Op de rand van het niets: een allesverwoestende komeet vliegt richting aarde

Al sinds het verschijnen van On the Edge of Gone was ik nieuwsgierig naar dit verhaal, over een komeet die recht op aarde afstevent. Laat je niet misleiden door de Engelse titel, het boek speelt zich af in Amsterdam – veel dichterbij huis dan de meeste science fiction boeken die ik lees. Ook de prachtige cover maakte mij van begin af aan nieuwsgierig en ik was dan ook heel blij dat ik een Nederlandstalig recensie-exemplaar in ontvangst mocht nemen.

Op de rand van het niets

Op de rand van het niets speelt zich af in het jaar 2035, wanneer een vernietigende komeet recht op de aarde afkomt. De zestienjarige Denise wacht gespannen op het moment van de inslag. De gelukkigen zijn al vertrokken in ruimteschepen, op weg naar een nieuwe bestemming, maar vele andere families – inclusief die van Denise – hebben alleen recht op een plaats in een tijdelijke schuilkelder, waarna ze weer terug moeten keren naar de verwoeste oppervlakte.

Dan ontdekt Denise dat op Schiphol een laatste ruimteschip staat dat nog niet vertrokken is. Wanhopig probeert ze een plekje op het schip te bemachtigen, maar de toelatingseisen zijn streng: iedere passagier moet zichzelf nuttig maken en een steentje bijdragen. Voor Denise, die autistisch is, is dat extra moeilijk. Zal het haar lukken een plaats te veroveren of moet ze achterblijven op de straks onleefbare aarde?

Op de rand van het niets is een spannend post-apocalyptisch verhaal, dat me vanaf pagina één wist mee te slepen in het verhaal. De schrijfstijl leest enorm vlot en doet je verlangen naar meer. Op voorhand had ik de achterkant van het boek niet gelezen, dus ik wist enkel dat er een komeet op de aarde afkwam. Hierdoor was het verhaal heel verrassend.

Op de rand van het niets

Het hoofdpersonage Denise komt heel echt over. Ze heeft misschien autisme, maar dit wordt nergens de hoofdfocus van het verhaal. Zo heb ik diversiteit het liefste in boeken: als een gegeven dat nu eenmaal zo is, maar niet de loop van het verhaal (compleet) bepaald. Toch leer je heel veel over autisme, omdat je kijkt vanuit de gedachten van Denise – en dus ook leest hoe het voor haar is als andere mensen een stickertje op haar plakken. Ondanks, of misschien zelfs dankzij, haar autisme is Denise een enorm sterke dame. Ze weet wat ze wil en is bereid om hier voor te vechten. Hoe verder ik kwam in het boek, hoe meer respect ik voor haar kreeg. Al moet ik eerlijkheidshalve wel toegeven dat ze af en toe wel iets te perfect was, of iets te makkelijk dingen voor elkaar kreeg.

Op het gebied van diversiteit heb ik nog een kleine opmerking. Hoewel ik diverse personages alleen maar toe kan juichen – zeker wanneer het niet het hoofdonderwerp van het verhaal is – had ik hier af en toe het gevoel alsof de schrijfster een lijstje van diverse personages wilde afwerken. Naast de autistische Denise is er ook een transgender meisje, een drugsverslaafde, een autistische volwassene en minstens één persoon in een rolstoel. Ik vind het oprecht belangrijk dat al deze profielen in boeken voorkomen, maar nu stonden de personages naar mijn idee iets te dichtbij elkaar, waardoor het op mij niet honderd procent oprecht overkwam.

Op de rand van het niets is een spannend en onvoorspelbaar verhaal over een komeet die recht op de aarde afkomt. Het stoere hoofdpersonage Denise geeft de moed niet op en blijft vechten om te overleven. Ook leuk is het om te lezen over Amsterdam, zo’n bekende setting maakt dat het gedachte-experiment van een verwoeste aarde toch net ietsje rauwer binnenkomt. Door de fijne schrijfstijl en de levensechte personages heb ik dit boek van begin tot eind verslonden.

Op de rand van het niets

Titel: Op de rand van het niets | Originele Titel: On the Edge of Gone | Auteur: Corinne Duyvis | Uitgeverij: HarperCollins Young Adult | Jaar van verschijnen: 2017 | Prijs: €15 | Aantal pagina’s: 352 | Beoordeling: ★★★★☆

Met dank aan Agora Books en HarperCollins voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Advertenties

10 gedachtes over “Op de rand van het niets: een allesverwoestende komeet vliegt richting aarde

 1. Sasha Elle zegt:

  Op het einde van de maand zit ik in Amsterdam en ik denk dat deze leuk is om ondertussen te lezen! :D Ik denk dat ik op dezelfde manier ga reageren als jij op de diversity aspecten, maar ik hoop dat ik mij er wat kan over zetten nu ik weet dat het eraan zit te komen.

 2. Rowan zegt:

  Toevallig, ik heb vandaag ook de recensie van dit boek geplaatst haha! En de opmerking die jij over diversiteit maakt, heb ik ook gemaakt. Want daar ergerde ik me een klein beetje aan in het begin van het verhaal. Gelukkig vond ik het desalniettemin een héél tof verhaal!

 3. Kiki @ De Bookgeek zegt:

  Dat is het probleem van veel boeken die diversiteit bevatten: of boeken hebben het niet of te weinig, of ze hebben het te veel. Ik denk dat Legend het heel erg goed heeft gedaan als het daarop komt.
  Op de rand van het niets klinkt erg interessant, dus hopelijk kan ik het zo snel mogelijk lezen. :)
  (Ik bedoel, ik woon letterlijk naast Schiphol, dus dit kan interessant worden.)

 4. proudbookjunkblog zegt:

  Wat een geluksvogels toch dat jullie een recensie exemplaar krijgen! Stiekem wel een beetje jaloers! 🙈 Ik schreef het net al op een andere blog, ik word zo toch wel een beetje nieuwsgierig naar dit boek! Alleen heb ik echt een torenhoge tbr hahaha!

 5. Annemieke zegt:

  Ja wat fijn dat je het ook een leuk boek vond. Je weet al dat ik dit boek erg leuk vindt.
  Ik snap wat je bedoelt met de diversiteit. Deze had ze misschien wat anders kunnen verwerken. Toch denk ik dat het juist heel belangrijk is in een verhaal als deze dat er ook diverse personages zijn naast Denise. Uiteindelijk wanneer de wereld vergaat zullen we ook niet allemaal wit, heterosexueel en fysiek goed te pas zijn. Daarom denk ik ook niet dat er iets bestaat als teveel diversiteit zoals iemand in een andere comment heeft gezet.

  • Marcia zegt:

   Te veel diversiteit vind ik het ook zeker niet, maar de personages staan wat mij betreft gewoon iets te dicht bij elkaar. Als je het boek gelezen hebt snap je wel wat ik bedoel zonder dat ik hiervoor moet spoileren :p
   Ik vind het verder wel goed dat er zoveel diverse personages in het verhaal zitten, dat kan ik enkel maar toejuichen :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s