Elysium: Planeet aarde als sloppenwijk

Om te vieren dat we sinds kort een beamer in huis hebben, keken mijn vriend en ik onlangs de film Elysium. Heerlijk om thuis op zo’n groot scherm film te kunnen kijken! Zeker als het ook nog eens zo’n sterk en spannend verhaal is, als deze blockbuster met Matt Damon in de hoofdrol.

Elysium-2

We schrijven het jaar 2154. De rijke elite heeft de aarde achter zich gelaten en leeft op Elysium, een enorm luxueus ruimtestation waar iedereen voor eeuwig en in goede gezondheid kan blijven leven. Elk huishouden is namelijk uitgericht met een apparaat – de zogenoemde medical pod – die iedere vorm van ziekte of ouderdom kan stoppen. Het overgrote deel van de wereldbevolking, de arme mensen, is echter achtergebleven op aarde, die eruit ziet als in één grote sloppenwijk. Terwijl minister Delacourt als dictactor van Elysium er alles aan doet om haar luxe leventje te beschermen, is fabrieksarbeider Max ervan overtuigd dat ook hij een plekje in het paradijs verdient.

Al sinds ik voor het eerst de trailer van Elysium zag, was ik geïntrigeerd door dit interessante verhaal. Toch kwam het er steeds niet van om deze science fiction film van Neill Blomkamp te kijken. Zodoende kwam deze titel op het lijstje van mijn Blindspot Movie Challenge voor 2016 terecht en nu heb ik er dan eindelijk tijd voor gemaakt. Dat had ik al veel eerder moeten doen!

Het verhaal van Elysium is erg tof en de gecreëerde wereld ziet er fantastisch uit. De special effects en de sets maken deze film tot een visueel hoogtepuntje. Het ruimtestation Elysium is tot in de puntjes verzorgd, wat een groot contrast is met de aarde – waarvan het overgrote deel in puin ligt. Ook de droids, de ruimteschepen en de wapens zijn enorm mooi vormgegeven en brengen je meteen in de sfeer van het verhaal. Alleen het robotlichaam dat Max op een gegeven moment krijgt aangemeten vond ik persoonlijk een beetje overdreven en weinig toevoegen aan het verhaal.

Toch gaat het in Elysium niet enkel om de vormgeving of de special effects. Personages krijgen voldoende tijd om zich te ontwikkelen en als kijker leer je hen steeds beter kennen. Hoewel ik persoonlijk geen groot fan ben van Matt Damon, vond ik hem toch zeer goed als fabrieksarbeider Max (ook in The Martian vond ik trouwens dat hij het goed deed!) en ook de Jodie Foster, de bitchy minister Delacourt, verdient een complimentje.

Maatschappijkritiek is ook heel duidelijk aanwezig in Elysium. Ik vermoed dat regisseur Blomkamp ons wilde wijzen op de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. In de film zien we letterlijk dat rijke mensen zich boven de armen verheffen. Bovendien is medische zorg enkel beschikbaar voor de elite, terwijl de mensen op aarde aan allerlei kleine kwaaltjes overlijden.

Persoonlijk vind ik Elysium een goede film, door het interessante verhaal maar zeker ook door de mooie vormgeving en de goede acteerprestaties. Het einde was erg mooi, maar stiekem wel een klein beetje voorspelbaar. Toch is dit zeker een film die je aan het denken zet over de toekomst van onze planeet. Een aanrader!

elysium-1Titel: Elysium | Regisseur: Neill Blomkamp | Acteurs: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley | Jaar van verschijnen: 2013 | Beoordeling: ★★★★☆

Vanavond is Elysium om 20u35 te zien op VTM!

 

Advertenties

6 gedachtes over “Elysium: Planeet aarde als sloppenwijk

 1. zwartraafje zegt:

  Die zag ik dus al wel is een keertje. Al kan ik me wel voorstellen dat hij nog knapper en indrukwekkender moet zijn wanneer je hem dankzij zo’n beamer in het groot kan bewonderen.

 2. Annabel Rianne zegt:

  Klinkt goed! Ik heb de film nog niet gezien, en heb er ondanks dat t een blockbuster was niet ontzettend veel van gehoord. Maar hij gaat op mijn lijstje!
  Liefs xxx

 3. Nostra zegt:

  Alhoewel niet iedereen deze film goed vond heb ik er erg van kunnen genieten. Nu hielp het ook wel dat ik in een warm land op vakantie was en op m’n verjaardag er naar toe ging :)

  Zo’n beamer voegt echt wel wat toe aan de beleving. Heb er vorig jaar eentje gekocht en heb er geen spijt van!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s