District 9: een vluchtelingenkamp vol aliens

Afgelopen weekend besloten Jimi en ik om de film District 9 te kijken. Het verhaal, waarin aliens naar de aarde komen als vluchtelingen, leek ons beiden erg tof. Verder hadden we geen verwachtingen bij het verhaal, maar gelukkig nam de film van Neill Blomkamp ons vanaf de eerste seconde bij de hand. Wat een spannende en originele film!

District 9-3

No humans allowed. © TriStar Pictures, Block / Hanson & WingNut Films, 2009.

Twintig jaar geleden kwam een groot ruimteschip boven Johannesburg (Zuid-Afrika) te hangen. De buitenaardse wezens kwamen niet om de aarde aan te vallen of met vooruitstrevende technologieën – het ruimteschip zat vol vluchtelingen. Deze garnaalachtige wezens werden door de MNU (Multi-National United) ondergebracht in een speciaal kamp, genaamd District 9. Eigenlijk is dit een veredelde sloppenwijk, waar de buitenaardse vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Wegens aanhoudende overlast is het echter tijd om de aliens te verhuizen naar een verder gelegen kamp, District 10. Wikus Van De Merwe krijgt de leiding over deze operatie, maar door een bizar voorval op de eerste dag van het project, krijgt de uitzetting van de aliens een heel ander verloop dan gepland.

Wat ik erg tof vind aan District 9 is de bijna documentaire-achtige stijl waarin het verhaal verteld wordt. Aan het begin en het einde van de film komen verschillende experten aan bod die vertellen over de aliens, hoe ze op aarde terecht zijn gekomen, over District 9, … Ook zie je in de introductie een interview met Wikus Van De Merwe, de nerdy medewerker van MNU die het uitzetten van de aliens zal leiden. Dit in combinatie met verschillende nieuwsberichten geeft de film, ondanks de aliens, een zeer realistisch gevoel.

District 9 vertrekt vanuit een zeer originele premisse. De aliens zijn niet naar aarde gekomen om ons aan te vallen of vooruitstrevende technologieën met ons te delen – het zijn simpelweg ondervoede, arme vluchtelingen. Ook de locatie van het ruimteschip, boven Johannesburg in plaats van boven Amerika of Europa, geeft de film een compleet eigen karakter. De rauwe setting van de sloppenwijken – zoals we ook zagen in Elysium van dezelfde regisseur – zet de toon voor het verhaal.

De aliens, die minachtend prawns genoemd worden, zijn intelligenter dan ze eruit zien. Zo hebben ze bijvoorbeeld wapens ontwikkeld die door mensenhanden niet te gebruiken zijn, dat vind ik echt behoorlijk slim. Wel is het opvallend dat ze er gedurende de film zelf eigenlijk weinig meedoen. Ik begrijp dat ze als vluchtelingen naar de aarde zijn gekomen, maar als je zo slecht behandeld wordt, kan ik me niet voorstellen dat je de wapens zijdelings laat liggen. De buitenaardse wezens zien er overigens ontzettend tof uit en dat geldt ook voor de special effects in de film.

District 9-2

Een alien. © TriStar Pictures, Block / Hanson & WingNut Films, 2009.

Hoewel District 9 bol staat van de actie, is er ook veel aandacht voor de ontwikkeling van het plot en de personages. Het is zeker niet zo dat we enkel naar gevechten tussen mens en alien zitten te kijken. Ik vond Van de Merwe echt een heel sympathiek personage en er waren ook verschillende aliens die mij wisten te raken. Qua acteerprestaties is dit echt een zalige film, ik ging helemaal mee met de personages en had niet het gevoel dat ik naar acteurs keek (misschien ook omdat ik de acteurs nog nooit eerder had gezien).

Het enige minpunt aan deze film vond ik het einde, wat toch wel een beetje voorspelbaar is. Na zoveel originaliteit in setting, plot en personages had ik toch op een sterkere climax gehoopt. Tegelijkertijd zet het enigszins open einde me ook aan het denken. Ik wil graag weten of de belofte ‘over drie jaar’ uitkomt en hoe het de personages verder zal vergaan.

District 9 is een verrassende film binnen het aliengenre. De buitenaardse wezens komen niet naar onze planeet om ons te vermoorden, maar als vluchtelingen. Helaas is de mensheid allesbehalve gastvrij en komen de prawns terecht in een slecht onderhouden vluchtelingenkamp. Ik genoot van de levensechte personages, de onverwachte verhaallijn, de documentaire-achtige sfeer en de goed uitgewerkte special effects. Absoluut een onverwacht goede film.

District 9Titel: District 9| Regisseur: Neill Blomkamp | Acteurs: Sharlto CopleyDavid JamesJason Cope | Jaar van verschijnen: 2009 | Beoordeling: ★★★★☆

Advertenties

2 gedachtes over “District 9: een vluchtelingenkamp vol aliens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s