The 5th Wave film

Hoe de verfilming van The 5th Wave mij enorm teleurstelde

Als je mijn blog al een tijdje volgt, dan weet je misschien dat The 5th Wave tot mijn favoriete Young Adult science fiction reeksen behoort. Ik vond het dan ook zeer spijtig dat ik de film gemist had in de cinema en schafte onlangs de dvd aan. Vol goede moed startten Jimi en ik gisteren de film, maar helaas waren we allebei teleurgesteld.

The 5th Wave film

De eerste golf liet alle elektriciteit uitvallen, als tweede golf volgde er een enorme tsunami en de derde golf bracht een afschuwelijke epidemie met zich mee. Het lijkt niet meer dan logisch dat de vierde golf inspeelt op de achterdocht van de overgebleven mensheid; want wie kan je vertrouwen in zo’n snel veranderende wereld vol gevaar? Als de mensheid aan het uitsterven is en de aliens gekomen zijn om de planeet over te nemen? Deze vraag stelt de zestienjarige Cassie zichzelf keer op keer. Haar broertje Sam is meegenomen door een groep militairen en ze heeft er alles voor over om Sam te redden, maar hiervoor zal ze toch echt bondgenootschappen moeten sluiten..

Het verhaal van The 5th Wave blijft wat mij betreft briljant, maar de uitwerking van de film is dat helaas totaal niet. Hoewel het boek in grote lijnen wordt gevolgd, wist de film mij niet te raken. De belangrijkste reden hiervoor is dat alles in de film verteld wordt, in plaats van getoond. Als kijker hoef je bovendien niets zelf te bedenken: de personages en hun voice overs vertellen je precies wat er aan de hand is. Hierdoor mist de film een zekere spanning.

De verfilming voelt sowieso erg cheesy en Amerikaans. Zeker het begin met de flashback naar het leven van voor de aliens op aarde arriveerden, deden mijn haren overeind staan. Hierdoor kwam de film behoorlijk traag op gang. Het voelde bovendien echt alsof ik naar een tienerfilm aan het kijken was. Het slechte geflirt, de cheerleaders, het feestje met de beroemde red cups, … Allemaal zaken die de film een clichématig gevoel meegaven. Dat was toevallig ook Jimi’s reactie na het zien van de film: hij vond het verhaal goed, maar had het gevoel dat het gericht was op tieners en dat hij er te oud voor was.

Natuurlijk zaten er wel spannende stukjes in de verfilming van The 5th Wave, maar de actie was meestal snel gedaan en conclusies werden heel snel getrokken. Wanneer het team van Zombie bijvoorbeeld voor het eerst een missie heeft, weet Zombie heel snel hoe de vork in de steel zit. Waar je in het boek de tijd had om zelf over spannende zaken na te denken en je eigen theorieën te bedenken, werd hier alles voorgekauwd. Ook de Special Effects waren naar mijn mening wat goedkoop uitgewerkt, wat de spanning van de film natuurlijk ook niet ten goede komt.

Zowel Evan als Ringer en Nugget, mijn favoriete personages uit de boeken, waren in de film ook heel erg tof. Zeker Ringer springt eruit als een opvallend en origineel personage. Maar helaas geldt voor de film dat de personages wat mij betreft te weinig uitgewerkt werden. Als kijker kreeg je hierdoor weinig voeling met hen. Ik kende de namen en de bijbehorende verhalen al uit de boeken, dus had al een gevoel bij hen, maar als je enkel de film kijkt, mis je een connectie met de personages. Je komt gewoon niets over hen te weten.

The 5th Wave is zonder twijfel één van mijn favoriete Young Adult science fiction reeksen, maar helaas wist de verfilming me slechts teleur te stellen. Het verhaal blijft briljant, maar komt helaas niet uit de verf door de gekozen vertelvorm. Als kijker hoef je nooit eens na te denken, omdat de personages en hun voice overs alles voorkauwen. Actiescènes duren sowieso erg kort, waardoor de spanning ver te zoeken is. Bovendien worden personages nauwelijks geïntroduceerd, wat ervoor zorgde dat ik totaal geen emotie voelde tijdens het kijken. Al met al voelt de verfilming van The 5th Wave wat mij betreft kinderachtig aan. Nog wel een vermakelijk film, maar er had gewoon veel meer in dit fantastische verhaal gezeten!

The 5th WaveTitel: The 5th Wave| Regisseur: J Blakeson | Acteurs: Chloë Grace Moretz, Matthew Zuk, Gabriela Lopez | Jaar van verschijnen: 2016 | Gebaseerd op: The 5th Wave door Rick Yancey | Beoordeling: ★★★☆☆

Advertenties

8 gedachtes over “Hoe de verfilming van The 5th Wave mij enorm teleurstelde

  1. Annemieke zegt:

    Helemaal mee eens! Dit is wat ik ook van de film vond. Er was gewoon geen uitdieping. En Maarten vond het ook vrij teleurstellend. Ik ben stiekem blij dat we hem gemist hadden in de bioscoop.

  2. zwartraafje zegt:

    Daar kan ik me ook bij aansluiten. Ik heb hem op een avond thuis bekeken en vond hem niet slecht maar inderdaad op een jong publiek gericht. Na het lezen van De Vijfde Golf had ik toch iets meer verwacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s