Ik ging naar de Dag van het Fantastische boek

Zaterdag 14 april reisde ik af naar het verre Amsterdam voor een dag in het teken van fantasy, science fiction, magisch realisme en horror. Op mijn programma stond meedoen aan de opname van een podcast rond Fahrenheit 451 en een korte bespreking van mijn favoriete sci-fi klassieker in de ijzaal. 

Helaas verliep de treinreis allesbehalve soepel. Ik vertrok om 6u van huis, maar was niet op tijd voor de opnames van de podcast in Amsterdam. Door de vele vertragingen was ik bijna zes uur onderweg naar de locatie, de Tolhuistuin, waardoor ik eigenlijk al bekaf was toen het festival begon. Ik moest dan ook echt even wennen aan alle mensen om me heen en ik was plotsklaps vergeten hoe ik ook alweer sociaal moest doen..

Ronald Giphart over Ik RobotRonald Giphart over Ik Robot

Allereerst ging ik naar een gesprek tussen Martijn Lindeboom en Ronald Giphart, over het verhaal dat Giphart met een robot schreef. Het was al meer dan tien jaar geleden dat ik Giphart live hoorde spreken, maar hij was nog net zo enthousiast als ik me herinnerde. Er werd uitleg gegeven over het schrijfproces met Asibot, wat ik erg tof vond omdat ik me hier eerder niet echt een voorstelling van kon maken.

Jerry GoossensAuke Hulst

Vervolgens was het in de gezellige ijzaal tijd voor het blok True Fiction in samenwerking met uitgeverij Lebowski. Jerry Goossens vertelde over zijn Tot bloed op het droge en over de verbazing een boek te hebben geschreven dat binnen het fantastische genre valt. Ook las hij een stukje voor uit deze omgekeerde migratieroman.

Vervolgens brak Auke Hulst een lans voor Het ijs van Anna Kavan, een klassieker uitgegeven door L.J. Veen. Dit boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje en nu ben ik hier extra nieuwsgierig naar geworden.

#dagvanhetfantastischeboek #dystopia www.oogopdetoekomst.com #fahrenheit451

A post shared by Frank Norbert Rieter (@frankrieter) on

Toen mocht ik het podium betreden. Presentator Frank Rieter leidde me in met een combinatie van de biografieën die op mijn sociale media staan, zo zei hij onder anderen “ze houdt van vogels, mannen met baarden en science fiction.” Met een grote glimlach betrad ik dan ook het podium, waar ik een (ietwat onsamenhangend) verhaal deed over de ultieme dystopie: een wereld zonder boeken – naar aanleiding van Fahrenheit 451.

Tot slot gaf Eddie van Dijk het publiek een inkijkje in zijn liefde voor Zenumagiër. Onze pitches werden afgewisseld door fragmenten uit de podcasts uit het magazine Grounded SF: 2.3.74, waaronder die van Hanna Bervoets en Joost Vandecasteele (liever had ik beide natuurlijk in levende lijve ontmoet maar dit was ook tof).

Panelgesprek Harland Awards Boekprijs

Vervolgens ging ik naar een panel over de Harland Awards boekprijs, waarin uitgelegd werd waarom deze prijs dit jaar niet uitgereikt werd. Op het podium blogger Tom Kruijsen, Auke Hulst representeert de eindjury, de bezieler van de prijs Thomas Olde Heuvelt en recensente Sarah de Waard.

Hoewel ik op voorhand wel gehoord had dat de prijs niet uitgereikt zou worden, had ik verder alle commotie gemist. Ik ging dus met een open blik het gesprek in en vond het erg interessant. Ik begrijp beide kanten van het verhaal en ga me hier dan ook niet verder over uitspreken.

Pas op de terugweg in de trein ontdekte ik alle blogposts en facebook berichten over deze beslissing – en begreep ik meteen waarom sommige auteurs niet al te enthousiast reageerden als ze hoorden dat ik een blogger ben. Dat is wat mij persoonlijk het meeste teleurstelt aan deze situatie: hoe er op internet met modder gesmeten wordt. Hoe er op de man gespeeld wordt en hoe mensen van achter hun toetsenbordje naar elkaar uithalen. Van mij mag iedereen vinden van de jurybeslissing wat hij/zij wil, maar daarom hoef je niet publiekelijk met rotte tomaten beginnen te gooien. Dat is alles wat ik er over kwijt wil. Het gesprek in de zaal was in ieder geval constructief, er werd naar elkaar geluisterd en ik had respect voor het feit dat voor- en tegenstanders naast elkaar plaats namen.

Thomas Olde HeuveltThomas Olde Heuvelt

Op naar voor mij het laatste programmaonderdeel van de dag: Thomas Olde Heuvelt over Hex en het leven na Hex. Niet alle schrijvers zijn gezegend met een goede podium présence, maar Thomas Olde Heuevelt blinkt uit. Door middel van persoonlijke anekdotes geeft hij inzicht in het schrijfproces van Hex en de manier waarop hij zichzelf in de markt zet.

Hij vertelt over zijn tour door Amerika – waar hij oa. George R. R. Martin en Neil Gaiman ontmoete – en over de wereldtournee die binnenkort zal plaatsvinden. Tot slot licht hij een tipje van de sluier wat betreft zijn nieuwe boek: wat zal gaan over een bezetenheid. Door bergen! (Ik houd zoveel van bergen!) Dit boek kunnen we begin 2019 in de boekhandel verwachten als het goed is.

Hierna besloot ik de Tolhuistuin te verlaten – ik had nog een treinreis van 3u tegoed naar Middelburg. Het was erg leuk om op de Dag van het Fantastische Boek auteurs, uitgevers en organisatoren van het evenement te ontmoeten – veel mensen kende ik al online, dus dan is een offline ontmoeting erg tof. Wel hakte de treinreis er enorm in (zeker in combinatie met de drukke werkweek die ik al achter de rug had) waardoor ik behoorlijk moe en minder sociaal / enthousiast dan gewoonlijk was.

Ga ik volgend jaar nog eens? Dat is voor mij afhankelijk van het programma: ik moet er namelijk heel lang voor reizen (en een fortuin neertellen voor een treinkaartje). Als er toffe namen op het programma staan, maak ik er volgend jaar misschien beter een weekendje Amsterdam van!

Advertenties

11 gedachtes over “Ik ging naar de Dag van het Fantastische boek

  1. zwartraafje zegt:

    Wat jammer van die ernstige vertragingen waardoor je net dat ene moest missen waar je het meeste naar uitkeek. Jouw introductie vind ik wel geweldig. Sorry Jimi, blijkbaar kom ik eerst. ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s