Across the Universe: een detective in de ruimte

Across the Universe van Beth Revis is een spannende murder mystery die zich afspeelt in de ruimte. Kunnen Amy en Elder de moordenaar aan boord van het ruimteschip vinden? En weten ze hem op tijd te stoppen?

Across-The-Universe-2

Amy gaat samen met haar ouders aan boord van het ruimteschip Godspeed. Ze worden ingevroren en het is de bedoeling dat ze ontwaken op een nieuwe planeet, driehonderd jaar in de toekomst. Maar aan haar bevroren staat komt vijftig jaar te vroeg een eind. Amy wordt wakker op het ruimteschip. Wanneer ze ontdekt dat het niet zomaar een computerstoring was die haar deed ontwaken, maar dat iemand probeerde haar te doden, moet Amy op zoek gaan naar de dader. Want wie weet zijn haar bevroren ouders zijn volgende doelwit..

Eén van de belangrijkste redenen waarom ik Across the Universe opnieuw uit de kast wilde halen is de mooie cover. Ik vind dat de kleuren, het lettertype en de afbeelding samen een mooie maar mysterieuze compositie maken. De cover spreekt meteen tot de verbeelding; ik wil me onderdompelen in deze sterrenhemel. Ik wil weten ontdekken wat er in dit boek gaat gebeuren.

Ook had ik veel positieve herinneringen aan de eerste keer dat ik deze serie las. Ik vond de boeken spannend, romantisch en origineel. Eens kijken of dat twee jaar later nog altijd het geval is!

Het grootste pluspunt van Across the Universe vind ik de world building. Als lezer zie ik het ruimteschip Godspeed helemaal voor me – en ik begrijp hoe claustrofobisch dit kan aanvoelen voor iemand als Amy, afkomstig van de aarde. Ook de personages voelen heel realistisch aan; ik heb het gevoel alsof ik Amy en Elder persoonlijk ken. Het wisselend perspectief werkt erg goed in dit verhaal, omdat beide personages een heel andere kijk hebben op de wereld en van andere afkomst zijn.

Across-The-Universe-4

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik vond dat Across the Universe, mede door de zeer beschrijvende schrijfstijl, erg traag op gang kwam. Eigenlijk zit er sowieso weinig actie in het verhaal – veel minder dan ik me dacht te herinneren. Ook is het boek redelijk voorspelbaar. Omdat ik dit boek voor de tweede keer las, wist ik natuurlijk al wie de Bad Guy was, maar ook de eerste keer dat ik dit boek las had ik meteen door wie de dader was. En dan is zo’n mysterie toch veel minder leuk om op te lossen.

Op de één of andere manier voelde ik weinig tijdens het lezen van Across the Universe. Misschien heeft ook dit te maken met het feit dat ik in grote lijnen al wist wat er ging gebeuren, maar het verhaal wist me totaal niet te raken. Hoewel ik een bepaalde gebeurtenis echt erg zielig vind – als ik er rationeel over nadenk – voelde ik helemaal niets toen ik hierover las. (En dat voor iemand die normaal gezien bij elk zielig stukje in tranen uitbarst..)

Across the Universe is een zeer veelzijdige Young Adult. Enerzijds is het een op en top science fiction verhaal dat zich afspeelt in de ruimte, gemixt met een vleugje dystopia en anderzijds is dit een spannend detective / murder mystery verhaal. De schrijfstijl is heel beeldend en zorgt ervoor dat je als lezer alles meteen voor je ziet. Toch ben ik stiekem wel een beetje teleurgesteld. Het verhaal kwam langzaam op gang, emoties kwamen niet bij me binnen en ook de actie bleef een beetje uit. Helaas was dit boek niet zo goed als ik me herinnerde..

Toch ga ik zeker ook de rest van de trilogie herlezen. Ik kan me serieus niets herinneren van het tweede deel en van deel drie weet ik alleen het einde. Hopelijk weten deze boeken me meer te raken dan deel één.

Wat vond jij van Across the Universe?

Across-The-Universe-6

Titel: Acrosse the Universe | Auteur: Beth Revis | Serie: Acrosse the Universe #1 | Uitgeverij: Razorbill | Jaar van verschijnen: 2011 | Beoordeling: ★★★☆☆ 

Advertenties

3 gedachtes over “Across the Universe: een detective in de ruimte

  1. Isabelle zegt:

    Jij hebt elke keer zulke leuke boeken op je blog! Deze gaat op m’n lijstje haha. Vind het vooral leuk dat je vaak over boeken schrijft die niet overal voor bij komen :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s