Close Encounters of the Third Kind: wanneer de aliens wel heel dichtbij komen

Bij het opstellen van mijn lijstje voor de Blindspot Movie Challenge was Close Encounters of the Third Kind één van de eerste films die in mijn hoofd opkwam. Over deze klassieker van Steven Spielberg hoorde ik zoveel lovende verhalen, dat ik enorm benieuwd was naar dit alien verhaal uit de jaren ’70. De eerste film met ufo’s en buitenaardse wezens van de man die ons vijf jaar later E.T. bracht.

Close Encounters of the Third Kind heeft drie verhaallijnen, die in de loop van de film samenkomen. Allereerst maken we kennis met Roy Neary, monteur bij een elektriciteitsbedrijf, getrouwd en vader van drie kinderen. Wanneer hij op een avond een UFO spot, is zijn leven in niets meer hetzelfde als voorheen. Neary is geobsedeerd door de aliens en door een rotsformatie die hij steeds maar in zijn dromen ziet. De tweede verhaallijn draait om Barry, het zoontje van Jillian Guiler, die ontvoerd wordt door aliens. Ten derde is er een groep wetenschappers onderzoek aan het doen naar UFO-waarnemingen over de hele wereld.

S-Close-Encounters-2

Kijk hoe schattig Barry is!

Close Encounters of the Third Kind gaat over de mogelijkheid van het bestaan van buitenaards leven. Hierbij staan vooral de menselijke emoties en onderlinge relaties centraal. Wie gelooft er in het bestaan van aliens en wie niet? Hoe ga je ermee om als je weet dat er aliens en UFO’s bestaan? Is jouw leven op aarde nog altijd hetzelfde of verandert deze ontdekking voor altijd de manier waarop je in het leven staat?

Hoewel ik de kleine Barry enorm schattig vind, had ik toch de meeste affiniteit met het personage Roy Neary. Het spotten van een UFO biedt voor hem een uitvlucht uit de dagelijkse sleur van zijn gezin. Dat hij langzaam maar zeker ‘gek’ lijkt te worden door zijn obsessie met de aliens vond ik heel geloofwaardig overkomen. Helaas kost het hem zijn huwelijk, maar ik kan me persoonlijk heel goed voorstellen hoe een ontmoeting met aliens je leven kan veranderen.

Ik vond het heel interessant dat deze film een mix is van menselijke relaties en emoties met de wetenschappelijke kant van het ufo-verhaal. Het is heel mooi om te zien hoe je op verschillende manieren naar een dergelijk onderwerp kan kijken; vanuit emoties of vanuit een wetenschappelijk perspectief. Het toffe hieraan vind ik bovendien dat de buitenaardse wezens niet als een bedreiging geportretteerd worden. De aliens en de ufo’s zijn juist vriendelijk. Dat was in de jaren ’70 – maar nu nog altijd – een zeer originele insteek op het bestaan van buitenaardse wezens. Over het algemeen zijn mensen toch vaak bang voor het bestaan van aliens, die de aarde zullen aanvallen en overnemen..

In het begin vond ik het wel lastig om alle verschillende verhaallijnen en personages van Close Encounters of the Third Kind uit elkaar te houden. Zo lijken de vrouw van Roy Neary en Jillian behoorlijk op elkaar en is het niet altijd duidelijk hoe de verhaallijnen met elkaar in verband staan. Ik denk dat ik pas echt bij het einde van de film zoiets had van ‘aha, ik snap het nu eindelijk’. Dat maakt de film misschien wel extra goed, omdat je van begin tot eind bezig bent de puzzelstukjes aan elkaar te koppelen.

Al met al is Close Encounters of the Third Kind een mooie film, met fantastische special effects (zeker als je bedenkt dat deze film al in 1977 gemaakt is). Het verhaal over UFO’s zet je aan het denken en door de wetenschappelijke invalshoek krijgt het ook een meer berekenende kant. Een heuse klassieker, maar nog altijd actueel!

Heb jij deze klassieker al gezien?

S-Close-Encounters.jpgTitel: Close Encounters of the Third Kind | Regisseur: Steven Spielberg | Acteurs: Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr | Jaar van verschijnen: 1977 | Beoordeling: ★★★★☆

Advertenties

2 gedachtes over “Close Encounters of the Third Kind: wanneer de aliens wel heel dichtbij komen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s