Gravity: een hoop onhandigheid in de ruimte

De dvd van Gravity, winnaar van maar liefst zeven oscars in 2014, stond al lange tijd klaar om te kijken. Deze film, die zich afspeelt in de ruimte, wordt gedragen door slechts twee acteurs – en dan gaat het ook nog eens om grote namen als George Clooney en Sandra Bullock. Redenen genoeg dus om nieuwsgierig te zijn naar deze kaskraker from outer space!

De poster, de trailer, de lovende recensies; al deze dingen hebben bijgedragen aan mijn hoge verwachtingen voor Gravity. Tel daar zeven Oscars bij op (en houd de nominatie voor Best Motion Picture in je achterhoofd) en je bent helemaal klaar voor een heerlijk avondje film kijken! Lekker genieten van George Clooney en Sandra Bullock. Of toch niet?!

Helaas vond ik Gravity enorm tegenvallen. Mijn hoge verwachtingen zijn dan ook allesbehalve ingelost. Persoonlijk heb ik de ongezouten mening dat je aan bovenstaande trailer genoeg hebt, meer dan dat hoef je echt niet te zien van deze film. Sorry dat ik de Oscar-critici tegen spreek, maar ik vind deze film niet de moeite waard.

Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat mijn mening beïnvloed is door het feit dat ik onlangs The Martian zag – en Gravity kan daar gewoon niet tegenop. Beide films gaan over iemand die zich alleen moet weten te redden in de ruimte. Maar waar in The Martian aandacht is voor techniek, persoonlijke ontwikkeling, strijdlust en hoop, zien we in Gravity enkel wanhoop en onhandigheid.

Maar wat is het dan precies wat Gravity voor mij zo doet tegenvallen? Ik denk dat het allereerst te maken heeft met het trage ritme en de voorspelbaarheid. Visueel ziet de film er enorm mooi uit, maar de long takes komen de spanning niet echt ten goede. Daarnaast is de film gewoon heel saai. Er is weinig diepgang, weinig verhaal en na afloop blijf je achter met een heel onbevredigend gevoel. Ook de humor die er op sommige momenten in verwerkt is, is niet echt mijn soort humor. Ik vond het eerder ergerlijk dan grappig.

S-Gravity

Daar komt bij dat de personages in Gravity heel vlak zijn. Je zou verwachten dat er in een film met slechts twee personages tijd genoeg is om een personage uit te diepen, maar helaas blijven de personages stereotiep en saai. Bovendien vond ik de backstory van Ryan Stone (Sandra Bullock) enorm cliché en weinig toevoegen aan het grotere verhaal. Om maar niet te spreken van haar onhandigheid – aan deze klunzigheid heb ik me echt enorm geërgerd, zeker omdat dit minstens driekwart van de film beslaat.

Hoewel Gravity er visueel enorm goed uitziet en vooral ook de audionabewerking van zeer hoge kwaliteit is, is dit een film die ik zeker niet nog eens zal kijken. Ik vind het oprecht jammer voor Sandra Bullock en George Clooney dat ze zich voor deze tergend trage film hebben weten te laten strikken, al hebben ze er toch een mooi aantal van zeven Oscars mee in de wacht gesleept. Achja, smaken verschillen! Maar persoonlijk zou ik je, als je een film wilt zien over iemand die zich alleen moet weten te redden in de ruimte, liever The Martian aanraden!

S-Gravity2Titel: Gravity | Regisseur: Alfonso Cuarón | Acteurs: Sandra Bullock, George Clooney | Jaar van verschijnen: 2013 | Beoordeling★★☆☆☆  

Advertenties

4 gedachtes over “Gravity: een hoop onhandigheid in de ruimte

  1. runawayisabella zegt:

    Tja, er zit inderdaad niet echt een heel hoog tempo in de film. Ik kreeg het vooral spaans benauwd van het los gezweef van de ruimte, dat gaf me echt geen fijn gevoel. En helaas bestaat de film uit erg veel klunzig gezweef dus tja, knap dat de film me wel zo raakt, maar niet helemaal op de juiste manier :P

    • Marcia zegt:

      Aangezien ik deze film in dezelfde week zag als The Martian kreeg ik het er totaal niet meer benauwd van, maar ik denk dat als ik Gravity al eerder had gekeken ik misschien ook wel geraakt werd door het gevoel van eenzaamheid in de ruimte..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s