Carve the Mark: als het lot jouw toekomst bepaalt

In mijn goodiebag van Yalfest Vlaanderen vond ik Carve the Mark van Veronica Roth. Een boek waar ik al veel over gehoord had – zowel goed als slecht – en waar ik erg benieuwd naar was. Helaas ben ik niet helemaal overtuigd door Carve the Mark. Ik vind het geen slecht boek, maar ook geen buitengewoon goed boek.

Carve the Mark - Veronica RothCarve the Mark - Veronica RothIn een sterrenstelsel verbonden door de Stroom, heeft iedereen een gave. Cyra heeft de gave om anderen pijn te doe. Haar broer Ryzek heerst als een tyran over hun planeet en misbruikt Cyra’s gaven om zijn vijanden te martelen. Wanneer Akos uit het naburige rijk  als gevangene in Cyra’s wereld terechtkomt, lijkt de vijandschap tussen hun landen en hun families onoverkomelijk. Maar als Akos en Cyra elkaar ontmoeten, lijkt een samenwerking ook niet onmogelijk.

Carve the Mark kwam erg traag op gang en het duurde een tijdje voor ik de wereld waarin het verhaal zich afspeelt voor me kon zien. Voor een science fiction verhaal met als setting een compleet nieuw ruimtestelsel, vond ik de world building helaas maar matig. Het duurde bijvoorbeeld behoorlijk lang voordat ik besefte dat de volkeren van Cyra en Akos dezelfde planeet delen – ik begreep al niet waarom ik de planeet van Cyra niet op de kaart vooraan in het boek terugvond. Wat mij betreft is goede world building een must voor een goed science fiction verhaal: ials ik het niet voor me kan zien heb je mij niet mee in het verhaal.

Carve the Mark - Veronica RothCarve the Mark - Veronica Roth

Na een tijdje werd het verhaal spannend, om daarna terug traag, weer spannend, traag, spannend, .. etc. te worden. Dit maakte het boek lastig om te lezen. Soms vloog ik door het verhaal heen om daarna mezelf door saaie hoofdstukken heen te moeten worstelen.

De personages daarentegen vond ik wel erg tof. Niet alleen ontwikkelt iedereen een gave, er zijn ook uitverkorenen die een lotsbestemming hebben. Dit geeft het verhaal een originele draai en maakte me nieuwsgierig: zou het mogelijk zijn om een dergelijke lotsbestemming te ontlopen? Desalniettemin leefde ik niet echt mee met de personages op de momenten dat hen iets overkwam.

Zowel qua schrijstijl als qua world building en plot kan Carve the Mark niet tippen aan Divergent, het boek waar Veronica Roth mee doorgebroken is. De ontknoping is zeker spannend en sommige stukken van het boek zijn dat ook. De personages zijn stoer en zowel de gaves als de lotsbestemmingen maken het interessant. Een paar dagen na het uitlezen van Carve the Mark zijn de personages helaas wel al bijna uit mijn hoofd verdwenen. Daarom denk ik niet dat ik het vervolg zal lezen. 

Carve the Mark - Veronica RothCarve the Mark - Veronica Roth

Titel: Carve the Mark|Auteur: Veronica Roth | Serie: Carve the Mark #1 | Uitgeverij: Best of Ya | Beoordeling: ★★★☆☆

Advertenties

3 gedachtes over “Carve the Mark: als het lot jouw toekomst bepaalt

 1. Kiki (De Bookgeek) zegt:

  Ik weet nog dat voordat dit boek was verschenen ik erg enthousiast was, maar toen het was verschenen heb helemaal niets gedaan, dus ik heb het nog steeds niet gelezen. 😅
  Eigenlijk heb ik helemaal geen interesse meer in dit boek, dus zit het ergens onderin mijn tbr.
  Wat ik wel interessant vind is dat in Nederland en België voornamelijk wordt gekeken naar het verhaal en hoe de personages uitgewerkt zijn, terwijl in de VS juist wordt gekeken naar het racisme (op de ‘slechte’ planeet hadden ze allemaal een accent en een donkere huidskleur of zo waardoor het racistisch zou zijn).

  • Marcia zegt:

   Ik heb het gevoel dat die mindere focus op racisme ook door de vertaling komt; in het nederlandstalige boek ging hier heel weinig aandacht naartoe (of ik heb er gewoon overheen gelezen).

   • zwartraafje zegt:

    Door de hele heisa in het buitenland had ik echt schrik dat het boek me om die reden zou tegenvallen maar uiteindelijk leek dat aspect veel minder op te vallen dan ik had verwacht. Wel merk ik dat ik ondertussen niet echt meer gemotiveerd ben om verder te lezen. Niet dat ik het een slecht boek vond maar het heeft me blijkbaar niet voldoende kunnen imponeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s