De Wereld achter het Water: een doorsnee dystopisch verhaal

Halverwege 2016 noemde ik Jen Minkman als mijn favoriete nieuwe auteur. Zowel Het boek van voorheen als haar kortverhalen Exodus en Vuurvlieg waren favoriet. Ik had dan ook erg hoge verwachtingen voor De Wereld achter het Water, het vervolg op Het boek van voorheen. Helaas was dit boek niet helemaal wat ik ervan verwachtte.

Let op! Als je Het boek van Voorheen nog niet gelezen hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over De Wereld achter het Water zelf verklap ik natuurlijk niets!

De wereld achter het water

Leia en Walt zijn samen met hun nieuwe vriend Tony op weg naar de Wereld achter het Water. Ze reizen per boot naar het land Cornwall, waar de inwoners van Bodmin en Dartmoor in vrede met elkaar leven. Iedereen volgt de regels van de religie en geweldloosheid lijkt de belangrijkste norm te zijn. Helaas ontdekken ze al snel dat Cornwall niet echt de ideale samenleving blijkt te zijn. Na een verboden reis naar Exeter, de oude stad van hun voorvaderen, willen Leia en Walt niets liever dan terugkeren naar hun eiland. Maar of dat zo gemakkelijk zal zijn?

Ondertussen is het voor de achterblijvers op het Eiland ook niet gemakkelijk om te wennen aan hun nieuwe levens. Er zijn nog altijd veel vooroordelen over de ‘andere kant van de muur’ en lang niet iedereen is blij dat deze tweedeling verleden tijd is.

Het-Boek-Van-Voorheen-3

Ik was groot fan van Het boek van voorheen, maar dit vervolg vond ik persoonlijk een stuk minder goed. Op de een of andere manier wist het verhaal me niet te raken en ik vond al het religieuze gebabbel iets te veel van het goede. Waar het eerste deel me aan het lachen wist te maken met de Star Wars verwijzingen, miste ik hier een originele invalshoek. Het land aan de overkant van het water was voor mij een mengeling van iets wat ik al in zoveel andere dystopische en/of fantasy boeken gelezen heb.

Ook de romantiek was voor mij – net als in het eerste boek – iets te clichématig. Ik voelde persoonlijk niets bij de personages en hun onderlinge relaties deden me weinig. Wel vind ik het tof dat we in dit boek Alisa beter leren kennen; ik denk dat ze meteen mijn nieuwe favoriete personage is geworden.

Al met al vond ik De Wereld achter het Water een boek met een vlotte schrijfstijl, maar door het onoriginele plot weet het de middenmoot van YA Dystopia helaas niet te overstijgen. Een prima verhaal, maar door mijn positieve ervaringen met Jen Minkmans eerdere werk wist dit boek niet aan mijn verwachtingen te voldoen. Dit verhaal heb ik al eerder gelezen, maar nog nooit met zo’n prachtige cover ;)

De wereld achter het water

Titel: De Wereld achter het Water | Auteur: Jen Minkman | Serie: Het Eiland #2 | Uitgeverij: Storm Publishers | Jaar van verschijnen: 2016 | Beoordeling: ★★★☆☆

Met dank aan Jen Minkman en Storm Publishers voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Advertenties

3 gedachtes over “De Wereld achter het Water: een doorsnee dystopisch verhaal

  1. Rowan zegt:

    Hm, ik vond het vervolg juist stukken leuker en spannender dan het eerste deel! Grappig, want ik zie zoveel verschillende meningen en recensies verschijnen over dit boek haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s