The Glimpse: een DNA-test bepaalt of je ‘gek’ bent

Vanaf het moment dat ik The Glimpse tussen mijn Goodreads Recommendations zag staan en de synopsis las was ik overtuigd. Ik moest en zou dit boek lezen! Onlangs wist ik de complete duologie voor een prikje OP DE KOP TE TIKKEN bij awesomebooks en het eerste deel is me allesbehalve tegengevallen!

Titel: The Glimpse
Auteur: Claire Merle
Serie: The Glimpse Duology (#1)
Jaar van verschijnen: 2012

Beoordeling: ★★★★☆

“In a near future, society is segregated according to whether people are genetically disposed to mental illness. 17-year-old Ana has been living the privileged life of a Pure due to an error in her DNA test. When the authorities find out, she faces banishment from her safe Community, a fate only thwarted by the fact that she has already been promised to Pure-boy Jasper Taurell.

Jasper is from a rich and influential family and despite Ana’s condition, wants to be with her. The authorities grant Ana a tentative reprieve. If she is joined to Jasper before her 18th birthday, she may stay in the Community until her illness manifests. But if Jasper changes his mind, she will be cast out among the Crazies. As Ana’s joining ceremony and her birthday loom closer, she dares to hope she will be saved from the horror of the City and live a ‘normal’ life. But then Jasper disappears.

Led to believe Jasper has been taken by a strange sect the authorities will not intefere with, Ana sneaks out of her well-guarded Community to find him herself. Her search takes her through the underbelly of society, and as she delves deeper into the mystery of Jasper’s abduction she uncovers some devastating truths that destroy everything she has grown up to believe.

The Glimpse gaat over een wereld waarin mensen in twee gescheiden groepen leven – Pures (mensen die volgens een DNA-test geen kans hebben op een mentale ziekte) en Crazies (mensen die wel kans hebben om een psychische stoornis te ontwikkelen). Dit idee sprak me meteen erg aan en ik begon met volle moed aan dit boek. Voor ik het wist was het boek alweer uit!

Ik houd persoonlijk erg van boeken waarin mensen uit heel verschillende werelden bij elkaar komen en een kijkje krijgen ‘aan de andere kant van de muur’. Ik vind het heel interessant hoe er in beide categorieën absurde ideeën zijn over de andere partij en ik denk dat dit heel realistisch is. Mensen hebben vaak vooroordelen over andere groepen dan die waar zij toe behoren, terwijl ze daar eigenlijk veel te weinig vanaf weten. En als dan de regering ook nog allemaal propaganda gaat verspreiden..

Pas na het lezen van The Glimpse zag ik dat er op Goodreads enorm veel kritiek is op het ethische aspect van dit boek (voornamelijk trouwens door mensen die het boek niet hebben gelezen). Mag je mensen met een psychische stoornis crazies noemen? En is dit boek wel correct aangezien het niet bewezen is dat psychische stoornissen erfelijk zijn? Ik begrijp het debat, maar ik vind ook dat de auteur de vrijheid heeft om een dergelijke wereld te creëren. Bovendien is het voor mij pure fictie – bij The Hunger Games wordt er toch ook niet gediscussieerd over het feit of kinderen elkaar wel mogen vermoorden als entertainment?! Iedereen is het er over eens dat dat absurd is (hopelijk!).

Daarnaast vind ik het achterliggende idee behoorlijk relevant; aangezien we tegenwoordig veel meer psychische stoornissen kennen dan vroeger. Je kunt The Glimpse op die manier zien als kritiek op de huidige maatschappij en dat we overal maar labels en/of stickertjes op moeten plakken. Als we zo door gaan kan het zomaar gebeuren dat we mensen die mogelijks een psychische stoornis kunnen ontwikkelen in complete afzondering laten leven. Ik vond het dus eigenlijk een heel sombere, maar relevante toekomstvisie. Bovendien blijft het natuurlijk dystopia: er wordt een overdrijving / uitvergroting gemaakt van onze maatschappij en een allesbehalve perfecte wereld geschetst.

In The Glimpse blijkt algauw dat de regering een reden heeft om de maatschappij op deze manier te verdelen en dat de test niet altijd lijkt te kloppen. Daarnaast zien we dat de schrijfster de Crazies juist als heel gewone mensen portretteert, waardoor je als lezer echt wel door hebt dat het probleem in de test zit en niet in het feit of die mensen al dan niet een stoornis hebben. Dus als alle moraalridders eerst het boek lezen en dan pas hun gal komen spuwen ;)

Hoewel ik The Glimpse zou categoriseren onder het dystopische genre, heeft dit verhaal toch een klein beetje een paranormaal aspect. De aanhangers van the Enlightenment Project geloven namelijk in het bestaan van een zogenoemde ‘Glimpse’. Dit is een soort van visie, een kijkje in de toekomst, die jou toont hoe de toekomst zou kunnen zijn. Het grappige hieraan vind ik dat het hoofdpersonage Ana hier totaal niet in gelooft, wat jou als lezer ook de mogelijkheid geeft het paranormale aspect te relativeren.

Wat ik persoonlijk toch wel jammer vind is het feit dat The Glimpse een love triangle bevat. Ook de opbloeiende romance is wat mij betreft iets te veel insta love. Wat is dat met de heldinnen van YA dystopia dat ze allemaal op het eerste gezicht verliefd worden?! Deze twee puntjes zijn toch een beetje jammer bij zo’n origineel en vernieuwend verhaal. Wat ik dan wel weer heel tof vind is dat het hoofdpersonage verliefd wordt op oudere jongens; dit is iets wat we vaak inhet echte leven zien maar dat lang niet altijd terugkomt in YA boeken.

Mijn conclusie: Laat de discussie op Goodreads aan je voorbij gaan en gebruik je tijd om dit boek te lezen! De verslavende schrijfstijl en de hoge mate van originaliteit maken The Glimpse tot een echte page turner. Ik geef dit boek dan ook een welverdiende beoordeling van vier sterren en kijk reikhalzend uit naar het vervolg!

Advertenties

6 gedachtes over “The Glimpse: een DNA-test bepaalt of je ‘gek’ bent

  1. runawayisabella zegt:

    Tja, discussies op Goodreads, wat moet je daar nu over zeggen. Meestal scroll ik niet eens meer verder op de pagina dan het plot van het boek. Maar ja, aan de ene kant snap ik wel dat het voor sommige mensen niet fijn ligt om het als crazy te bestempelen maar aan de andere kant ben ik het helemaal met je eens, het blijft fictie en vrijheid van de auteur!

  2. zwartraafje zegt:

    Knappe recensie, leuk dat je er die discussie ook in hebt verwerkt. Het wordt echt een probleem dat ik altijd maar nieuwe interessante titels ontdek. Als ik ze allemaal ga noteren krijg ik ongetwijfeld leesstress. :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s