The Declaration: strijd tegen het eeuwige leven

Voor 2017 heb ik mezelf als doel gesteld om minstens vijf series uit eigen kast te herlezen. Op deze manier kan ik opnieuw genieten van mijn favoriete verhalen uit het verleden én mijn blog vollediger maken. Ik besloot het jaar te beginnen met The Declaration trilogie van Gemma Malley – een serie waarin het eeuwige leven centraal staat.

The Declaration

The Declaration speelt zich af in het jaar 2140, wanneer het verboden is om jong te zijn. Iedereen kan dankzij het medicijn Longevity voor eeuwig leven, maar dan moet je wel een contract – de zogenaamde Declaration – ondertekenen waarin je belooft om nooit kinderen te zullen krijgen. Toch zijn er volwassenen die kinderen verwekken en deze kinderen komen terecht in een opvanghuis voor Overtolligen. Ons hoofdpersonage Anna is zo’n Overtollige en neemt ons mee in een bloedstollende strijd tegen het medicijn dat de mensheid het eeuwige leven geeft.

Het concept achter The Declaration vind ik erg origineel en tof om over te lezen. De mensheid heeft, door middel van wetenschap, een manier gevonden om onsterfelijk te worden, maar dit betekent natuurlijk dat de wereld langzaam maar zeker overbevolkt raakt. De oplossing: een wereld waarin kinderen verboden zijn, oftewel een wereld vol oude mensen. Met deze beangstigende toekomstvisie weet Gemma Malley onze huidige samenleving in vraag te stellen, zonder met de vinger te wijzen. De mogelijkheden van de wetenschap lijken eindeloos, maar wat is de ethische kant? Een zeer realistische toekomstwereld die tot in de details klopt, maar waarin je tijdens het lezen stukje bij beetje steeds meer scheuren ontdekt.

The Declaration

The Declaration leest heel vlot. De schrijfstijl is fijn en je vliegt door het verhaal. Ik vond het heel tof om te lezen vanuit het perspectief van Anna, omdat ze ontzettend gebrainwasht is in Grange Hall, het opvanghuis voor Overtolligen. Ze doet er alles aan om haar zonden en die van haar ouders terug te betalen en geen last te zijn voor de aarde en haar ‘legale’ bewoners. Ook het personage Peter wist ondanks of juist door zijn arrogantie mijn hart te stelen. Het is duidelijk dat hij niet met zich laat sollen en een heel andere opvoeding heeft dan onze Anna.

The Declaration wordt gekenmerkt door een enorm originele dystopische wereld, die je aan het denken zet over de wetenschap en de bijbehorende ethische kwesties. Heeft de onsterfelijke mens het alleenrecht op de aarde of moeten we juist de wetten van de natuur volgen? De levensechte personages – gebrainwasht en al – brengen het verhaal tot leven en de vlotte schrijfstijl zorgt dat je het boek geen seconde naast je neer wilt leggen. Ik kan niet wachten om verder te lezen over Surplus Anna.

The Declaration

Titel: The Declaration | Auteur: Gemma Malley | Serie: The Declaration #1 | Uitgeverij: Bloomsbury | Jaar van verschijnen: 2007 | Beoordeling: ★★★★★

de-anderenLees je liever in het Nederlands? The Declaration 
is vertaald en in het Nederlands verschenen onder 
de titel De Anderen.
Advertenties

5 gedachtes over “The Declaration: strijd tegen het eeuwige leven

  1. estherliefting zegt:

    Super gaaf onderwerp! Ik heb altijd al een beetje mijn twijfels gehad of je nu wel echt eeuwig wilt leven. Ik ben echt voor een lang en gelukkig leven, don’t get me wrong, maar te lang kan ook! Ik voeg de boeken zeker toe op goodreads!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s