High Rise of blijven steken in de middelmaat

Vorig weekend gingen Jimi en ik naar High Rise in Studio Skoop. Deze film gaat over een flatgebouw, waarin de rijken bovenaan wonen en de armen helemaal beneden. Langzaamaan ontstaat er echter een oorlog tussen de verschillende verdiepingen. Ben ik de enige die nu aan The Thousandth Floor denkt?! We waren in ieder geval erg nieuwsgierig naar een film met zo’n bijzondere premisse!

high-rise-1

In High Rise verhuist neuroloog Robert Laing naar een wolkenkrabber met een bijzondere hiërarchie. De bovenste etages van dit gebouw zijn voor de hogere klassen, de onderste voor de minder rijke / of zelfs arme mensen. Laing komt terecht op de 25ste verdieping, behoorlijk in de buurt van de top. Algauw trekt hij de aandacht van diverse vrouwelijke inwoners, maar ook wordt hij op visite uitgenodigd bij Royal. Meneer Royal is de architect van het gebouw en woont in het penthouse – inclusief grote daktuin met een paard en een geit. Bizar!

Architect Royal ziet het flatgebouw als een sociaal experiment met als ideaal: de samenleving als smeltkroes. Mede door stroomuitval en gebrek aan water lopen de spanningen in de flat echter steeds hoger op. Laing woont in een gebouw vol luide feestjes, orgieën en agressie. Hoe zeer hij ook de objectieve waarnemer probeert te spelen: hij kan niet ontkennen dat er een oorlog is ontketend tussen de verdiepingen.

High Rise vertelt een zeer origineel en interessant verhaal. Maar hier en daar miste ik toch wat duiding. De eerste helft vond ik ronduit fantastisch, maar vanaf het moment dat het bergafwaarts gaat in de flat – wat heel duidelijk wordt aangekondigd door een bepaalde gebeurtenis – werd de film ook minder goed te volgen. High Rise legt heel erg de nadruk op de arrogantie van de elite. De rijke mensen zijn in zo’n grote mate op zoek naar plezier, dat ze hierdoor voeling verliezen met de ‘echte maatschappij’. We zien enorm veel wilde orgieën in combinatie met overmatig alcohol- en drugsgebruik. Voor mij is dit de reden dat het verhaal af en toe aan kracht inboet, omdat er wel heel veel aandacht gaat naar deze wilde levensstijl. Liever had ik meer gezien over hoe de mensen op de onderste etages van het flatgebouw omgingen met de situatie.

Het dystopische verhaal voelt heel realistisch aan en speelt zich af in de jaren ’70. Zelf vond ik deze tijdsperiode niet heel veel toevoegen aan de film; het verhaal was misschien zelfs beter uit de verf gekomen als het zich in het nu afspeelde. Hoewel het achterliggende idee van deze film natuurlijk doorspekt is van maatschappijkritiek miste ik toch een beetje de directe link met de actualiteit. De film bleef iets te veel hangen op microniveau, in plaats van zaken ruimer door te trekken. Achteraf hebben Jimi en ik nog lang gefilosofeerd over de betekenis van deze film. Staat het flatgebouw voor de complete samenleving? En welke rol heeft Lang daar eigenlijk in? Zit er eigenlijk een boodschap in de film?

High Rise is echt super mooi gefilmd. Van begin tot eind zien we bijzonder mooie shots en een sterke decoupage. De sequentie wanneer Robert Laing aan het roeien is in de fitness ruimte – op de twintigste verdieping – en het hele flatgebouw om hem heen in puin ligt is echt wondermooi. Dit is trouwens ook het enige moment dat je ook maar iets van emoties in ons hoofdpersonage kunt ontdekken. Ook het decor draagt bij aan de bijzondere sfeer van High Rise. De flat ziet er tot in de details fantastisch en futuristisch uit.

High Rise is absoluut een pareltje om naar te kijken vanwege de briljante cameravoering en de fotogenieke decors. Het verhaal zet je aan het denken over de macht van de elite en hoe weinig één man hierin kan betekenen. Het einde vond ik stiekem toch een beetje tegenvallen. Het is zeker een film waar je nog lang over zult nadenken en napraten – Jimi en ik hebben er al duizend theorieën op losgelaten. Ik heb in ieder geval besloten dat ik het boek waarop deze film gebaseerd is, zeer binnenkort ga lezen. Want ik wil nog veel meer weten over deze bijzondere wereld!

high-rise-2Titel: High Rise | Regisseur: Ben Wheatley | Acteurs: Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Luke Evans, Elisabeth Moss | Jaar van verschijnen: 20156 | Gebaseerd op: High Rise door J.G. Ballard | Beoordeling: ★★★☆☆

Advertenties

6 gedachtes over “High Rise of blijven steken in de middelmaat

  1. De Protagonisten zegt:

    Zeer interessante film. Vond ik hem goed? Nee! Vond ik hem slecht? Nee! Blijft hij mij bij? zeker weten. Zeer origineel en misschien dat het wel een cultfilm gaat worden. De tijd zal het leren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s