All These Things I’ve Done: Onderdompeling in het criminele milieu

Een wereld waarin chocolade en koffie verboden zijn?! Dat klinkt als een behoorlijke beangstigende toekomstvisie, maar wel eentje die me uitnodigt tot lezen. Daarnaast wordt All These Things I’ve Done van Gabrielle Zevin omschreven als een dystopische variant van The Godfather, dus dat schept hoge verwachtingen..

All-These-Things-I've-Done-2
In het jaar 2083 zijn koffie en chocolade verboden, is papier moeilijk te vinden en wordt het water zorgvuldig in kleine ratio’s over de bevolking verdeeld. New York is een stad vol criminaliteit en armoede. Anya Balanchine, de zestien-jarige dochter van de – overleden – meest beruchte man in de New Yorkse crime scene heeft het niet gemakkelijk. Ze gaat naar school, zorgt voor haar oma die op sterven ligt en heeft de verantwoordelijkheid over haar broer en zus. Wanneer haar ex-vriend wordt vergiftigd met een chocoladereep geproduceerd door de Balanchine familie, krijgt Anya de schuld en niet alleen de politie, maar ook haar criminele familie achter zich aan.

Toen ik de synopsis van All These Things I’ve Done las, was mijn interesse meteen gewekt. Het verhaal klinkt spannend en ook de toekomstvisie leek me erg interessant. Helaas wordt er in het boek maar weinig aandacht besteed aan world building. Dat koffie en chocolade verboden zijn is duidelijk, maar verder kom je weinig te weten over het New York van 2083. Tussen de regels door krijg je af en toe kleine stukjes nieuwe informatie, maar zelf had ik toch meer details nodig gehad om de wereld voor me te zien.

All-These-Things-I've-Done-3

Niet alleen de world building was mijns inziens onvoldoende. De premisse klinkt enorm tof,  maar de uitwerking mist actie. Hoewel ons hoofdpersonage inderdaad in het criminele milieu leeft, gaat de focus van het verhaal helaas voornamelijk naar romantiek. Zoals in vele Young Adult boeken is ook hier spraken van een verboden liefde tussen twee personages van een heel verschillende afkomst. Pas tegen het einde wordt All These Things I’ve Done echt interessant.. Als een boek wordt aangekondigd met vermelding van The Godfather, dan is het toch niet raar dat ik actie verwacht?!

Buiten het overdreven gezwijmel heb ik me ook gestoord aan de slut-shaming in dit boek (sorry, ik weet hier geen netjes woord voor..). Anya, het hoofdpersonage, kiest ervoor om maagd te blijven tot het huwelijk – een prima beslissing natuurlijk – maar het stoort me enorm dat ze meisjes die wel seks hebben of met jongens dansen in een discotheek veroordeeld tot sluts. Ik vind het prima als mensen zichzelf willen bewaren voor na het huwelijk, maar dat betekent mijns inziens niet dat je iedereen die dat niet doet mag veroordelen.

All-These-Things-I've-Done-4

Toch wil ik niet alleen maar negatief zijn over dit boek. De schrijfstijl is heel verslavend, wat het moeilijk maakt om het boek weg te leggen – zelfs als er weinig tot niets gebeurt. All These Things I’ve Done is heel sarcastisch geschreven en ook de manier waarop de lezer direct wordt aangesproken vind ik heel tof. Hierdoor lijkt het alsof Anya je persoonlijk haar levensverhaal vertelt.

Ik ga heel eerlijk zijn, als ik het vervolg Because It Is My Blood niet in al in huis had gehad, dan was ik waarschijnlijk niet verder gegaan met deze trilogie. Ondanks de fijne schrijfstijl en de grappige cynische opmerkingen van het hoofdpersonage, wist het boek me niet te overtuigen. Ik verwachte gewoon veel meer van dit verhaal; spanning en actie in de criminele onderwereld in plaats van een zwijmelverhaal over een verboden liefde. Graag had ik veel meer focus gehad op het criminele wereldje. Ik wilde dat dit boek de Penoza onder de Young Adult dystopische boeken was, maar helaas.. All These Things I’ve Done is een vermakelijk, duizend-in-een-dozijn romantisch verhaal dat actie en diepgang ontbreekt. Een tegenvaller!

All-These-Things-I've-Done-5Titel: All These Things I’ve Done | Auteur: Gabrielle Zevin | Serie: Birthright #1 | Uitgeverij: MacMillan | Jaar van verschijnen: 2011 | Beoordeling: ★★☆☆☆

Advertenties

9 gedachtes over “All These Things I’ve Done: Onderdompeling in het criminele milieu

 1. Isabelle zegt:

  Wat jammer dat het boek zo tegenviel, het klinkt in de eerste instantie inderdaad ontzettend spannend en interessant maar ik ga het nu denk ik niet lezen… Tenzij jij me straks gaat vertellen dat het tweede deel 100x beter is haha, dan wil ik het misschien toch een kans geven ;)

  • Marcia zegt:

   Haha ik wil mijn review van het vervolg natuurlijk niet spoileren, maar het wordt inderdaad wel beter.. Er komt in ieder geval meer actie in het verhaal!

  • Marcia zegt:

   Zo jammer als een omschrijving niet de juiste sfeer weergeeft van het boek. Andersom zal iemand die van romantische verhalen houdt dit boek waarschijnlijk ook niet snel oppakken..

 2. Kiki @ De BookGeek zegt:

  Dat koffie en chocolade verboden is vind ik eerlijk gezegd erg vreemd klinken… Ik bedoel, waarom die twee? Ligt er een reden achter?
  De naam van de schrijfster klinkt me bekend in de oren, ook al heb ik geen idee waar ik haar van ken, want ik ken haar boeken helemaal niet.
  En als ik dit boek zag liggen zou ik ook denken dat er meer actie in voorkwam dan romantiek. Maar ja, sommige YA-schrijvers denken dat YA veel romantiek moet hebben. Tja, niets aan te doen.

  • Marcia zegt:

   In het boek wordt wel een beetje uitgelegd waarom koffie en chocolade verboden zijn, maar voor mij blijft het ongeloofwaardig :P en ik vind de achterliggende uitleg niet overtuigend genoeg..
   Misschien ken je Gabrielle Zevin van haar boeken Ergens of Vergeten waarom ik van je hou? Zelf heb ik die niet gelezen, maar dat zijn geloof ik haar bekendste titels ;)

   • Kiki @ De BookGeek zegt:

    O haha, ik ken haar wel. Van The Storied Life of A.J. Fikry, Memoirs of a Teenage Amnesiac en All These Things I’ve Done. Ik heb ze volgens mij ergens langs zien komen op BookTube.
    En dat met die koffie en chocolade vind ik ook erg ongeloofwaardig klinken, ook al ken ik het achterliggende verhaal niet eens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s