Brave New World: nog altijd actueel

In Brave New World wordt geëxperimenteerd met een wel heel bijzondere toekomstvisie. Kinderen komen ter wereld door middel van genetische manipulatie en woorden als ‘moeder’ en ‘vader’ zijn verboden. Iedereen is voortdurend op zoek naar entertainment, waarin het gebruiken van drugs een grote rol speelt, en seks hebben met random strangers is volkomen normaal.. 

Titel: Brave New World
Auteur: Aldous Huxley
Jaar van verschijnen: 1932

Beoordeling: ★★★★★

“Far in the future, the World Controllers have created the ideal society. Through clever use of genetic engineering, brainwashing and recreational sex and drugs, all its members are happy consumers. Bernard Marx seems alone harbouring an ill-defined longing to break free. A visit to one of the few remaining Savage Reservations, where the old, imperfect life still continues, may be the cure for his distress…”

De world building van Huxley is fenomenaal; op de één of andere manier kan ik helemaal geloven dat dit een mogelijke toekomst is voor onze samenleving. Bovendien vond ik de indeling van personages in categorieën – Alphas, Betas, Gammas etc – echt tof. Is dit waar J.K. Rowling en Veronica Roth hun inspiratie vandaan haalden?!

BraveNewWorld-1

Als het plot van zichzelf nog niet genoeg is om je te overtuigen van dit boek, dan is zeker ook de schrijfstijl het vermelden waard. Het boek leest gemakkelijk weg en bevat super veel mooie en inspirerende quotes. Echt een boek dat je aan het denken zet, niet alleen over de huidige maatschappij, maar ook over de toekomst.

De verschillende personages kwamen ook zeer realistisch over. Ik moet wel eerlijk zijn en toegeven dat het einde me een klein beetje tegenviel; het was een beetje een anti-climax. Toch kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om hiervoor een ster af te trekken, dit boek blijft, ondanks het einde, gewoon briljant.

groep-004

Ik vind het heel bijzonder dat zo’n ‘oud’ boek nu nog altijd actueel is en daarom kan ik goed begrijpen waarom het de status van klassieker heeft verworven. Brave New World van Aldous Huxley heeft me echt geraakt. Wat een wonderlijke toekomstvisie! Ik hoop maar dat het niet uitkomt..

Heerlijke-Nieuwe-WereldLees je liever in het Nederlands? 
Bij Meulenhoff verscheen deze klassieker van Aldous Huxley
in de Nederlandse vertaling, met als titel: Heerlijke Nieuwe
Wereld.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s