passen. Zowel Virus als Een fakkel tegen het duister vond ik wel oké, maar ik denk van beide boeken zeker te weten dat ik ze niet meer ga herlezen. Dus dan kan ik er beter iemand anders een plezier mee doen.

Boekenkast opruimingBoekenkast opruiming

Daarnaast nog een drietal gelezen boeken – In alles eenzaam (Patricia Vlasman), Heblust (Ronald Giphart) en Vochtige Streken (Charlotte Roche) – en een drietal ongelezen romans die ik waarschijnlijk nooit ga lezen: Als de dag van toen (Sandra Berg), M/V (Olga van der Meer) en Hou van mij! (Anja Feliers).

Op deze manier heb ik afstand gedaan van 17 boeken, waarvan 4 ongelezen. Dat zet de teller ongelezen boeken momenteel op 83. Oeps! Maar het grootste voordeel is dat ik weer met heel veel liefde naar mijn boekenkast in de woonkamer kijk – in plaats van met het gevoel ‘ik moet nodig mijn boekenkast opruimen’.

Geeft je boekenkast opruimen jou ook zo’n fijn gevoel?

Boekenkast opgeruimd

Advertenties

4 gedachtes over “Ik heb mijn boekenkast opgeruimd

  1. Annemieke zegt:

    Ja heerlijk. Ik hoop begin van het jaar weer eens even lekker te stoffen en alles weer net te zetten (en boeken eruit halen) maar dan moet ik even wachten tot Merijn weer een opa dag heeft. Anders kan ik het niet echt op mijn gemak doen haha. Ik ga Een Fakkel ook uit mijn kast halen.

  2. daenelia zegt:

    Ik moet er nog steeds aan beginnen… Knap van je dat je het gewoon gedaan hebt. Misschien dat ik er volgende week eens aan begin, in ieder geval met de boekenkast in de woonkamer. Die mag wel weer eens netjes ingeruimd worden. Staat toch veel leuker.

  3. zwartraafje zegt:

    Dit vind ik echt heerlijk om te doen. De voorbije jaren nam ik al van een groot aantal boeken afscheid dus de laatste tijd gaan er maar met mondjesmaat enkele weg. Onlangs deed ik er nog twee nederlandstalige weg die bij jou ook naar een ander baasje toe mochten. Gisteren kreeg elke grote boekenkast een extra plank en kon ik dus weer wat beginnen tetrissen. Ondertussen is er al lang geen sprake meer van enige logica. Ok, de boeken staan per genre in een kast maar dat is het dan ook. Boeken van auteurs zijn opgesplitst omdat ze ergens anders beter uitkwamen (vooral doordat ik sommige reeksen in verschillende formaten heb die dus niet op elke plank passen :( ) Waarschijnlijk ga ik nu dus weer af en toe op zoek moeten naar waar ik dat ene boek heb gezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s