The 5th Wave: wanneer aliens de aarde bedreigen

Ik heb er lang op moeten wachten, maar deze maand verschijnt eindelijk maar toch het derde en laatste deel in The 5th Wave trilogie. Voor mij als groot fan het uitgelezen moment om de eerdere boeken van deze trilogie te herlezen en dat sluit ook nog eens goed aan bij mijn persoonlijke herlees uitdaging.

The-5th-Wave-2De eerste golf liet alle elektriciteit uitvallen, als tweede golf volgde er een enorme tsunami en de derde golf bracht een afschuwelijke epidemie met zich mee. Het lijkt niet meer dan logisch dat de vierde golf inspeelt op de achterdocht van de overgebleven mensheid; want wie kan je vertrouwen in zo’n snel veranderende wereld vol gevaar? Als de mensheid aan het uitsterven is en de aliens gekomen zijn om de planeet over te nemen? Deze vraag stelt de zestienjarige Cassie zichzelf keer op keer. Ze staat er alleen voor; beide ouders zijn overleden en haar broertje Sam is meegenomen door een groep militairen. Cassie heeft er alles voor over om Sam te redden, maar hiervoor zal ze toch echt bondgenootschappen moeten sluiten..

“But if I’m it, the last of my kind, the last page of human history, like hell I’m going to let the story end this way. I may be the last one, but I am the one still standing. I am the one turning to face the faceless hunter in the woods on an abandoned highway. I am the one not running but facing. Because if I am the last one, then I am humanity. And if this is humanity’s last war, then I am the battlefield.”

De belangrijkste reden waarom ik fan ben van The 5th Wave is de manier waarop Rick Yancey deze toekomstvisie vorm weet te geven. Alle waves zitten ingenieus in elkaar en de aliens in deze reeks zijn allesbehalve cliché. Het verhaal is origineel en klopt tot in de details.

In The 5th Wave krijgen we te maken met verschillende Point of Viewsieder deel van het boek is vanuit een ander personage geschreven. Het toffe hieraan is dat er niet bij staat vanuit welk personage je leest, wat het verhaal zeker in het begin behoorlijk mysterieus maakt. Langzaam maar zeker leer je de verschillende personages kennen en vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Ondanks het feit dat je niet direct alle personen bij naam kent, is het onderscheid tussen hen wel altijd duidelijk aangezien elk personage een eigen stem heeft.

Het hoofdpersonage Cassie heb ik meteen vanaf het eerste hoofdstuk in mijn hart gesloten. Allereerst vind ik het fantastisch dat ze zo realistisch in het leven staat en dat ze eigenlijk niet echt in de aliens wil geloven. Gedurende het hele boek weet ze aan te tonen dat ze sterk is en stoer, en er alles voor over heeft om haar broertje te redden. Bovendien heeft ze net als ik karate gedaan, wat haar natuurlijk ook enorm veel pluspunten oplevert!

“Dance classes have nothing on karate when it comes to developing grace.”

Maar ook de andere personages – Evan, Ringer, Zombie en zeker ook Nugget – zijn enorm tof. Eigenlijk heb ik niet echt een voorkeur en wisten ze allemaal op hun eigen manier een plekje in mijn hart te veroveren.

Zelfs bij het herlezen wist The 5th Wave me keer op keer te verrassen. Het verhaal kent veel spannende en onverwachte plottwists, waardoor je alleen maar verlangt naar meer. Dit wordt nog eens versterkt door de enorm verslavende schrijfstijl – die er mede voor zorgde dat ik dit boek in één dag las.

Oftewel: The 5th Wave is een origineel en avontuurlijk verhaal over aliens die naar de aarde gekomen zijn om de mensheid uit te roeien. Gelukkig staat ons hoofdpersonage Cassie sterk in haar schoenen en doet ze er alles aan om haar kleine Sam in veiligheid te brengen. De verslavende schrijfstijl, de levensechte personages en de ingenieuze manier waarop het plot in elkaar zit slepen je mee in het verhaal en doen je hoe dan ook verlangen naar meer. Ik ben ontzettend benieuwd naar het vervolg The Infinite Sea; ik kan me alleen herinneren dat het boek me tegenviel, maar weet bijna niets meer over het verhaal.. Hopelijk weet boek twee me deze keer wel te plezieren!

Ben jij ook zo’n fan van The 5th Wave?

Titel: The 5th Wave | Auteur: Rick Yancey | Serie: The 5th Wave #1 | Uitgeverij: Penguin Books | Jaar van verschijnen: 2013 | Beoordeling: ★★★★★

De-vijfde-golfDit boek verscheen in het Nederlands bij A.W. Bruna.

 

Advertenties

12 gedachtes over “The 5th Wave: wanneer aliens de aarde bedreigen

  1. Annabel Rianne zegt:

    Jaa ik ben enorm fan van dit eerste boek! Ben gisteravond in deel 2 begonnen en ben erg benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren. En zodra hij er is koop ik uiteraard meteen deel 3! Ik vind de wereld ook origineel, goed beschreven en ben fan van de karakters. Ben heeft een speciaal plaatsje in mijn hart ;) <3
    xxx

  2. zwartraafje zegt:

    De 5de golf vond ik echt fantastisch. Jammer genoeg heb ik nog steeds niet de tijd gevonden om het vervolg te lezen. Zodra het derde boek uitkomt ga ik dus weer moeite moeten doen om spoilers te vermijden. :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s