Boek: Fuse – Julianna Baggott (Pure #2)

Titel: Fuse
Auteur: Julianna Baggott
Serie: Pure (#2)
Jaar van verschijnen: 2013

Beoordeling: ★★★★☆

Fuse is het vervolg op Pure.  Let op: als je het eerste deel in deze serie nog niet hebt gelezen, kan deze review spoilers bevatten.

“When the end came, the world was divided. Those considered perfect, the Pure, sheltered inside the controlled Dome. Outside, the Wretches struggled in a destroyed world, crippled by the fusings that branded them after the apocalypse that changed everything. Partridge, a Pure, has left the safety of the Dome in search of the truth. Pressia, a Wretch, is desperate to decode the secret that will cure her people of their fusings forever. Together, they must seek out the answers that will save humankind, and prevent the world’s annihilation. But the betrayal of Partridge’s departure has not been forgotten. As the Dome unleashes horrifying vengeance upon the Wretches in an attempt to get Partridge back, Partridge has no choice but to return to face the darkness that lies there, even as Pressia travels to the very ends of the world to continue their search. Theirs is a struggle against a formidable foe, and it is a fight that will push them over boundaries of land and of sea, of heart and of mind. They can only hope for success because failure is unimaginable…

Fuse gaat verder waar het verhaal van Pure gestopt is. Vanaf pagina één weet Julianna Baggott met haar beeldende schrijfstijl je weer helemaal mee te slepen in een spannend verhaal vol actie en avontuur. Het is misschien het beste om dit boek meteen na deel één te lezen, anders kunnen de vele personages en de complexe wereld misschien voor verwarring zorgen. Als echte binge reader was dit voor mij geen enkel probleem, maar aangezien Baggott weinig gebeurtenissen uit haar vorige boek herhaalt kan ik me voorstellen dat dit bij sommige lezers tot moeilijkheden leidt.

Wat mij persoonlijk het meeste aanspreekt aan de Pure trilogie is de fantastische post-apocalyptische world building, die niet alleen erg origineel maar ook heel rauw is. Misschien is dit boek niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.. Als gevolg van atoombonnen passeren er namelijk behoorlijk veel gehavende personages de revue. Mensen met afgehakte lichaamsdelen, met dieren aan zich vastgegroeid of zelfs groepen mensen die aan elkaar vast zitten – je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat in de wereld van Pure en Fuse.

Mijn favoriete personages zijn zonder twijfel El Capitan en Helmud, twee broers die nu één lichaam moeten delen. Ik vind het fantastisch dat ze allebei een heel eigen persoonlijkheid hebben, elkaar vaak niet eens aardig vinden en dat ze zich ondanks dat altijd samen moeten redden.. Ik vind het sowieso bewonderenswaardig dat we zoveel diverse personages leren kennen op een heel persoonlijk niveau. Elk personage heeft zijn eigen verhaal en in de loop van Fuse leer je iedereen steeds beter kennen, waardoor je begrijpt welke motivaties en drijfveren er in het spel zijn.

Hoewel we in veel trilogieën zien dat het tweede deel een tussenverhaal is, neemt Julianna Baggott in Fuse geen enkel moment gas terug. Het verhaal kent iedere keer weer nieuwe plottwists en is nooit saai.

De romantiek die opbloeit tussen Pressia en één van de andere personages, is wel een beetje problematisch. Er wordt behoorlijk veel ruzie gemaakt en dat ging me af en toe behoorlijk vervelen – zeker omdat er veel belangrijkere dingen gaande zijn! Ik denk echter wel dat het goed is voor jongeren om eens iets anders te lezen dan alle zwijmelverhalen die we vaak tegenkomen in andere Young Adult boeken.. Maar over het algemeen vind ik dat er in Fuse iets te veel aandacht is voor romantiek op zich – zeker aangezien dit in het eerste boek nauwelijks ter sprake kwam.

Heb je zin in een origineel post-apocalyptisch verhaal? Heb je een sterke maag en houd je van onvervalste actie? Dan ben je bij de Pure trilogie aan het goede adres! Ook Fuse, deel twee in deze trilogie, stelt allesbehalve teleur! Ik kan niet wachten om het vervolg te lezen..

Ken jij de Pure trilogie al?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s