Dilemma’s voor Victor Dixen op de boekenbeurs

Op de Young Adult Convention op de Boekenbeurs was er een skype interview gepland met Victor Dixen, de schrijver van Phobos. De insteek: het publiek mocht vragen stellen aan deze Franse auteur. Helaas was niet iedereen even enthousiast tijdens de Q&A, maar dat betekende tegelijkertijd dat ik zelf de mogelijkheid kreeg om veel van mijn prangende vragen op hem af te vuren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Dubio op de Cupido Tag

Voor de Vlaamse Blogtour van Phobos bedachten Audrey en ik de ‘in dubio op de cupido tag‘ en het leek me leuk om een aantal van deze dilemma’s ook aan Victor Dixen zelf voor te leggen. Ik mocht als eerste een vraag stellen en begon met mijn lievelingsdilemma: Je gaat zelf naar Mars, maar je grote liefde blijft achter op aarde of je grote liefde gaat naar Mars terwijl jij achterblijft op aarde. 

dilemma1

Victor Dixen zei dat hij deze vraag nog nooit gehad had en moest er even goed over na denken. Omdat je hoe dan ook gescheiden wordt van je grote liefde, koos hij ervoor om naar Mars te gaan. Wanneer je achterblijft op aarde zul je immers overal herinneringen hebben aan je grote liefde, terwijl je op een nieuwe planeet veel beter kunt proberen een nieuw leven op te houden.

Even later in het gesprek, schotelde ik Dixen opnieuw een dilemma voor: Trouwen met de leukste vrouw op de Cupido en de kleinste uitzet hebben of trouwen met de minst leuke vrouw op de Cupido maar de grootste uitzet hebben.

dilemma2

Victor zou zonder twijfel kiezen voor de persoon die hij het leukste vindt en dan maar het minste geld hebben. Aangezien het de bedoeling is dat je op Mars altijd bij elkaar blijft, lijkt het hem niets om met iemand opgescheept te zitten die hij eigenlijk niet echt zo leuk vindt. Victor Dixen ging er bovendien vanuit dat iedereen die keuze zou maken en reageerde geschokt toen ik zei dat ik voor het geld zou kiezen omdat ik het grootste huis op Mars wilde hebben..

Nancy haakte aan bij dit dilemma en vroeg in hoeverre er op Mars sprake zou zijn van monagamie. Dixen: “In het utopische beeld van het Genesis project van Serena McBee is er inderdaad sprake van monogamie. Maar of dat gaat lukken, zullen jullie ontdekken in Phobos².”

Verder zullen we volgens Dixen in boek twee meer te weten komen over de mannelijke kandidaten aan boord van de Cupido. Ook gaan we Andrew Fisher en Harmony, de personages op aarde, beter leren kennen. Op de vraag of er in de toekomst eventueel ook een niet-heteroseksueel koppel zal ontstaan op Mars antwoordde hij met dat we daar nog wel achter zullen komen.. (I’ll take that as a yes^^)

Victor Dixen

Kritiek op de huidige maatschappij

Dixen vertelt dat hij in Phobos verschillende standpunten wilde tonen. Enerzijds kijk je door het oog van de kandidaat, maar tegelijkertijd ben je een toeschouwer van het televisieprogramma. Mijn vraag: Is Phobos dan eigenlijk een manier om kritiek te uiten op de huidige maatschappij vol social media en reality tv?

Victor Dixen wil vooral met dit boek zijn lezers aan het denken zetten over de hoeveelheid aan informatie die we tot ons nemen via social media en reality tv. Kritiek is volgens hem niet helemaal het juiste woord, maar hij wil een dergelijk onderwerp wel aankaarten en zijn lezers bewust maken van de macht van beelden in onze maatschappij. Dat is voor Dixen ook juist de kracht van science fiction: dat het gefundeerd is in technologische dingen die echt kunnen gebeuren, maar vooral ook in dingen die al aan het gebeuren zijn in onze maatschappij.

Aan het einde van het skype interview zei ik tegen Dixen dat het einde van het boek me enorm gefrustreerd had. Dat ik zelfs tegen mijn boek was beginnen te roepen omdat het zo abrupt eindigde. Hij moest lachen en zei dat hij dat vaker had gehoord.

Phobos

Victor Dixen wilde zijn lezers zich laten voelen alsof ze naar een tv programma keken met een enorme cliff hanger of het idee hebben dat de kabelverbinding opeens verbreekt – zo wordt je je nog meer bewust van de invloed die reality tv op ons heeft.

Nancy haakt aan met de vraag of Phobos² ons met net zo’n erge cliff hanger gaat achterlaten. “Nee. Het wordt nog veel erger.”

Desondanks dit antwoord, kijk ik nog altijd erom uit naar het vervolg op Phobos. Volgend voorjaar verschijnt deze in de Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Q.

Ben jij ook zo benieuwd naar Phobos²? 

Phobos

Bedankt L&M Books voor de mogelijkheid om op de boekenbeurs met Victor Dixen te skypen.

Advertenties

8 gedachtes over “Dilemma’s voor Victor Dixen op de boekenbeurs

 1. zwartraafje zegt:

  Wat een leuke samenvatting van het Skype-gesprek. Ik ben ook super nieuwsgierig naar het tweede Phobos-boek. Jammer genoeg weet ik tijdens zo’n gesprek nooit een vraag te bedenken én nadien duiken ze dan ongevraagd in me op. Aan die slechte timing moet ik duidelijk nog wat werken.

 2. Nancy zegt:

  Een superverslag van een leuk skypegesprek!
  Ik vond hem echt meevallen en kijk net zoals jou uit naar deel 2. Maar niet naar de cliffhanger, want dan moeten we nog zeker een jaar wachten op het vervolg…

  @Zwartraafje: ik ben meestal ook niet zo goed in het bedenken van vragen, maar zijn antwoorden op de vragen van Marcia nodigden mij uit om meer uitleg te vragen.
  Ik hang me dus gewoon aan Marcia :-P

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s