Passengers: een film die al mijn verwachtingen overtrof

Al bij het zien van de trailer voor Passengers was ik enthousiast. Twee mensen die veel te vroeg wakker worden op een ruimteschip; dat moest een heerlijk romantisch verhaal in outer space zijn. De film bleek heel anders dan gedacht, maar eerlijk gezegd vooral veel beter dan verwacht. Geen cheesy romance, maar een filosofisch drama in de ruimte.

In Passengers is een ruimteschip onderweg naar een andere planeet, om daar een nieuwe menselijke kolonie te stichten. Aan boord bevinden zich 5000 passagiers, de toekomstige bewoners van Homestead II. Deze passagiers worden slapende gehouden, maar door een technisch mankement worden Jim en Aurora 90 jaar te vroeg wakker. De planeet Homestead II lijkt voorgoed buiten hun bereik, maar wat moet je doen als je de rest van je leven op een ruimteschip moet uitzingen?

passengers-1

De ontwaakte passagiers aan boord van het ruimteschip © Columbia Pictures, 2016.

In eerste instantie deed het plot van Passengers mij denken aan Across the Universe, wegens het feit dat ingevroren passagiers aan boord van een ruimteschip te vroeg wakker worden, maar hier houdt de vergelijking op. Bij Across the Universe is er namelijk nog een hele groep mensen wakker aan boord van het schip om het schip draaiende te houden- mensen die enkel op het schip zullen leven en nooit de bestemming zullen bereiken. In Passengers zijn het echter enkel Aurora en Jim die wakker zijn en een enorm groot ruimteschip voor zichzelf alleen hebben – met uitzondering van een aantal robots.

Nu de robots toch aan bod komen: wat een fantastische rol van Michael Sheen! En sowieso vond ik alle technische snufjes, zoals de schoonmaakrobots, en de binnen- en buitenkant van het ruimteschip erg goed uitgewerkt. Voor mij voelde dit als een geloofwaardig ruimteschip, zonder te veel overbodige gadgets. Dat zwembad is overigens echt een droom!

passengers-2.png

De slapende passagiers © Columbia Pictures, 2016.

Passengers wordt grotendeels gedragen door twee personages, Jim en Aurora, respectievelijk gespeeld door Chris Pratt en Jennifer Lawrence. Ik vind dat beide acteurs een heel realistisch personage weten neer te zetten, waardoor het voor mij geen enkel probleem was om naar ‘slechts’ twee personages te kijken. Ook het feit dat de tijd verstrijkt maakt het verhaal enorm sterk en geloofwaardig. Personages nemen beslissingen niet van de ene op de andere dag, maar denken na over hun keuzes. Ook emoties komen erg goed over, waarschijnlijk ook omdat de personages de tijd krijgen om te rouwen en zich te ontwikkelen. Sowieso wist deze film mij emotioneel enorm te raken. Minstens drie, vier keer liepen de tranen over mijn wangen. Ik kon me goed inleven in het verhaal en vond het einde overigens perfect! Voor mij kon de film niet beter eindigen dan zo.

Het enige minpuntje van Passengers was voor mij persoonlijk de actiesequentie in opmars naar het einde van de film. Doordat de rest van de film meer personage gedreven is, viel het actiegebeuren een beetje uit de toon. Opeens moest er nog snel iets gebeuren, terwijl ik tot dan toe van het rustig kabbelende ritme van de film had genoten. Voor mij kwam deze actiescène iets te veel uit de lucht vallen en het voelde stiekem ook behoorlijk ongeloofwaardig aan.

Passengers was voor mij een meer dan aangename verrassing. Het filosofische verhaal werd gedragen door twee fantastische hoofdrolspelers en wist me keer op keer tot tranen toe te roeren. Eigenlijk is dit een gedachte-experiment: wat te doen met je leven als je voorgoed op één plek vastzit? Ondanks een actiescène die min of meer uit de lucht kwam vallen, ben ik groot fan van deze film. Ik werd weggeblazen door het plot. Een aanrader.

 

Titel: Passengers | Regisseur: Morten Tyldum | Acteurs: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen | Jaar van verschijnen: 2016 | Beoordeling: ★★★★★

Advertenties

8 gedachtes over “Passengers: een film die al mijn verwachtingen overtrof

 1. Karlijn zegt:

  De film overtrof ook mijn verwachtingen! Ik had me helemaal ingesteld op “romantisch romantisch liefde op eerste gezicht klefheid” en dat is het natuurlijk wel een beetje, maar inderdaad met een diepere laag. En tja, de actiescène. Ik vind het altijd al ongeloofwaardig als ze het allemaal overleven bij zo’n groot probleem ;)

 2. zwartraafje zegt:

  Oh leuk om te horen dat hij voor jou de verwachtingen overtrof. Tot nu toe doken er blijkbaar gemengde meningen op maar ik ben toch geneigd om jouw mening voorrang te geven. Nu maar hopen dat ik nog eens tot in de cinema geraak want anders moet ik wachten tot de film op de digibox verschijnt.

 3. jelsiverhalen zegt:

  Heb deze ook gezien, maar niet echt mijn genre.. wel spannend en goed gemaakt.
  Alleen verwachte ik er meer van. Ik vermoedde dat als de anderen wakker zouden worden er een paar kinderen zouden rondlopen.. En die action scene was in het begin een beetje voorspelt. Alleen een botsing zoals dat en toch is de beschadiging niet zo erg vreemd.
  Nog een spannende film om te gezien. Arrival 2016 en de reeks incorporated.

   • jelsiverhalen zegt:

    Nog een paar tips.
    De reeksen
    Shadowhunters.The.Mortal.Instruments
    The Shannara Chronicles
    Legend of the seeker. (2 reeksen)
    En een nieuwe underworld film over Seline. Underworld: Blood wars
    De oorlog tussen weerwolven en Vampiers.. En ik denk dat er nog een vervolg op komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s