The Martian: een eenzame astronaut op mars

Na het lezen van THE MARTIAN was ik enorm benieuwd naar de verfilming hiervan. Gelukkig wilde mijn moeder deze film ook graag zien, dus maakten we er een gezellig moeder-dochter-uitje van^^ en Ondanks de oncharmante 3d-brillen hebben we enorm van deze film kunnen genieten!

Titel: The Martian
Regisseur: Ridley Scott
Acteurs: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig
Jaar van verschijnen: 2015
Gebaseerd op: The Martian door Andy Weir
Beoordeling★★★★★  

During a manned mission to Mars, Astronaut Mark Watney is presumed dead after a fierce storm and left behind by his crew. But Watney has survived and finds himself stranded and alone on the hostile planet. With only meager supplies, he must draw upon his ingenuity, wit and spirit to subsist and find a way to signal to Earth that he is alive.

Vol verwachting nam ik plaats in de bioscoop. Het boek van Andy Weir had al mijn verwachtingen overtroffen en ik vroeg me af of de verfilming net zo’n kwalitatief hoogstandje zou zijn. Hier hoefde ik echter niet lang over te twijfelen, want vanaf de eerste seconde zat ik aan het bioscoopscherm gekluisterd!

Hoewel ik geen fan ben van Matt Damon – ik baalde stiekem zelfs een beetje toen ik hoorde dat hij de hoofdrol zou gaan spelen – vond ik dat hij het erg goed deed. Oké, het personage Mark Watney kwam in de film een heel stuk minder grappig over dan in het boek, maar dat kan ook aan het script of de regisseur gelegen hebben. De rest van de personages vond ik ook heel authentiek overkomen. Vooral de andere crewleden uit de missie van Mark vond ik hilarisch – net als in het boek.

 

Wat ik erg tof vond aan de film is dat ik nu eindelijk alle moeilijke termen waarover ik heb gelezen in het echt kon zien. Mijn fantasie op het gebied van ruimtereizen is duidelijk niet echt accuraat als je naar de echte apparaten kijkt. Tijdens het lezen vond ik het soms lastig een voorstelling te maken van bijvoorbeeld een MAV of de HAB en ik vond het heel fijn om deze dingen nu te kunnen zien! Op deze manier kan je de film The Martian zien als extra uitleg bij het boek.

Maar, er zijn ook dingen die me tegenvielen. In het boek gaat de tijd soms tergend langzaam voorbij; Watney zit immers dagen en dagen in alle eenzaamheid op Mars. In de film gaat de tijd veel sneller en ondanks dat er tijdsaanduidingen in beeld verschijnen kreeg ik veel minder het beklemmende gevoel van langdurige eenzaamheid zoals ik deze tijdens het lezen van het boek ervoer. Ook vind ik dat het – door het versnellen van de tijd – behoorlijk eenvoudig lijkt om helemaal alleen op Mars te zitten, terwijl Watney in het boek toch met enorm veel tegenslagen te maken krijgt.

Tot slot vond ik het einde van de film een beetje vreemd – en dan bedoel ik het gedeelte wanneer de aftiteling begint. Persoonlijk vond ik dit heel weinig toevoegen aan het verhaal. Voor een film met zo’n sterk verhaal, vond ik het einde toch wat aan kracht missen.

Al met al heb ik enorm genoten van deze film. In vergelijking met het boek heb ik een aantal kritische puntjes, maar The Martian op zich is zeker een aanrader. Het is geen film boordevol actie, maar wel eentje die je van begin tot eind weet te boeien. Want de grote vraag blijft natuurlijk: weet Mark Watney in zijn eentje te overleven op Mars? En om deze vraag beantwoord te zien raad ik je aan naar de bioscoop te gaan ofwel het boek te lezen ;) Geniet ervan!

Advertenties

6 gedachtes over “The Martian: een eenzame astronaut op mars

  1. Daenelia zegt:

    En mijn gozer heeft het boek bijna uit (langzame lezer …) dus we kunnen na deze week eindelijk de film zien :) Matt Damon is wel een goeie acteur, hoor. Hij is wat eigenwijs, en belerend, maar ook best slim. En ik hou wel van slimme mannen. Hij lijkt mij perfect voor de rol, want de stem in het boek klinkt al als Matt Damon. Goeie casting :)

  2. Anne zegt:

    Ik heb het boek niet gelezen maar in de film vond ik het ook irritant dat die eenzaamheid niet uitgespeeld wordt. (Ik heb er trouwens ook een review over geschreven ;-) )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s