Hotel Dorado - Pepijn Lanen en Floor van het Nederend

Hotel Dorado: een interdimensionaal liefdesverhaal als beeldroman

Een tijdje geleden vond ik tussen alle mails rond de GDPR wetgeving een bijzonder interessant persbericht rond de graphic novel Hotel Dorado in mijn mailbox. Auteur Pepijn Lanen, bekend van De Jeugd van Tegenwoordig, beschrijft zijn eerst estripverhaal als een interdimensionaal liefdesavontuur. Mijn interesse was meteen gewekt!

Hotel Dorado - Pepijn Lanen en Floor van het Nederend

In Hotel Dorado reist de naamloze ik – onbedoeld – via zijn badkamerspiegel naar een andere dimensie. Hier maakt hij kennis met de rat, Eddy en de mooie Maan. Maar voor dat hij het weet is hij terug in zijn eigen wereld? Lukt het hem om terug te reizen naar de andere dimensie, waarin alles in spiegelbeeld is en de werkelijkheid wordt opgerekt?

Alleen de cover wist me al te overtuigen om Hotel Dorado te lezen – de kleurstelling is prachtig en de bijzondere stad die je in de spiegel ziet spreekt tot de verbeelding. En waarom zie je deze stad in een badkamerspiegel? Dat ontdek je gauw genoeg! Ik was eerlijk gezegd wel lichtelijk teleurgesteld toen ik het boek opendeed en de rest van het verhaal minder kleurrijk was. De meeste pagina’s zijn zwart-wit, een enkeling groen-wit. Heel tof is dat de groen-witte pagina’s een ander verhaal vertellen dan de zwart-witte pagina’s.

Ondanks de initiële teleurstelling heb ik enorm genoten van Hotel Dorado, een hilarisch en bizar stripverhaal in de stijl van Bella (Joost Vandecasteele), maar net iets minder goed. De illustraties van Floor van het Nederend lijken op het eerste gezicht erg simpel, maar als je goed kijkt ontdek je vaak toffe details. Zo vind ik het geweldig dat alle tekst in de andere dimensie in spiegelbeeld staat. Ook zijn er een aantal prachtige paginavullende platen bij. Een enkele keer had ik eventjes het gevoel een kleurboek in handen te hebben en kreeg ik zin om mijn kleurpotloden boven te halen, maar meestal genoot ik van de afbeeldingen en de bijbehorende teksten.

Hotel Dorado - Pepijn LanenHotel Dorado - Pepijn Lanen

In de teksten van Pepijn Lanen zitten soms prachtige zinnen verstopt. Zijn taalgebruik is heel beeldend, wat goed aansluit bij de tekeningen van zijn compagnon, en de zinnen lezen erg soepel. Het verhaal van Hotel Dorado is hilarisch en grappig. Meerdere keren heb ik luidop gelachen tijdens het lezen. Enkel de laatste 20 pagina’s vielen tegen – de ontknoping voelt gehaast en afgeraffeld.

Deze graphic novel heeft ook een sekssène, wat me direct deed denken aan de vele manga’s die mijn ex-lief verslond. Ik vond het behoorlijk vreemd dat het ik-personage de onderbroek van de vrouw niet uitdeed voor de daad, maar hem aan de kant duwde. Zo staat dat letterlijk in de tekst. Alsof het uitdoen van de onderbroek zoveel meer moeite kost.. En dat is dus een detail waar ik steeds aan terugdenk haha! Bovendien heeft het meisje op de latere afbeelding duidelijk geen onderbroek meer aan, dus misschien had dit niet perse vermeld moeten worden. O, en doen ze in de andere dimensie niet aan voorbehoedsmiddelen?

Hotel Dorado is een prachtige graphic novel die je aan het lachen zal maken. Het verhaal van Pepijn Lanen is absurd, maar mooi geschreven. De illustraties van Floor van het Nederend passen er perfect bij – al had ik af en toe wat kleur op prijs gesteld. Qua verhaal valt de ontknoping tegen: een echte climax ontbreekt (behalve tijdens de seksscène). Desalniettemin heb ik dit stripverhaal met veel plezier gelezen.

Hotel Dorado - Pepijn LanenHotel Dorado - Pepijn Lanen en Floor van het Nederend

Titel: Hotel Dorado | Auteur: Pepijn Lanen | Illustraties: Floor van het Nederend | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Jaar van verschijnen: 2018 | Aantal pagina’s: 144 | Beoordeling: ★★★★

Met dank aan VBK België voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Advertenties

2 gedachtes over “Hotel Dorado: een interdimensionaal liefdesverhaal als beeldroman

  1. Karlijn zegt:

    Ah, ik vroeg me al af waarom de naam Pepijn Lanen me zo bekend voor kwam, maar ik had even niet de link met de Jeugd van Tegenwoordig gelegd. Maar het klinkt als een erg bijzondere graphic novel, ik ben benieuwd! Ik lees eigenlijk nauwelijks Nederlandse / Vlaamse comics en dat is best wel stom van mezelf, want volgens mij er is genoeg leuks om te ontdekken :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s