Leesboeken voor fanatieke gamers

Als je Oog op de Toekomst al een tijdje volgt, dan weet je waarschijnlijk wel dat ik graag game. Van bordspel tot computergame; ik steek er met liefde mijn vrije tijd in. Maar hoe leuk is het eigenlijk om deze twee hobby’s te combineren? Vandaag een lijstje boeken over games!

Erebos-5

Erebos  Ready-Player-One  epic

1. Erebos – Ursula Poznanski | Op een Londense middelbare school doet er een verslavende, illegale game de ronde. Iedereen wil meedoen aan het spannende Erebos, maar je krijgt slechts één kans. Houd je je niet aan de regels, weiger je een opdracht uit te voeren of ga je dood? Dan kun je nooit meer inloggen! Ook hoofdpersonage Nick komt algauw terecht in de virtuele wereld van Erebos. Hij is direct verslaafd, maar langzaam maar zeker ontdekt hij dat de grens tussen de virtuele wereld en de werkelijkheid steeds vager wordt. Waarom lijkt de game rechtstreeks tegen hem te praten? Hoe weet de game dat hij fan is van Hell Froze Over? En waarom moet hij opdrachten in de echte wereld uitvoeren om verder te komen in het spel?

2. Ready Player One – Ernest Cline | In 2044 leeft een groot deel van de bevolking in armoede. Na zijn overlijden laat multimiljonair James Halliday de mensheid Oasis na: een online game die door miljarden spelers wereldwijd gespeeld kan worden. In het spel heeft hij drie sleutels verstopt, die leiden naar een kluis waarin zijn erfenis opgeborgen ligt. Als je de sleutels vindt, ben je in één keer miljonair. Wie wil dat nu niet?

3. Epic – Conor Kostick | Op New Earth is geweld verboden. De maatschappij wordt bestuurd in de arena van een fantasy computerspel, Epic, waar meteen ook alle conflicten worden opgelost. Iedereen speelt dit spel. Winnaars kunnen studeren aan de universiteit en krijgen meer kansen in het spel én in het dagelijks leven. Als je verliest is je leven, zowel online als offline, niets waard.

Rush  stad-van-gouden-schaduw  Enders-game

4. Rush – Eve Silver | Het leven van Miki Jones verandert enorm nadat ze op straat in elkaar geslagen wordt en gewond wordt achtergelaten. Wanneer ze bijkomt blijkt ze volledig genezen te zijn. Ze bevindt zich in The Lobby en komt algauw terecht in een soort spel waarin zij en een team van andere tieners op missies gestuurd worden naar the Drau. Het doel: zoveel mogelijk buitenaardse wezens elimineren. Niet lang daarna ontdekt Miki dat het spel geen echt spel is – en dat het voortbestaan van alle personen op de planeet in handen van de tieners ligt.

5. Stad van Gouden Schaduw – Tad Williams Daenelia tipte mij onlangs de Otherland serie van Tad Williams, waarvan City of Golden Shadow het eerste boek is. In dit boek ontdekt Renie Sulaweyo, een leerkracht in het Zuid-Afrika van de toekomst, dat er er iets mis is met het internet. Kinderen, waaronder haar broer Stephen, melden zich aan op het net en kunnen niet meer ontsnappen. Aanwijzingen wijzen naar een mysterieuze gouden stad met de naam Otherland, maar iedereen die op onderzoek uitgaat kan het niet navertellen..

6. Ender’s Game – Orson Scott Card | Ender’s game vertoont veel gelijkenissen met Rush (al is dat technisch gezien natuurlijk andersom^^). Ook Ender denkt dat hij een gesimuleerde oorlogsgame speelt, terwijl hij eigenlijk een echte oorlog aan het uitvechten is met de Buggers – een alienras dat al twee bloedige invasies op aarde op zijn naam heeft staan.

brain-jack  insignia  Feed

7. Brain Jack – Brian Falkner | Las Vegas is vernietigd in een terroristische aanslag; reden genoeg voor Black Hawk helikopters om in het luchtruim boven New York City te patrouilleren. Online gaming is uitgegroeid tot de meest gevaarlijke vorm van drugs; door middel van een headset is iedereen gemakkelijk en snel verbonden met het internet. Ons hoofdpersonage Sam is een hacker en realiseert zich al snel iets angstaanjagends. Als zijn computer kwetsbaar is om gehackt te worden, wat gebeurt er dan als zijn geest is gekoppeld aan het systeem? Kan het bewustzijn zelf worden gekaapt?

8. Insignia – S.J. Kincaid | De hele aarde is in de ban van De Derde Wereldoorlog. De natuurlijke hulpbronnen van onze planeet zijn bijna opgebruikt en er wordt gevochten om de macht over het zonnestelsel. Het lot van de wereld ligt in handen van Tom Raines, een veertienjarige gamer. Zijn virtual reality gaming vaardigheden, maken hem een gevaarlijke drone piloot. Als onderdeel van de Intrasolar Forces verandert het leven van Tom volledig; opeens is hij belangrijk, heeft hij vrienden en heeft er zelfs een meisje een oogje op hem. Maar hiervor moet hij een flinke prijs betalen..

9. Feed – M.T. Anderson Feed van M.T. Anderson verscheen in het jaar 2002 en heeft enorm veel literaire prijzen in de wacht gesleept. Dit boek wordt ook wel de nieuwe Brave new World genoemd. In Feed hoeven jongeren niet langer zelf na te denken, ze hebben een zogenoemde feed – een implantaat verbonden aan de hersenen die voor hen denkt. Deze feed vertelt je waar je moet feesten of waar je moet shoppen en maakt het leven makkelijker dan ooit. Maar dan ontmoet Titus Violet, een meisje die de feed in vraag stelt en vecht voor haar eigen vrijheid.

Lees jij graag over games? Houd dan zeker  mijn blog in de gaten, want volgende week verschijnt er een vervolg op dit artikel! Ik had gewoon te veel inspiratie voor één artikel ;)

Advertenties

9 gedachtes over “Leesboeken voor fanatieke gamers

 1. daenelia zegt:

  Oh leuk! (En ja, Otherland :) Ik ga het vandaag herlezen.)
  Het is vrij lastig om met ‘echtheid’ te schrijven over games en gaming. Zeker als je de cultuur niet helemaal onder de knie hebt, of de techniek erachter niet begrijpt. Otherland deed het goed.

 2. Nancy zegt:

  Leuke lijst! Is het een gemengde lijst van Engelse en Nederlandse boeken? Dan moet ik even opzoeken welke er allemaal al vertaald zijn :-)
  Erebos, Ready Player One en Enders Game heb ik zelf al gelezen. Anderland van Tad Williams ken ik ook.

  Eventueel nog een paar tips, maar volgens mij heb je die ook al gelezen ;-)
  *Armada van Ernest Cline
  * De Mortality Doctrine-trilogie van James Dasher

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s