7 Nederlandstalige science fiction titels op mijn leeslijstje

Ik vind het heerlijk om science fiction van eigen bodem te ontdekken, zeker wanneer dit gepaard gaat met een vleugje literatuur. Vandaag deel ik zeven titels met je die erg hoog op mijn leeslijstje staan.

Mensen op Mars - Joris van Casteren

Mensen op Mars – Joris van Casteren | Laat ik eens beginnen met een non-fictie boek, hoewel de thematiek absoluut aanvoelt als het begin van een spannend science fiction verhaal. Ik ben erg nieuwsgierig naar Mensen op Mars van Joris van Casteren, een non-fictie boek in het teken van het Mars One Project. Van Casteren interviewt de oprichters, talloze kandidaten in binnen- en buitenland, wetenschappers en andere deskundigen. Als echte ruimtevaartfanaat kan ik dit boek niet aan mij voorbij laten gaan!

Concept M – Aafke Romeijn | Dit boek speelt zich af in het jaar 2020 in een Nederland dat sterk lijkt op het onze. Het hoofdpersonage Hava lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen. Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn – het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.

Andromeda Jef Schokaert

Andromeda – Jef SchokkaertAndromeda combineert de actuele uitdagingen van terrorsime, cybercriminaliteit en milieuproblematiek met de vraag: welke gevolgen hebben onze beslissingen tijdens ons leven en erna? In 2055 steekt een meisje zichzelf in brand. De reden daarvoor ligt in een serie gebeurtenissen die zich afspelen in 2017. Dit boek ligt al sinds oktober op mij te wachten, toen Jef Schokkaert zijn boek voorstelde in Boekhandel Limerick kocht ik het meteen. Maar het lezen is er tot nu toe helaas nog niet van gekomen.

Wolfsangel: apollo – Johan Vandevelde | In dit Young Adult boek wordt de sneeuwklas van Jarne en Natham bruusk afgebroken wanneer in België de fascistische Partij voor Natie en Orde met de steun van het leger de macht grijpt. Het parlement brandt, de koning vlucht, de partijleiders worden gearresteerd en de grondwet wordt afgeschaft.
De twee Brusselse jongens zien hun wereld plots drastisch veranderen. Vrijheid maakt plaats voor angst en geweld. Progressieve leerkrachten en schoolboeken worden vervangen en racisme is openlijk toegestaan. Jongeren die niet in de pas lopen, verdwijnen in het beruchte Purgatorium. Wanneer Nathams broer opgesloten wordt voor het organiseren van een illegale fuif en Jarnes ouders als lesbisch koppel steeds meer in het vizier komen van het regime, beseffen de jongens dat ooit het moment zal aanbreken dat ze zullen moeten vechten. En dat moment komt altijd te vroeg.

Pest – Joost Devriesere | De heel nabije toekomst. Over de hele wereld, van Aalborg tot Zanzibar, vallen mensen plots in slaap. Straten en openbare plaatsen liggen bezaaid met burgers. Is het een terroristische aanslag zonder voorgaande? Is het de natuur die zich wreekt? Niemand kent de oorzaak, laat staan de remedie. Enkele inwoners van een Vlaamse provinciestad die aan het onheil ontsnapten gaan elk op hun manier met de situatie om. Sommigen voelen zich bevrijd, anderen maken van de gelegenheid gebruik om oude rekeningen te vereffenen. Dit lijkt me een zeer originele blik op het einde van de wereld. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar Pest.

Klont - Maxim Februari

Klont – Maxim Februari | Klont is een roman die de huidige wereld in vraag stelt. De beroemde spreker Alexei Krups reist de wereld over met een bejubelde lezing over digitale technologie. Volgens hem zullen zowel de roman als de politiek ten onder gaan aan het gebruik van data en kunstmatige intelligentie. ‘De grootste vraag van de huidige tijd is hoe de mens greep houdt op zijn leefwereld,’ zegt een collega van Krups. De thematiek van Klont spreekt mij enorm aan, dus ik kan niet wachten om in dit boek van schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari te beginnen, ondanks het feit dat ik de cover absoluut niet mooi vind.

Apocalyps – Arnon Grunberg | Tot slot ben ik ook ontzettend benieuwd naar de verhalenbundel Apocalyps van Arnon Grunberg. Volgens de synopsis voelt het einde in elk verhaal als nabij. Of iemands wereld nu verwoest dreigt te worden door een familielid, Afghanistan, een priester, geliefde, Bulgaren, een kind, huisdier of collega: niemand is veilig in Grunbergs omineuze universum.

Heb jij nog literaire science fiction tips van eigen bodem?

Advertenties

8 gedachtes over “7 Nederlandstalige science fiction titels op mijn leeslijstje

  1. Nancy zegt:

    Wolfsangel Apollo van Johan Vandevelde heb ik al gelezen. Ik kan me wel voorstellen dat dit ooit eens in een westers land kan gebeuren. Hallucinant!

    Tip voor wie het boek in een Vlaamse bibliotheek wil ontlenen: vanaf september zal het waarschijnlijk moeilijker zijn om aan het boek te geraken aangezien het een een KJV-boek is voor het volgende leesjaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s