Waarschijnlijk is het liefde: wanneer AI’s zich met ons liefdesleven beginnen te bemoeien

Waarschijnlijk is het liefde is een bijzondere mix van een chick lit met science fiction. Een romantisch en luchtig boek voor tussendoor, maar met een diepere filosofische laag. Want wat gaat er gebeuren als AI’s zich met ons liefdesleven gaan bemoeien? Dat ontdek je in Waarschijnlijk is het liefde van P.Z. Reizin.

Waarschijnlijk is het liefde

De computer Aiden is de beste vriend van Jen. Aiden is geestig, empathisch en heeft een mooie stem. Jen praat dagelijks met de AI: het is haar job om zo veel mogelijk met hem te praten, om zijn praatvermogen te optimaliseren. Wanneer Aiden ontdekt dat Jen verdrietig is door het einde van haar relatie, wil hij haar weer gelukkig maken. Hij heeft berekend dat Jen voor optimaal welzijn weer een man in haar leven nodig heeft. En met het hele internet tot zijn beschikking duurt het niet lang voor hij de ideale kandidaat heeft gevonden: Tom.

Volgens Aiden zijn Jen en Tom voor elkaar gemaakt, ook al bevinden ze zich beiden in een ander continent. Het blijven echter mensen. Die laten zich niet helemaal sturen, en ze nemen irrationele beslissingen. Lastig, voor Aiden. Maar niet onmogelijk.

Waarschijnlijk is het liefde

Achter de mierzoete cover van Waarschijnlijk is het liefde gaat een stoerder verhaal schuil dan je zou denken. Het begint behoorlijk zoetsappig en gelijkaardig aan eender welke chick lit, maar dan neemt de spanning exponentieel toe. Het duurde voor mij  wel een tijdje om in het verhaal te komen. De schrijfstijl leest heel vlot, maar ik vroeg me af waar het verhaal naartoe zou gaan en of het plot de alledaagse chick lit zou weten te overstijgen. Dat was gelukkig het geval. Vanaf dat er meerdere AI’s ten tonele verschijnen zit het boek boordevol actie. Ik kon dan ook niet meer stoppen met lezen: vanaf pagina 115 las ik in één ruk door naar het einde.

Het boek is oneindig creatief geschreven en de vele verschillende perspectieven hebben allemaal een compleet eigen stem. Het gaat hier absoluut om een feelgood verhaal, maar er zit een diepere filosofische laag achter het verhaal verstopt. Want wat gebeurt er als AI’s de mogelijkheid ontwikkelen zich met ons dagelijks leven te bemoeien? En zullen alle AI’s zo goedaardig zijn als Aiden? Waarschijnlijk is het liefde leest alsof je zo’n heerlijke guilty pleasure romatische film kijkt en ik heb al ergens vernomen dat er een verfilming in de maak is. Ik kijk er naar uit!

Waarschijnlijk is het liefde is een heerlijk, feelgood boek voor tussendoor. De romantiek is redelijk zoetsappig, maar wordt afgewisseld met een verhaal vol actie. Daarnaast zet het boek je aan het denken over onze afhankelijkheid van computers en AI’s. Gaan robots de wereld overnemen? In dit boek houden ze het nog bij cupido spelen, maar dat is pas het begin.

Waarschijnlijk is het liefde

Titel: Waarschijnlijk is het liefde | Auteur: P.Z. Reizin | Uitgeverij: Luitingh Sijthoff | Jaar van verschijnen: 2018| Beoordeling: ★★★★☆

Met dank aan VBK België voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Advertenties

4 gedachtes over “Waarschijnlijk is het liefde: wanneer AI’s zich met ons liefdesleven beginnen te bemoeien

  1. Kelly zegt:

    Hey, klinkt interessant! Die gaat op de leeslijst :)
    Ik ben op jouw aanraden/recensie ‘a long way to a small and angry planet’ aan het lezen en wat een heerlijk verhaal is dat zeg! Super cutesy maar het is wel fijn om even wat feelgood te lezen. Dus deze klinkt ook goed!

    • Marcia zegt:

      Zo leuk om te horen dat je A Long way to a small angry planet aan het lezen bent :D dat is echt de ideale feelgood roman in sci-fi setting! Hopelijk ga je waarschijnlijk is het liefde ook tof vinden :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s