Boek: Pure – Julianna Baggott (Pure #1)

Titel: Pure
Auteur: Julianna Baggott
Serie: Pure
Jaar van verschijnen: 2012

Beoordeling: ★★★★★

“Pressia barely remembers the Detonations or much about life during the Before. In her sleeping cabinet behind the rubble of an old barbershop where she lives with her grandfather, she thinks about what is lost–how the world went from amusement parks, movie theaters, birthday parties, fathers and mothers . . . to ash and dust, scars, permanent burns, and fused, damaged bodies. And now, at an age when everyone is required to turn themselves over to the militia to either be trained as a soldier or, if they are too damaged and weak, to be used as live targets, Pressia can no longer pretend to be small. Pressia is on the run.
Burn a Pure and Breathe the Ash . . .
There are those who escaped the apocalypse unmarked: Pures. They are tucked safely inside the Dome that protects their healthy, superior bodies. Yet Partridge, whose father is one of the most influential men in the Dome, feels isolated and lonely. Different. He thinks about loss–maybe just because his family is broken; his father is emotionally distant; his brother killed himself; and his mother never made it inside their shelter. Or maybe it’s his claustrophobia: his feeling that this Dome has become a swaddling of intensely rigid order. So when a slipped phrase suggests his mother might still be alive, Partridge risks his life to leave the Dome to find her.
When Pressia meets Partridge, their worlds shatter all over again.

Ik begon aan Pure met hoge verwachtingen, vanwege de vele lovende reviews die ik over dit boek – en de serie in zijn geheel – gelezen had. En gelukkig wist Julianna Baggott deze verwachtingen niet alleen te vervullen, maar zelfs te overtreffen!

Wat ik het beste, leukste, mooiste, bijzonderste vond aan dit boek is de world building. Niet alleen is alles heel beeldend geschreven en tot in de details uitgewerkt, maar de wereld is bovendien heel rauw. Personages zijn alles behalve perfect, de wretches – mensen die buiten de dome leven – hebben allemaal een misvorming. Er zijn mensen met afgehakte lichaamsdelen, mensen die aan elkaar vastgegroeid zitten en het hoofdpersonage Pressia heeft het hoofd van een pop om haar hand. Als ik het zo uitleg klinkt dat misschien een beetje stom, maar wacht maar totdat je zelf dit boek openslaat – dan zul je begrijpen wat ik bedoel!

Pure-1

Maar niet alleen de world building maakt Pure tot een aangrijpend boek. Ook het verhaal is ontzettend origineel en goed uitgewerkt. Natuurlijk, er zijn meer boeken die zich afspelen onder en/of rondom een koepel, maar Julianna Baggott weet hier een compleet eigen wending aan te geven. Ik zou Pure zeker aanraden aan lezers die denken dat ze het helemaal gehad hebben met het dystopische genre, want dit boek bewijst dat er nog zoveel meer mogelijkheden zijn.

Ik vind het bovendien erg leuk dat we te maken hebben met twee hoofdpersonages die letterlijk elkaars tegenovergestelde zijn. Patridge is een Pure en kent niets anders dan het leven onder de beschermende koepel, terwijl Pressia van kinds af aan oog in oog staat met de gruwelijkheden buiten de dome. Maar ook de andere personages Lyda, Bradwell, El Capitan en Helmud waren zeer overtuigend en goed uitgewerkt.  Heel even was ik bang dat er een love triangle zou ontstaan, maar gelukkig bleef dit me bespaard!

Het verhaal van Pure wist me van begin tot eind te verassen. De schrijfstijl leest ontzettend lekker weg en het verhaal is origineel en onverwacht. Een dikke vette aanrader!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s