The 100: 100 jeugdgevangenen op expeditie naar de aarde

Ongeveer een jaar geleden keek ik het eerste seizoen van de serie The 100. Meteen was ik fan en maakte ik een mental note to self: ik moet de boekenreeks van Kass Morgan lezen waarop deze tv serie gebaseerd is! Voor mijn verjaardag in juni 2015 kreeg ik dan ook het eerste deel in deze serie, maar op de één of andere manier belandde hij in de kast. Waren het de wisselende reviews die ik overal online tegenkwam? Of was het toch mijn angst dat de televisieserie al te veel van de verhaallijn had verklapt?

Hoe dan ook, eindelijk heb ik de sprong gewaagd om The 100 te lezen. Hoewel er toch redelijk wat verschillen zijn met de gelijknamige televisieserie, heb ik enorm genoten van het eerste boek in de trilogie!

The-100-2

In The 100 leeft de mensheid in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft, omdat onze planeet door een nucleaire kernramp onleefbaar is geworden. Door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden is het echter steeds moeilijker om iedereen op het ruimteschip in leven te houden. Daarom worden 100 jeugdgevangenen naar de aarde gestuurd; enerzijds om te onderzoeken of deze planeet ondertussen weer leefbaar is en anderzijds om voorraden te sparen. Samen moeten de jongeren proberen op aarde te overleven. Maar wie  kan je vertrouwen als je weet dat iedereen om je heen een crimineel verleden heeft?

Voor mij persoonlijk was het vooral belangrijk om The 100, het boek, proberen los te zien van de televisieserie. Ik wilde niet voortdurend de verhaallijnen vergelijken of met te hoge verwachtingen aan het boek beginnen. Gelukkig was het al lang geleden dat ik het eerste seizoen zag, waardoor ik met een zo open mogelijke geest het boek kon gaan lezen. Meteen viel me dan ook de heerlijke schrijfstijl op, die ervoor zorgde dat ik het boek zo snel mogelijk uit wilde lezen!

The-100-1

Wat mij erg aanspreekt aan The 100 is het feit dat er vier hoofdpersonages zijn, met elk hun eigen verhaal. Deze verhalen staan echter niet los van elkaar. De personages kennen elkaar (soms via via) en maken allemaal hetzelfde mee; alleen vanuit een heel ander referentiekader. De één is een meer luxeleven gewend, terwijl de ander uit een heel andere laag van de bevolking komt. Als lezer leer je hierdoor de verschillende leefwerelden op het ruimteschip kennen.

De personages zijn bovendien heel realistisch geschreven, waardoor je je gemakkelijk met hen kunt identificeren. Bovendien hebben ze alle vier duidelijk hun eigen stem en hun eigen persoonlijkheid, waardoor het niet moeilijk te onderscheiden is uit welk gezichtspunt de hoofdstukken geschreven zijn. Daarnaast vind ik het heel interessant dat één personage zich nog in de ruimte bevindt. Zo weet je immers ook wat daar speelt onder de achterblijvers op het schip.

In veel reviews van andere boekenbloggers las ik trouwens dat mensen één personage niet sympathiek vonden, maar zelf had ik met niemand problemen. Ik vond het bovendien erg tof om de personages beter te leren kennen aan de hand van flashbacks.

The-100-4

Hoewel de world building van het ruimteschip hier en daar nog iets sterker had gemogen, vond ik het fantastisch om over de aarde te lezen uit het oogpunt van mensen die op een ruimteschip geboren zijn. Kass Morgan weet deze veranderde planeet heel beeldend en tot in de details te beschrijven, waardoor niet alleen de personages maar ook ikzelf vol bewondering naar deze planeet kijken.

Ik moet echter wel toevoegen dat The 100 een beetje aanvoelt als een inleiding tot een groter geheel. Mijns inziens ontbreekt het verhaal aan actie en spanning, pas tegen het einde gebeurt er iets spannends – maar om te weten hoe dat verder gaat moet je het vervolgboek lezen.. Hoewel het verhaal nergens traag of saai is, had ik toch graag wat meer actie gezien.

The 100 is een heerlijk boek om te lezen, zo eentje die je aan het fantaseren zet. Hoe zou de wereld er uitzien na een nucleaire kernramp? En hoe zou het zijn om te leven op een ruimteschip? De schrijfstijl, de world building en de diversiteit aan realistische personages maken dit boek een feestje om te lezen. Van mij persoonlijk had het verhaal iets meer actie mogen bevatten, maar ik vermoed dat dit eerste boek slechts een aanloop is naar het verhaal dat nog komen zal.. Ik ben benieuwd!

The-100-5Titel: The 100 | Auteur: Kass Morgan | Serie: The 100 #1 | Uitgeverij: Little, Brown Books for Young Readers | Jaar van verschijnen: 2013 | Beoordeling: ★★★★☆

De-100
The 100 is bij Blossom Books verschenen in het Nederlands
met de titel De 100 en de prachtige cover die je hiernaast
ziet! :)
Advertenties

17 gedachtes over “The 100: 100 jeugdgevangenen op expeditie naar de aarde

 1. Yolande zegt:

  Ik ben eigenlijk erg benieuwd naar de serie en wil hem best graag lezen. Ik heb er zelf ook wisselende verhalen over gehoord, maar de verhaallijn lijkt me enorm interessant en na jouw lovende recensie krijg ik toch zin om hem te lezen!

 2. Kiki @ De BookGeek zegt:

  De 100 vond ik geweldig, maar Dag 21 viel mij toch ietsje tegen. Ik ben benieuwd naar Thuis! Ik zit nog te twijfelen of ik de serie wil kijken of niet. Ik heb de eerste aflevering gezien, maar ik kreeg niet echt een gevoel dat ik het geweldig vond. En de acteurs vind ik ook niet echt leuk…

  • Marcia zegt:

   Ik heb zojuist dag 21 uitgelezen en persoonlijk vond ik dit boek juist beter dan het eerste deel. Meer actie en meer informatie over de planeet waarop de 100 terechtgekomen zijn.. ;) ook ik ben benieuwd naar Thuis!

  • Marcia zegt:

   Persoonlijk was ik ook bang om na het zien van de serie nog aan de boeken te beginnen, daarom heb ik er behoorlijk lang mee gewacht ;) uiteindelijk ben ik toch blij dat ik het gedaan heb, want de boeken zijn toch behoorlijk anders – en zeker ook heel tof!
   Ik ga gewoon proberen boek en serie niet te vergelijken en dan kan ik van beide uitwerkingen genieten :D

 3. Annabel Rianne zegt:

  Ik twijfelde of ik deze serie wilde lezen omdat ik de tv-serie zo fantastisch vind, en inderdaad net als jij wisselende geluiden hoorde over de serie. Maar omdat jij er positief over bent ga ik hem misschien toch wel lezen! :)

 4. Nancy zegt:

  Ik heb zowel de trilogie gelezen als het eerste seizoen gezien.
  Boek 1 en 2 vond ik wel goed, maar het laatste deel was voor mij een echte afknapper.
  Omdat ik al grote verschillen hoorde tussen boeken en serie, heb ik ze echt als aparte dingen gezien en das wel nodig. Vanaf de eerste aflevering zijn er al grote verschillen met het boek, maar dat stoorde me niet. Ik vond het eerste seizoen alvast heel goed en ben benieuwd naar het tweede!

 5. BySilke zegt:

  Ooh, deze ga ik ook lezen! Ik geloof dat ik ooit eens een poging waagde om aan de serie te beginnen, maar hoorde toen dat die serie niet werd verder gezet ofzo (?) en toen keek ik niet meer verder haha. Maar het lijken me wel hele leuke boeken woehew :D (ik kwam dus eigenlijk van je meest recente post, maar omdat die spoilers ging bevatten ben ik ineens naar hier gekomen haha) Liefs!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s