Ik bezocht de bibliotheek van Kopenhagen (Fotoverslag)

Eerlijk gezegd was het nog nooit in me opgekomen om een bibliotheek te bezoeken op vakantie. Boekhandels, ja natuurlijk! Maar een bibliotheek had ik nog niet echt als bezienswaardigheid beschouwd. Totdat ik in ons boekje over Kopenhagen over deze bibliotheek las: door de bijzondere architectuur is de zogenoemde Black Diamond een echte toeristentrekker. Dus besloten Jimi en ik een kijkje te nemen. Helaas waren de ruimtes met boeken afgeschermd voor toeristen, maar ik kon het desondanks niet laten om wat foto’s met jullie te delen.

Bibliotheek KopenhagenBibliotheek KopenhagenBibliotheek KopenhagenBibliotheek Kopenhagen

De nationale bibliotheek van Denemarken bevindt zich in Kopenhagen op het eiland Slotsholmen. Het is heel tof om te zien hoe aan een oud gebouw uit 1906 (van de architect H.J. Holm) een moderne uitbouw is toegevoegd. In 1999 werd deze uitbouw, die bekend staat als De Zwarte Diamant aan het gebouw vastgemaakt, naar het ontwerp van het Deense architectenbureau schmidt hammer lassen. De bibliotheek van Kopenhagen is de grootste bibliotheek van Noord-Europa en bevat naar het schijnt ongeveer zes miljoen boeken.

Bibliotheek KopenhagenBibliotheek KopenhagenBibliotheek KopenhagenBibliotheek Kopenhagen

In de bibliotheek namen we direct de roltrap naar de eerste verdieping. Daar was een kleine tentoonstelling met de titel ‘Black on White – We Love Books!’. Aangezien ik ook van boeken houd (haha duh!) vond ik het heel leuk om hier rond te kijken. Het was een brede tentoonstelling van de anatomie van het boek tot de geur: heel leuk om te bekijken, te voelen en te ruiken.

Bibliotheek KopenhagenBibliotheek KopenhagenBibliotheek Kopenhagen
Vervolgens klommen we alle trappen naar boven om op de bovenste verdieping te geraken. Er was een lift, maar het was natuurlijk veel leuker om recht door het architectonische hoogstandje naar boven te klimmen. Boven aangekomen genoten we van het uitzicht (inclusief rondvaartboten), de wonderlijke architectuur én een kijkje door de ramen richting de boekenrekken.

Bibliotheek KopenhagenBibliotheek KopenhagenBibliotheek Kopenhagen
Vervolgens gingen we naar de bibliotheektuinen, gelegen achter het originele bibliotheekgebouw. Niet alleen zagen we talloze kleurrijke bloemen, ook ontdekten we een standbeeld van Kierkegaard. Hoe bijzonder is dit contrast tussen het oude gebouw inclusief de weelderige bloementuin en het strakke design van De Zwarte Diamant?!

Bezoek jij weleens een bibliotheek op vakantie?

Bibliotheek Kopenhagen

Advertenties

19 gedachtes over “Ik bezocht de bibliotheek van Kopenhagen (Fotoverslag)

 1. Marleen zegt:

  Wauw, zo mooi! Wel jammer dat je niet bij de boeken mocht kijken. Ik ben toevallig in New York bij de Public Library geweest, maar verder bezoek ik ook eigenlijk nooit een bibliotheek op vakantie. Wel een leuke tip om dat vaker te doen!

 2. nerdygeekyfanboy zegt:

  Zo hé, dat ziet er modern uit! Mijn moeder is bibliothecaresse en zal echt smullen als ze die bibliotheek binnen stapt, haha :D

 3. leegschrift zegt:

  Toevallig ben ik laatst gewoon in een plaats niet ver van mij eens de bibliotheek eens gaan bezoeken. Ik was blij verrast. Goh zou dat de nieuwe trend zijn: ipv kerken een bibliotheek gaan bezoeken. Deze was in ieder geval de moeite waard zo aan de foto’s te zien.

 4. Annemieke zegt:

  Ik moet echt zeggen dat ik ook nog nooit een bieb ben binnen gestapt voor zomaar, haha. Wel jammer dat je niet bij de boeken kon komen. Dat zal ook wel een mooi gezicht zijn geweest, maar ja dat snap ik aan de ene kant ook wel.

  • Marcia zegt:

   Ik kan me ook wel voorstellen dat ze echt geen zin hebben in al die toeristen tussen de boekenkasten. Ik zag er wel een paar stiekem door de deuren glippen, maar daar ben ik dan weer te braaf voor XD

 5. Evelyne zegt:

  Net zoals ik boekhandels afschuim op vakantie, stap ik er ook geregeld een bibliotheek binnen (beroepsmisvorming?). De mooiste tot nu toe was de Österreichische Nationalbibliothek in Wenen, maar de Public Library in New York mag er ook zijn (het oude gebouw, niet zozeer de “echte” openbare bibliotheek).

 6. Lalagè zegt:

  Wat een prachtig gebouw! Ik mis wel de boeken… tip van mij: bezoek de openbare bibliotheek en niet de ‘public’ versie, want vaak kan je daar inderdaad niet bij de boeken. Ik ontdekte dat in Londen, maar ze hebben daar wel weer een mooie tentoonstelling met zeldzame oude boeken en geschriften, dus dat is dan wel weer de moeite waard.
  Ik ga altijd naar de bibliotheek als ik de kans krijg in een vreemde stad, in binnen- en buitenland. Grote bibliotheken blijven indrukwekkend en kleine biebs hebben vaak heel creatief personeel, dat de boeken aantrekkelijk uitstalt.

 7. Karlijn zegt:

  Ik bezoek ook niet vaak bibliotheken op vakantie, maar die in Kopenhagen is inderdaad erg mooi! Ik heb mijn moeder en zusjes meegesleept naar deze bibliotheek, maar zij waren niet extreem onder de indruk voor de afstand die we hadden gelopen om er te komen :’)

 8. zwartraafje zegt:

  Wauw! Dat gebouw is echt wel betoverend én indrukwekkend. Knap hoe die contrasten van oud en nieuw werden samengevoegd én een bibliotheek met een bibliotheektuin heeft sowieso een streepje voor.

 9. Nancy zegt:

  Ik bezoek net altijd bibliotheken als ik in het buitenland ben!
  Misschien is dat als bibliotheekmedewerker beroepsmisvorming ;-)
  Ik vind het gewoon leuk om doorheen de bibliotheekrekken te lopen en te zien hoe ze het in andere landen doen.
  In Niagarra Falls hadden ze ook een hoekje met afgevoerde boeken te koop en hierdoor heb ik een fantastische nieuwe paranormal romance-schrijfster leren kennen voor 1 dollar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s