Battle Royale: de Japanse grote broer van The Hunger Games

Toen ik op Facebook zag dat Battle Royale vertoond werd in de KASKcinema in gent, wist ik niet hoe snel ik kaartjes moest reserveren. Ik was ontzettend benieuwd naar deze cult klassieker en niets is leuker om zo’n film dan daadwerkelijk op het bioscoopscherm te zien. Mijn vriend ging mee en samen genoten we van deze bloeddorstige, maar vooral bizarre film. Een absolute aanrader!

Titel: Battle Royale
Regisseur: Kinji Fukasaku
Acteurs: Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Tarô Yamamoto 
Jaar van verschijnen: 2000
Gebaseerd op: Battle Royale door Koushun Takami
Beoordeling★★★★★ 

In the future, the Japanese government captures a class of ninth-grade students and forces them to kill each other under the revolutionary “Battle Royale” act.

Hoewel de naam Battle Royale heel wat belletjes doet rinkelen, zijn er in mijn omgeving maar weinig mensen die deze film daadwerkelijk gezien hebben. Ik probeerde dan ook zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor de vertoning in de KASKcinema, maar voornamelijk de Japanse achtergrond sprak het overgrote deel van mijn vrienden niet aan. Pech voor hen, want deze film bleek een pareltje van begin tot eind.

In Battle Royale wordt een complete schoolklas afgevoerd naar een eiland en bij wet verplicht elkaar uit te moorden tot er slechts één winnaar of winnares overblijft. Hiervoor hebben ze drie dagen de tijd. De kinderen worden op pad gestuurd met een rugzak die naast een flesje water en een broodje ook een wapen bevat. De wapens variëren echter enorm in sterkte – zo zit één van de hoofdpersonages opgescheept met een pannendeksel, terwijl er ook een geweer, een mes en een bijl in omloop zijn.. Het duurt niet lang voordat de kinderen zich tegen elkaar keren en het gevecht van start gaat; iedereen wil immers die ene overlevende zijn.

Als je nu denkt: Battle Royale lijkt wel heel erg veel op
The Hunger Games - dan heb je groot gelijk. Al is het
technisch gezien andersom. Alles over de verschillen en 
overeenkomsten tussen beide films lees je in dit artikel.

De film Battle Royale is gebaseerd op het gelijknamige boek van Koushun Takami. Dit boek staat al een lange tijd op mijn TBR, maar één van de voornaamste redenen waarom ik hem nog niet gelezen heb, heeft stiekem ook een beetje te maken met de Japanse origine. Ik was bang dat ik niet alle personages uit elkaar kan houden door de moeilijke namen. Ondanks dat ik – door het kijken van de film – weet hoe het verhaal afloopt, ben ik nog altijd heel nieuwsgierig naar het boek. Misschien zelfs wel meer nieuwsgierig dan voor het zien van de verfilming! En wie weet helpen de beelden die ik heb van de film me om de personages uit elkaar te houden ;)

De film begint met een korte uitleg voor de invoering van de Battle Royale wetgeving. Het komt er in het kort op neer dat hoge werkloosheidspercentages leidden tot jongeren die scholen boycotten. Volwassenen raken hierdoor hun vertrouwen in de samenleving kwijt en beginnen bang te worden voor de jeugd. Als gevolg kon de Millennium Educational Reform Act oftewel de Battle Royale Act doorgevoerd worden. Dit kleine stukje uitleg creërt niet alleen de sfeer van deze futuristische wereld, maar weet ook het bestaan van de Battle Royale wetgeving te rechtvaardigen voor jou als kijker.

Stiekem ben ik een beetje verliefd op deze badboy ♥

Wat me het meest aanspreekt aan Battle Royale is de diversiteit aan personages. Ondanks het feit dat het om een grote groep gaat – en sommigen niet al te lang in leven blijven – leer je er toch een heleboel beter kennen. Door middel van flashbacks krijg je informatie over hun leven voordat de strijd van Battle Royale begon. Mijn favoriete personage is absoluut Mitsuko; een sterke jonge vrouw die niet snel opgeeft en geen genade kent. Ook vond ik allebei de uitwisselingsstudenten heel tof, alsook het groepje hackers en natuurlijk Shuya met de pannendeksel.

Het klinkt misschien als een erg gewelddadige film – en dat is het ook zeker -, maar ik wil met nadruk zeggen dat deze film allesbehalve eng is. De film is eerder bizar en grappig, dan dat het onder het horrorgenre valt. In de bioscoopzaal werd meerdere malen heel hard gelachen. Voordat de Battle Royale Act van start gaat krijgen de kinderen bijvoorbeeld een hilarisch introductiefilmpje te zien. Ook komen sommige mensen op heel grappige manieren aan hun einde. Natuurlijk zie je bloed, maar het is geen uitermate schokkende film. Zelfs ik heb er geen nachtmerries van gekregen (en ik ben echt een watje)!

De veel te vrolijke introductievideo geeft de kinderen informatie over de regels van Battle Royale.

Het einde van Battle Royale heeft me enerzijds enorm verrast, maar tegelijkertijd waren andere dingen weer behoorlijk cliché. In het kader van het schrijven van een spoilervrije review kan ik hier weinig over zeggen, maar als je de film hebt gezien weet je vast wel wat ik bedoel ;) Eén ding was enorm gek, grappig en onverwacht – terwijl ik het andere al van begin af aan zag aankomen..

Al met al vond ik Battle Royale een waar meesterwerk. Deze film wist mij bijna twee uur lang op het puntje van mijn stoel te laten zitten. Ik heb gelachen, de hand van mijn vriend fijngeknepen tijdens spannende stukjes en ben een enkele keer toch goed geschrokken.  Mijn oordeel: deze cult klassieker mag je echt niet aan je voorbij laten gaan!

Heb jij Battle Royale al gezien of gelezen? 

Voor de Gentenaars onder mijn lezers (als die er zijn?): 
Woensdag  25 november wordt Battle Royale nogmaals vertoond in de 
KASKcinema. Tijden, tickets en verdere informatie vind je hier.
Advertenties

4 gedachtes over “Battle Royale: de Japanse grote broer van The Hunger Games

  1. daenelia zegt:

    Battle Royale hebben we inderdaad gezien en voor een Japanse film was die nog redelijk ingetogen. Maar sindsdien heb ik gekeken naar MachineGirl en RoboGeisha, en dan stel je je verwachtingen wel even bij.
    Ik moet wel het boek nog steeds lezen, maar … eigenlijk geen zin in.

  2. Kelly zegt:

    Gave film he! Het boek is nog beter dan de film, vooral qua wereldbouw. De namen waren in het begin wat moeilijk uit elkaar te houden, maar er staat een namenlijst achterin, en de personages die niet zo veel boeien gaan er toch het eerste aan, dus de cast wordt steeds kleiner. ;)

    Ik heb hier een (slightly spoilery, maar je kent het plot nu toch al) recensie van het boek staan: http://kellyvanderlaan.nl/2010/09/14/battle-royale-van-koushun-takami/. Hopelijk helpt dat om je over te halen om hem omhoog te slepen op je TBR lijst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s