Het dystopische genre

Na het verschijnen van Harry Potter was magie lange tijd een populair onderwerp in de literatuur voor jongvolwassenen. Deze hype werd gevolgd door paranormale verhalen over gevallen engelen, vampiers, weerwolven, feeën en demonen. Maar sinds de komst van The Hunger Games heeft het dystopische genre aan terrein gewonnen. Dit genre is echter niet nieuw; klassiekers als Brave New World, Lord of the Flies, 1984 en A Clockwork Orange worden al decennia lang door tieners gelezen.

Wat is dystopia?
In dystopische boeken zien we vaak een pessimistische toekomstbeeld waarin de meerderheid van de bevolking onderdrukt wordt door een heersende elite of een totalitaire staat. Vaak is er ook een belangrijke rol weggelegd voor technologische ontwikkelingen en is er sprake van een globale (ecologische) crisis.

Protagonisten in dystopia moeten het gezag van volwassenen doorbreken om zichzelf en de wereld te redden; Katniss in The Hunger Games vecht tegen President Snow en ook Tally uit de Uglies serie is omringt door manipulatieve, liegende volwassenen. En de volwassenen in Matched, Divergent en Delirium beweren dat hun regels de enige juiste manier zijn om te leven…

Het succes van het dystopische genre blijft niet alleen beperkt tot de literatuur voor jongvolwassenen. Recentelijk is dystopia teruggekeerd naar de bioscoop  met bijvoorbeeld verfilmingen van The Hunger Games, Never Let Me Go, Divergent en The Maze Runner.

Advertenties

2 gedachtes over “Het dystopische genre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s