Liefdesverdriet en een gewist geheugen in Eternal Sunshine of the Spotless Mind

In Eenzaam en extreem ver weg vertelt hoofdpersonage Seren dat Eternal Sunshine of the Spotless Mind haar favoriete film is. Deze film stond al lange tijd op mijn lijstje om te kijken en maakt ook onderdeel uit van mijn Blindspot Movie Challenge van 2016. Hoog tijd dus om deze oscarwinnaar met Jim Carrey en Kate Winslet in de hoofdrol een kans te geven. 

Eternal-Sunshine-1

Eternal Sunshine of the Spotless Mind gaat over de relatie tussen Joel en Clementine, twee mensen die eigenlijk totaal elkaars tegenpolen zijn. Na de zoveelste ruzie gaat Joel het goedmaken met zijn Clementine, maar het lijkt alsof ze hem niet herkent. Wanneer Joel ontdekt dat ze een behandeling heeft ondergaan dat al haar herinneringen aan hem heeft gewist, besluit hij eenzelfde behandeling te ondergaan bij Lacuna, Inc.

Stiekem had ik het kijken van deze film een beetje uitgesteld, omdat ik persoonlijk niet zo’n fan ben van Jim Carrey. Ik vind hem vaak te druk en te aanwezig, maar ik zal meteen maar toegeven dat hij in Eternal Sunshine of the Spotless Mind zijn ingetogen rol met verve speelt.

De openingsscène van deze film is meteen al heel sterk, zowel cinematografisch als inhoudelijk. De shots zijn allemaal beeldschoon en de introductie van het verhaal, met haar bijzondere personages, is enorm fascinerend. Ik moet echter wel zeggen dat de puzzelstukjes al snel na de introductie op zijn plaats vielen. Misschien had ik nog iets meer mysterie, iets meer mind fuck gewild.

Eternal-Sunshine-3

Het verhaal van Eternal Sunshine of the Spotless Mind is een combinatie van romantiek en science fiction, perfect geschikt voor fans van Her en The Lobster. De liefde staat centraal en we krijgen naast de techniek om het geheugen te wissen, niet te maken met overdreven futuristische snufjes. Dit maakt het mooie verhaal heel herkenbaar en realistisch. Ondanks de romantiek is het echter geen zwijmelfilm, maar meer eentje die je aan het denken weet te zetten. Op internet las ik dat deze film vermoedelijk al vele relaties heeft gered en dat kan ik me best voorstellen – het doet je als kijker beseffen dat je echt wel je best mag doen voor degene van wie je houdt.

De manier waarop de herinneringen in beeld gebracht worden vind ik echt geniaal. Het is helemaal tof hoe het hoofdpersonage tijdens het wissen van zijn geheugen deze herinneringen nog een laatste keer meemaakt, ze kan veranderen en kan praten met de personages in zijn herinneringen. Het is heel mooi om te zien hoe de herinneringen langzaam afbrokkelen.

Al met al is Eternal Sunshine of the Spotless Mind een aanrader. Het verhaal zit sterk in elkaar, de acteurs spelen de rollen van de bijzondere personages vol overgave en de visuele weergave van herinneringen is fantastisch. Een film met een bijzondere boodschap, zonder zwaarmoedig te worden.

Eternal-Sunshine-2Titel: Eternal Sunshine of the Spotless Mind | Regisseur: Michel Gondry | Acteurs: Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson, Elijah Wood, Kirsten Dunst | Jaar van verschijnen: 2004 | Beoordeling: ★★★★★

Advertenties

7 gedachtes over “Liefdesverdriet en een gewist geheugen in Eternal Sunshine of the Spotless Mind

  1. saartje zegt:

    Ik kan Jim Carrey meestal ook niet uitstaan, behalve in deze film en in Yes Man. Ik vond Eternal Sunshine of the Spotless Mind een mooie film. Ik had enkel mijn twijfels over de verschillende haarkleuren van Kate Winslet.

  2. Kiki @ De Bookgeek zegt:

    Dit had ik ook gelezen in Eenzaam en Extreem Ver Weg, maar ik had eigenlijk niet verwacht dat het echt bestond (en dat ik het kende zonder dat ik het wist!). Ik heb het nog niet te zien, maar na deze recensie staat het zeker op mijn lijstje van films die ik nog wil zien. :)

  3. Annabel Rianne zegt:

    Ik heb de film nog niet gezien omdat hij me niet echt aansprak, maar als ik dit zo lees moet ik hem toch maar eens aanzetten! :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s