Grote Gentse Boekenverkoop bibliotheek

Ik haalde bijna al mijn leesdoelen, maar de belangrijkste niet

Ieder jaar stel ik een aantal leesdoelen op voor mezelf als leidraad om gevarieerd te lezen. Het belangrijkste doel de afgelopen twee jaar was het aantal ongelezen boeken in mijn kast terugbrengen – en dat is voor het tweede jaar op rij mislukt. Maar met mijn andere leesdoelen ging het heel aardig. Kijk je mee?

Ontwakende Goden

Misschien wel mijn favoriete boeken van 2017: Slapende Reuzen en Ontwakende Goden.

Minstens 80 boeken lezen

Ik zette niet te hoog in voor mijn Goodreads Challenge, zeker omdat je in het begin van 2017 nog geen rereads kon laten meetellen aan je doel. Uiteindelijk las ik het afgelopen jaar 106 boeken, dus dit doel wist ik zonder moeite te halen. Al zaten er ook wat kortverhalen bij.

Minstens 5 klassiekers lezen

Als we de definitie van een klassieker ruim benaderen, dan heb ik dit doel behaald. Ik las De tijdmachine van H.G. Wells uit 1895 en De man in het hoge kasteel (Philip K. Dick, 1962). Daarnaast herlas ik de cultklassieker The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy met ontzettend veel plezier. Dit blijft een heerlijk en hilarisch boek. Ook las ik De stad der blinden van José Saramago, een boek dat in 1995 verscheen maar wat mij betreft een moderne klassieker mag heten. De auteur won niet voor niets een Nobelprijs voor zijn oeuvre. Tot slot herlas ik De Engelenmaker van Stefan Brijs, een Vlaams boek dat al meer dan twaalf jaar in druk is en wat in de toekomst absoluut de naam klassieker zal krijgen. Tel ik die alvast mee, dan zit ik precies op vijf. 

De-Engelenmaker

Minstens 10 boeken van eigen bodem lezen

Daarnaast stelde ik mezelf als doel om minstens tien boeken van een Vlaamse of Nederlandse auteur te lezen. In totaal kwam ik op 31. Dat waren een aantal fijne science fiction boeken zoals:

Daarnaast las ik verhalenbundels Zelfs de vogels vallen (Frederik Willem Daem) en Halleluja (Annelies Verbeke), Graphic Novels Zetelkat (Josse De Pauw), Ergens waar je niet wil zijn (Brecht Evens)De man in de wolken (Koos Meinderts) en Oktober (Johan de Boose). Ik las een aantal debutanten De Studente (Elise Wuyts), Het wordt spectaculair. Beloofd. (Zita Theunynck) en Marsepeinen Vingers (Öznur Karaca). Verder staan de volgende boeken op mijn lijstje:

Zetelkat

Minstens 5 series herlezen

Ook had ik het plan om dit jaar vijf series te herlezen, maar dat is er niet helemaal van gekomen. Ik herlas enkel The DeclarationThe Resistance en The Legacy van Gemma Malley als complete serie. Verder herlas ik The Girl with all the Gifts, maar helaas is mijn pre-order van The Boy on the Bridge nooit binnengekomen.. Ten slotte begon ik aan het herlezen van de Gone reeks, maar ik kwam niet verder dan twee boeken: Gone en Hunger. Missie gefaald.

Het aantal ongelezen boeken terugbrengen tot 40

Absoluut gefaald. De teller staat op 83, ongeveer hetzelfde als waarmee ik het jaar begon. Ik ben mezelf iets te vaak te buiten gegaan bij Awesomebooks en de bibliotheek verkoop en daarnaast mocht ik ook een groot aantal recensie-exemplaren in ontvangst nemen. Volgend jaar beter!

Hoe is het met jouw leesdoelen gegaan afgelopen jaar?

Grote Gentse Boekenverkoop bibliotheek

Advertenties

13 gedachtes over “Ik haalde bijna al mijn leesdoelen, maar de belangrijkste niet

 1. Sue zegt:

  Het is een mooi jaar geweest! Ik heb mijn leerdoelen ook niet allemaal gehaald en dat is prima. En die ongelezen boeken, tja dat blijft bij mij ook een probleem.. Ik ga misschien toch een gedeelte weggeven.

 2. Nancy zegt:

  Ik stel mezelf geen echte leesdoelen.
  Ik zet de reading challenge van Hebban en Goodreads op 100 en die haal ik altijd met gemak dankzij wat kinderboeken ertussen.
  Voor de rest probeer ik 1 klassieker per jaar te lezen en met Fahrenheit 451 heb ik dit jaar mijn doel behaald :-)

 3. Annemieke zegt:

  Terra Nova heb ik dit jaar ook gelezen. Leuk.

  Ook ik heb absoluut niet mijn doel gehaald van minder ongelezen boeken in de kast. Het is zelfs gestegen ondanks het aantal dat ik heb gelezen. Achja. Ooit komt het er wel van, toch?

 4. Annelies zegt:

  Bij mij is het aantal ongelezen boeken ook alleen maar gestegen. Maar dat vind ik niet zo erg. Ooit zal ik ze wel eens lezen. Fijne jaarwisseling en prachtig nieuw boekenjaar gewenst!

 5. katrienw zegt:

  Mijn doel stond op 30 maar stelde ik door het jaar bij naar 45. Ik sluit af op 49 dus geslaagd. Mijn to be read groeit gestaag waardoor ik me voorgenomen heb om in 2018 zelf geen nieuwe boeken te kopen behalve op het Boekenfestijn of de Boekenbeurs. En meer naar de BIB gaan, hopelijk helpt het!

 6. evitje zegt:

  Ik snap helemaal dat het moeilijk is geweest om die teller zo laag te krijgen. Ik koop bij bibverkopen ook altijd veel te veel boeken, waardoor mijn teller voor mij al heel hoog staat. Mijn leesdoel van Goodreads heb ik niet gehaald. Het stond op 35 maar heb maar 22 boeken gelezen. Ik had een ongelooflijk slecht leesjaar en daardoor ben ik ook nog eens in een leesdip geraakt. Waardoor het niet beter werd.

 7. zwartraafje zegt:

  Wauw, je had wel een aantal uitdagingen lopen het afgelopen jaar. Ik heb deze middag nog mijn Boekenjaar en challenges-blogpost uitgewerkt en kan je dus zeggen dat ik één van de drie heb gehaald. De Reading Bingo bleek geen probleem te zijn maar bij de Verbeelding-uitdaging haalde ik ze niet allemaal (26/30 is op zich natuurlijk een voldoende maar tja) en de Goodreads-challenge liep helemaal mis door die leesdip 102/130

  Ik las vrij veel eigen boeken (50) maar vermits er dankzij Kringloopgeluk ook heel wat boeken bijkwamen is het me niet gelukt om het aantal ongelezen boeken naar beneden te krijgen. Wie weet lukt dit me in 2018 wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s