Vuurvlieg: de grenzeloze fantasie van Jen Minkman

Onlangs benoemde ik Jen Minkman tot mijn favoriete nieuwe auteur van 2016. Ik heb Het Boek van Voorheen met veel plezier gelezen en ook kortverhaal Exodus wist me enorm te verrassen. Met dit regenachtige weer leek het me bovendien hoog tijd om Vuurvlieg te lezen – een dystopisch kerstverhaal.

VuurvliegZlata woont in de Staat van Ebrus, het enige stukje menselijke beschaving dat nog over is na de Grote Overstroming. Ze werkt dag in dag uit op het Nationale Arbeidskantoor, net als alle andere inwoners van 16 jaar en ouder en houdt zich aan de strenge regels van de Staat. Zo is het de burgers van Ebrus niet toegestaan om de zee die de Ommuurde Stad omringt te bezoeken, zich na spertijd nog buiten te bevinden, zich meer dan drie keer per jaar ziek te melden of zelfs te zingen.

Ondanks dat Vuurvlieg slechts 30 pagina’s telt, zie je de wereld waarin Zlata leeft goed voor je. Jen Minkman schept een wereld die voor het overgrote deel overstroomd is. Het laatste beetje van de mensheid heeft zich verschuild in Ebrus. De burgers wonen in hoge appartementsblokken: hoe rijker je bent, hoe hoger je woont. Mocht er opnieuw een vloedgolf komen, dan zitten de rijkere mensen relatief veiliger. Ik vind dit een zeer interessante toekomstvisie en kleine details in het verhaal maken dat het heel geloofwaardig overkomt.

Vuurvlieg is een dystopisch kerstverhaal, dat door het thema religie een beetje doet denken aan De Kruisdraagster. Ook in dit boek is religie immers verboden, al hebben mensen daar wel nog toegang tot de bijbel (die in de bibliotheek bij de afdeling Science Fiction staat).

Het kerstverhaal voelt wel een beetje als een inleiding op een groter geheel; bijvoorbeeld een verhaal over hoe Zlata zich aansluit bij de rebellen en zich tegen haar eigen familie keert – hopelijk komt er ooit een compleet boek over de Staat van Ebrus! De titel Vuurvlieg past in ieder geval enorm goed bij de boodschap van het verhaal. Minkman heeft met dit kortverhaal opnieuw bewezen over een jaloersmakende dosis fantasie te beschikken en een sterke wereld neer te kunnen zetten. Ondanks dat het hartje zomer is deed Vuurvlieg me nu al verlangen naar een witte kerst!

VuurvliegTitel: Vuurvlieg | Auteur: Jen Minkman | Uitgeverij: Dutch Venture Publishing | Jaar van verschijnen: 2015 Aantal pagina’s: 34 | Beoordeling: ★★★★☆

Met dank aan Jen Minkman en Dutch Venture Publishing voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Advertenties

4 gedachtes over “Vuurvlieg: de grenzeloze fantasie van Jen Minkman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s