The Handmaid’s Tale: intrigerende, maar vrouwonvriendelijke toekomstvisie

In de toekomst, geschetst in The Handmaid’s Tale, worden  vrouwen enkel en alleen als broedmachines gezien. Een Handmaid zoals het hoofdpersonage Offred heeft maar één taak, de voortplanting van het menselijk ras. De rest van de dag brengt ze in stilte door. Een bizar, maar tegelijkertijd realistisch verhaal over een beangstigende toekomst.

Titel: The Handmaid’s Tale
Auteur: Margaret Atwood
Jaar van verschijnen: 1985

Beoordeling: ★★★★☆

 “Offred is a Handmaid in the Republic of Gilead. She may leave the home of the Commander and his wife once a day to walk to food markets whose signs are now pictures instead of words because women are no longer allowed to read. She must lie on her back once a month and pray that the Commander makes her pregnant, because in an age of declining births, Offred and the other Handmaids are valued only if their ovaries are viable. Offred can remember the years before, when she lived and made love with her husband, Luke; when she played with and protected her daughter; when she had a job, money of her own, and access to knowledge. But all of that is gone now… “

Het lijkt alsof The Handmaid’s Tale een overpeinzing is, waarin Offred haar eigen levensverhaal aan iemand – aan jou als lezer – vertelt. Dit boek is ontzettend goed geschreven, al moest ik in het begin wel even wennen aan de vage, soms wat chaotische schrijfstijl. Maar als je er eenmaal aan gewend bent ontdek je niet alleen ontzettend veel mooie quotes, maar zie je ook dat de charme van een verhaal soms in de details zit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het verhaal zelf is wondermooi en de toekomstige maatschappij wordt goed in de verf gezet. De wereld van Offred bevat een sombere toekomstvisie waarin vrouwen enkel en alleen als broedmachines worden gezien. Offred mag zelfs haar eigen naam niet meer gebruiken;haar nieuwe naam betekent letterlijk dat ze het eigendom is van Commander Fred. Dit klinkt op het eerste gezicht misschien heel erg onrealistisch, maar ik ging helemaal mee in het verhaal.. Het idee van Margaret Atwood is geniaal en tot in de details uitgewerkt, waardoor je het als lezer wel moet geloven.

Ik kon me ook zeer goed identificeren met Offred. Haar emoties kwamen heel echt over, waardoor ik van begin tot eind met haar meeleefde. Maar dat einde, dat vond ik persoonlijk wel wat tegenvallen en daarom kan ik deze klassieker dan ook geen beoordeling van vijf sterren geven. Voor mij voelde het einde echt aan als een anti-climax, ik had vanalles verwacht behalve een zodanig open einde.. Ik vind het jammer dat ik met zoveel vragen achter ben gebleven.

Ik ben heel blij dat ik eindelijk deze klassieker heb gelezen en The Handmaid’s Tale is me zeker niet tegengevallen. In deze fictieve maatschappij ben je als vrouw alleen nuttig als je vruchtbaar bent (en dat is nog maar een klein percentage van de vrouwelijke bevolking) en als ‘dank’ wordt je ingezet als menselijke broedmachine. Een afstotelijke, maar tegelijkertijd intrigerende toekomstvisie die je doet nadenken over de voorplanting, vruchtbaarheid en de zin van het leven.

Het-verhaal-van-de-dienstmaagd
Dit boek verscheen in het Nederlands als Het verhaal van de
Dienstmaagd.
Advertenties

3 gedachtes over “The Handmaid’s Tale: intrigerende, maar vrouwonvriendelijke toekomstvisie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s