Landry Park: Baljurken en kernenergie, een originele combinatie

Landry Park presenteert een wereld zonder elektriciteit waarin de elite door haar bedienden in luxueuze baljurken wordt gekleed om van debutantenbal tot verjaardagsfeest te gaan. En dat terwijl de minderbedeelden in de samenleving gedoemd zijn jong te sterven, omdat zij werken met de kernenergie om het luxeleven van de gentry te veroorloven. Een interessante toekomstvisie die me meteen deed snakken naar meer!

Landry park

In de Verenigde Staten van de toekomst ligt de macht in handen van de weelderige adel (de gentry). De zeventienjarige Madeline Landry droomt ervan om naar de universiteit te gaan, maar helaas heeft haar dominante vader – tevens leider van de gentry – andere plannen. Madeline moet trouwen, het familielandgoed Landry Park runnen en zorgen voor een nieuwe erfgenaam.

Wanneer Madeline echter ontdekt hoe haar luxe levensstijl van invloed is op de Rootless – de armste klasse in de samenleving – begint ze te twijfelen aan alles wat ze ooit geleerd heeft. Bovendien duiken er steeds meer geruchten over oorlog en opstand op. Madeline moet kiezen tussen haar familie, het landgoed en het luxeleventje dat ze altijd gehad heeft óf het vechten zij aan zij met de Rootless.

Landry park

De dystopische toekomst die geschetst wordt in Landry Park vond ik persoonlijk erg interessant. De opa van Madeline heeft een vorm van kernenergie ontwikkelt die het luxeleven van de gentry mogelijk maakt en de vraag naar elektriciteit wist te vervangen. Deze nieuwe wereld klopt tot in de details en zit erg goed in elkaar. Ik vind het bovendien heel tof dat het hoofdpersonage juist uit de gentry klasse komt. Ze wil de Rootless helpen, maar tegelijkertijd stiekem haar luxeleventje ook niet helemaal opgeven. Dat maakt het verhaal voor mij erg realistisch. Sowieso vind ik Madeline erg tof, omdat ze zich durft te verzetten tegen het gentry wereldje – liever leest ze een boek dan een debutantenbal te bezoeken. Een meisje naar mijn hart!

Enerzijds bevat Landry Park een heel rauwe en harde wereld, maar tegelijkertijd staat het boek bol van de luxe. Meisjes in baljurken die debuteren, dienstmeisjes die hen helpen wassen, aankleden en een kok die iedere avond de lekkerste gerechten op tafel tovert. Ik kan me hierdoor enigszins voorstellen waarom dit boek wordt aangekondigd met ‘Downton Abbey meets The Selection in this dystopian tale of love and betrayal. Maar eigenlijk is het verhaal heel anders dan The Selectionmet uitzondering van de luxe jurken. Want Madeline komt in tegenstelling tot America juist uit de hoogste klasse van de bevolking, het verhaal heeft veel meer diepgang en bovendien is er ook geen wedstrijd om de liefde van één man te winnen. Helaas moet ik wel zeggen dat er een liefdesdriehoek in dit verhaal zit – en dat is meteen mijn enige kritiekpunt op dit boek. Zo’n origineel verhaal en originele toekomstvisie worden toch een beetje tenietgedaan door zo’n clichématige weergave van liefde en romantiek.

Ik heb ontzettend genoten van Landry Park. Dit boek wist me met haar originele toekomstvisie meteen aan te grijpen en ook de keuze voor een hoofdpersonage uit de gegoede burgerij gaf me een fris en nieuw perspectief. Helaas was de romantiek behoorlijk cliché, maar desondanks is dit boek zeker een aanrader.

Landry parkTitel: Landry Park | Auteur: Bethany Hagen | Serie: Landry Park #1 | Uitgeverij: Dial Books | Jaar van verschijnen: 2015 | Beoordeling: ★★★★☆

Advertenties

4 gedachtes over “Landry Park: Baljurken en kernenergie, een originele combinatie

 1. runawayisabella zegt:

  Volgens mij heb ik dit boek uiteindelijk niet op mijn to read lijst gezet, puur vanwege de vergelijking met The Selection en daar heb ik alleen maar slechte verhalen over gehoord van vrienden. Maar ik hou wel van dystopie en baljurken, dus misschien moet ik het toch een kans geven :’)

  • Marcia zegt:

   Ik zou je denk ik eerder dit boek aanraden dan The Selection. The Selection is een heerlijk zwijmelboek voor tussendoor, maar de dystopische world building stelt weinig voor. Landry Park daarentegen heeft diepgang en een interessante toekomstvisie :)

 2. zwartraafje zegt:

  Het valt me steeds meer op dat dit soort boeken vaak gebaseerd zijn op extreme contrasten. De kloof tussen arm en rijk is ontzettend groot, de mensen leven vaak in een kaste-systeem, …

  Ik vind je foto’s trouwens weer super leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s