Waarom ik de verfilming van Divergent zo slecht nog niet vind

Afgelopen week herlas ik het eerste deel in de Divergent reeks, om vervolgens samen met mijn vriend de verfilming te kijken. Hoewel ik hier en daar wat negatieve recensies heb gelezen over de film, was ik er behoorlijk over te spreken!

Allereerst is het verhaal goed te volgen voor mensen die het boek niet hebben gelezen. Er is sprake van een duidelijke introductie waardoor je meteen de belangrijkste informatie krijgt: In Chicago leeft de bevolking verdeeld in vijf Factions. Op zestienjarige leeftijd moeten jongeren een belangrijke keuze maken: blijven ze in de Faction waar ze geboren zijn of kiezen ze een andere. Van begin af aan is het duidelijk dat hoofdpersonage Beatrice twijfelt tussen Abnegation en Dauntless. De film gaat pas echt van start met de Aptitude Test die de jongeren moet helpen bij hun keuze.

S-divergent-1

Tijdens de Choosing Ceremony moet Beatrice haar definitieve keuze maken.

Het plot van de film loopt behoorlijk gelijk aan het boek en er is actie van begin tot eind. Ondanks dat ik natuurlijk wist wat er ging komen, zat ik voortdurend op het puntje van mijn stoel. Het Initiation proces duurt het overgrote deel van de film; van mij persoonlijk had de ‘echte actie’ alleen wel iets eerder mogen beginnen. Dit is echter dezelfde kritiek die ik eerder al had op het boek.

De wereld waarin Beatrice leeft wordt goed in de verf gezet met behulp van de mise-en-scène. Ik ben echt groot fan van de manier waarop decor en kleding wordt ingezet om het onderscheid tussen de verschillende Factions te maken. Zo dragen de Abnegation grijze onopvallende kleding om aan te tonen hoe onbaatzuchtig ze zijn, dragen de Candor zwart-witte kleding omdat ze altijd eerlijk zijn en dragen de leden van Amity kleurrijke, wijde kleding (dit zijn een beetje de hippies van het toekomstige Chicago). Het hoofdkwartier van Dauntless toont meteen dat het hier om een stelletje Dare Devils gaat, terwijl het hoofdkwartier van Erudite duidelijk laat zien dat men hier wetenschap als de belangrijkste bron van alle kennis ziet.

S-divergent-2

De Erudite staan bekend om hun honger naar kennis.

Natuurlijk heb ik wel wat aanmerkingen op de film. Ik mis voornamelijk de onderlinge concurrentiestrijd tussen de Transfers. In de film zie je enkel de vriendschap tussen Tris, Christina en Will, maar juist die vage grens tussen vriendschap en concurrentie vond ik  zo interessant in het boek. Daarnaast vind ik Four in de film veel onvriendelijker dan in het boek. Ik vind het trouwens ook totaal geen knappe man, maar aangezien ik in deze discussie meestal in de minderheid ben zal ik hier verder niet op ingaan..

Ook begint de romantiek in de film iets te plotseling naar mijn smaak. Ik had het gevoel dat dit in de boeken beter onderbouwd werd. Daarnaast miste ik Uriah en de andere Dauntless born in de film. Ze zijn er wel, maar ze krijgen niet echt de aandacht die ze verdienen. Tot slot vallen er minder doden tijdens de Initiation, op zich vind ik dat niet storend, maar het feit dat dit waarschijnlijk uit marketingoogpunt gedaan is (zo hoeven ze de film bijvoorbeeld niet te verbieden voor kinderen onder een bepaalde leeftijd) is stiekem wel een beetje jammer.

Al met al vond ik de verfilming van Divergent zeer goed. Het sterke plot volgt het boek van Veronica Roth in grote lijnen en door middel van de toffe locaties en de fantastische kleding wordt de wereld goed in de verf gezet. Ik heb misschien wat kleine aanmerkingen, maar over het algemeen is dit gewoon een film om van te genieten!

S-divergent-3Titel: Divergent | Regisseur: Neil Burger | Acteurs: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet | Jaar van verschijnen: 2014 | Gebaseerd op: Divergent door Veronica Roth |Beoordeling: ★★★★☆

Advertenties

10 gedachtes over “Waarom ik de verfilming van Divergent zo slecht nog niet vind

 1. Annabel Rianne zegt:

  Goede review! Ik vond het ook een leuke film, origineel en prima uitgewerkt. Jammer dat deel 2 zo anders was!
  En we zijn buddies, ik heb ook helemaal niks met four! Vind hem totaal niet aantrekkelijk. Ik ben veel meer fan van de broer, Caleb ofwel Ansel :)
  Liefs XXX

 2. BySilke zegt:

  Ik ben blij dat ik de boeken eerst las, want de films vond ik wat tegenvallen tot nu toe. Maar ik kijk ze wel hoor, want zoals je zegt: het houdt je echt wel in de spanning hoewel je zelfs weet wat er gaat gebeuren. Ik ben dan weer wel fan van Four, hihi. Liefs! & Dankjewel voor de leuke avond hé gisteren :D Die boekenkast-plundering houd ik wel voor een andere keer!

  • Marcia zegt:

   pff een fan van Four mag mijn boekenkast niet plunderen hoor :P haha.. grapje! Altijd welkom hier om cupcakes te bakken, boeken te lenen en voor andere gezelligheid :D

 3. Vivian zegt:

  Ik vond dit ook een goede film, hoewel ik het emotionele aspect miste. Insurgent en Allegiant heb ik nog niet gezien… durf ik ook niet zo goed aangezien er wordt gezegd dat het echt enorm anders is geworden dan de boeken.

  • Marcia zegt:

   Insurgent heb ik gezien toen deze voor het eerst in de bioscoop kwam. Toen vond ik hem heel goed, maar dat kwam misschien ook wel omdat ik me niet meer alle details van het boek herinnerde.. Momenteel ben ik Insurgent aan het herlezen en daarna ga ik de film bekijken – wie weet hoe mijn oordeel dan zal zijn..

 4. Céline zegt:

  Divergent vond ik wel een leuke verfilming, ook al miste ik Uriah. Maar van Insurgent vond ik het goed als je het boek niet kent.. Eenmaal je het boek gelezen heb is de film redelijk teleurstellend, vind ik. Ben ook niet zo happig om Allegiant te bekijken.. Maar je hebt wel gelijk i.v.m. Divergent, de eerste film was redelijk goed verfilmd.

  • Marcia zegt:

   Toen ik Insurgent zag in de cinema, wist ik me echt nog maar weinig details van het boek te herinneren. Nu ik het boek herlees merk ik echter dat er inderdaad een hoop verschillen zijn tussen boek en film.. Desondanks ben ik toch erg nieuwsgierig om Allegiant te gaan kijken – als ik klaar ben met het herlezen van de boeken en de voorgaande films weer heb gezien!

 5. Yolande zegt:

  Ik vond Divergent ook een goede film, alleen was ik het niet eens met de keuze van Shailene Woodley als Tris. Ze is een hele goede actrice en kan de rol goed vertolken, maar ze is veel te knap om Tris te spelen. In het boek was Tris een heel lelijk meisje met flaporen, een grote neus en een klein postuur. Ik snap niet echt goed hoe ze daar Shailene Woodley in wisten te passen haha! Ik vond Four inderdaad ook wat nors in de film, maar voor de rest was het een hele goede film!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s